Miből készülhetnek a növényi fehérjeporok?
A fehérjeporok közül a növényi alapúak egyre kedveltebbek azok számára, akik mellőzni szeretnék az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását. A Szupermenta utánajárt, mi mindenből készülhetnek a kínálatban elérhető növényi proteinporok!
Borsófehérje
A borsófehérje a növényi fehérjék viszonylag új típusa, melyet leggyakrabban sárgaborsóból állítanak elő. A borsófehérjét könnyebb megemészteni, mint például a szójafehérjét, emiatt is népszerű a fogyasztók körében.
Mind a 9 esszenciális aminosav megtalálható a borsófehérjében, azonban nem ideális arányban: a metionin és cisztein tartalma alacsony, a lizintartalma viszont magas, így növényi étrendben érdemes mellé gabonaféléket és magvakat is fogyasztani.
A borsót megtisztítva száraz eljárással őrlik. Az így kapott borsólisztet hidratálják, majd a borsókeményítőt és a belső rostokat külön-külön kivonják. A fehérjefrakciót ezután további tisztítás céljából koagulálják, végül többlépcsős porlasztószárítóban gondosan szárítják. Az így kapott magas tisztaságú borsófehérje-izolátum 85% fehérjét, 7% zsírt, 3% szénhidrátot és 5% hamut tartalmaz szárazanyagra számítva.
Rizsfehérje
A rizs a világ alapvető gabonaféléinek egyike. A belőle készült rizsfehérje remek fehérjeforrás lehet a növényi étrendet követők számára vagy az állati fehérjék alternatívájaként.
Önmagában a rizsfehérje nem komplett fehérje (limitáló aminosava a lizin), így a hiányzó esszenciális aminosavak pótlásáról ebben az esetben gondoskodni kell (általában borsófehérjével szokták kiegészíteni).
A rizsfehérjeport jellemzően úgy állítják elő, hogy a rizsszemeket ledarálják, és olyan enzimmel kezelik, amely elválasztja a keményítőt (szénhidrátot) és a rostokat a fehérjétől.
Tökmagfehérje
Bár a tökmag aprócska, de tele van hasznos tápanyagokkal (jelentős fehérjetartalmú), aminosavakkal, fitoszterolokkal, telítetlen zsírsavakkal, fenolos vegyületekkel, tokoferolokkal és ásványi anyagokkal. A tökmagfehérje nem teljes értékű fehérje, mivel a metionin, cisztein és a triptofán, lizin és treonin aminosavak mennyisége alacsony (treonin és a lizin az első limitáló aminosavak).
A tökmagfehérje a tökolaj gyártási folyamatának mellékterméke. Az olaj kinyerése után a tökmagliszt magas fehérjetartalommal rendelkezik, amelyből extrakcióval nyerik ki a tökmagfehérjét.
Kendermagfehérje
A közönséges kender rendszertanilag más élelmiszer-felhasználású növénnyel együtt (pl.: komló) a kenderfélék családjába tartozik és mezőgazdasági célból termesztik. A kendermag rendkívül tápláló, zsírokban, rostban, fehérjében és különböző ásványi anyagokban gazdag. Valamennyi esszenciális aminosavat tartalmazza (jelentős a metionin-, cisztein-, arginin- és glutaminsav-tartalma), azonban lizin csak kis mennyiségben van jelen a kenderfehérjében (limitáló aminosavnak számít).
További érdekességek elérhetők a szupermenta.hu-n.
Szólj hozzá