Miből készülhetnek a növényi fehérjeporok?

 

A fehérjeporok közül a növényi alapúak egyre kedveltebbek azok számára, akik mellőzni szeretnék az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását. A Szupermenta utánajárt, mi mindenből készülhetnek a kínálatban elérhető növényi proteinporok!

 

 

Borsófehérje

A borsófehérje a növényi fehérjék viszonylag új típusa, melyet leggyakrabban sárgaborsóból állítanak elő. A borsófehérjét könnyebb megemészteni, mint például a szójafehérjét, emiatt is népszerű a fogyasztók körében.

Mind a 9 esszenciális aminosav megtalálható a borsófehérjében, azonban nem ideális arányban: a metionin és cisztein tartalma alacsony, a lizintartalma viszont magas, így növényi étrendben érdemes mellé gabonaféléket és magvakat is fogyasztani. 

A borsót megtisztítva száraz eljárással őrlik. Az így kapott borsólisztet hidratálják, majd a borsókeményítőt és a belső rostokat külön-külön kivonják. A fehérjefrakciót ezután további tisztítás céljából koagulálják, végül többlépcsős porlasztószárítóban gondosan szárítják. Az így kapott magas tisztaságú borsófehérje-izolátum 85% fehérjét, 7% zsírt, 3% szénhidrátot és 5% hamut tartalmaz szárazanyagra számítva.

 

Rizsfehérje

A rizs a világ alapvető gabonaféléinek egyike. A belőle készült rizsfehérje remek fehérjeforrás lehet a növényi étrendet követők számára vagy az állati fehérjék alternatívájaként.

Önmagában a rizsfehérje nem komplett fehérje (limitáló aminosava a lizin), így a hiányzó esszenciális aminosavak pótlásáról ebben az esetben gondoskodni kell (általában borsófehérjével szokták kiegészíteni). 

A rizsfehérjeport jellemzően úgy állítják elő, hogy a rizsszemeket ledarálják, és olyan enzimmel kezelik, amely elválasztja a keményítőt (szénhidrátot) és a rostokat a fehérjétől.

 

Tökmagfehérje

Bár a tökmag aprócska, de tele van hasznos tápanyagokkal (jelentős fehérjetartalmú), aminosavakkal, fitoszterolokkal, telítetlen zsírsavakkal, fenolos vegyületekkel, tokoferolokkal és ásványi anyagokkal. A tökmagfehérje nem teljes értékű fehérje, mivel a metionin, cisztein és a triptofán, lizin és treonin aminosavak mennyisége alacsony (treonin és a lizin az első limitáló aminosavak).

A tökmagfehérje a tökolaj gyártási folyamatának mellékterméke. Az olaj kinyerése után a tökmagliszt magas fehérjetartalommal rendelkezik, amelyből extrakcióval nyerik ki a tökmagfehérjét. 

 

Kendermagfehérje

A közönséges kender rendszertanilag más élelmiszer-felhasználású növénnyel együtt (pl.: komló) a kenderfélék családjába tartozik és mezőgazdasági célból termesztik. A kendermag rendkívül tápláló, zsírokban, rostban, fehérjében és különböző ásványi anyagokban gazdag. Valamennyi esszenciális aminosavat tartalmazza (jelentős a metionin-, cisztein-, arginin- és glutaminsav-tartalma), azonban lizin csak kis mennyiségben van jelen a kenderfehérjében (limitáló aminosavnak számít).

 

További érdekességek elérhetők a szupermenta.hu-n.