Bármilyen krónikus betegség kezelése során csak akkor érhetünk el tartós javulást, ha a terápia a szervezet tisztításával párosul.

 

Hasonlítsuk szervezetünket egy autóhoz! Ha autónkat nem visszük rendszeresen szakszervizbe, és nem cseréljük benne rendszeresen az olajat, egy idő után hiába tankolunk bele jó minőségű üzemanyagot, egyre több zavar keletkezik. Hiába cserélünk ki egy-egy alkatrészt, teljes szervizelés nélkül nem várható az autó kifogástalan működése.

 

Ugyanez a helyzet a beteg emberrel. Hiába szedi a különböző gyógyszereket, jobbnál-jobb táplálék kiegészítőket, különböző csodaszereket, a szervezet teljes tisztítása nélkül nem érhet el sikert. Teljes karbantartás nélkül a tünetek egy idő után visszatérnek!

 

A böjtök fontossága

 

"A halál a belekben kezdődik"! – tartja a mondás. Minden vallásban létezik böjt. A keresztény vallásban is évente két böjti időszak van: késő ősszel, karácsony előtt és tavasszal, húsvét előtt. A táplálék, főleg az állati fehérjék megvonása segít a szervezetnek megszabadulni a méreganyagoktól, különböző lerakodásoktól, és segít tehermentesíteni pihentetni a májat, a vesét, a nyirokrendszert.
A szakszerű böjtnek szigorú szabályai vannak.

 

A mai felgyorsult világban nincs időnk arra, hogy akár heti egy alkalommal is tartsunk egy böjti napot, vagy akár egy gyümölcsnapot, pedig ezzel sokat tennénk a betegségek megelőzéséért. Ezért nagy gondot kell fordítani a vastagbél tisztítására!

 

Miért kell tisztítani a vastagbelet?

 

A vastagbél redőiben évek alatt lerakodott, megkövesedett bélsár melegágyat biztosít a különböző paraziták számára. Számos antibiotikumos kezelés következtében felborul az egészséges bélflóra, és különböző méreg anyagok, nehéz fémek halmozódnak fel a bélben. A krónikus emésztési problémával küzdők bélrendszerében általában ólom, kadmium- vagy higanytelepek vannak. Testünk a bélben tartotta ezeket a méreganyagokat, megakadályozván, hogy azok a létfontosságú szervekbe jussanak. A rossz hír az, hogy a bélben való jelenlétük bélpanaszokat okozhat. Ha ugyanis a méreganyagok a bélben elraktározódnak, az gátolja az immunrendszert (az itt lévő fehérvérsejtek csomókban vannak, az ún. Peyer-foltokban) a rossz bélbaktériumok felfalásában. Nem kizárt, hogy a bélben talált jó baktérium túl mérgezőnek találta ezt a környezetet ahhoz, hogy itt éljen.

 

Böfögés, puffadás, gázosodás, székrekedés, hasmenés – mind annak a jelei, hogy az emésztő rendszerben felborult az egészséges bélflóra és elszaporodtak a kórokozók.

 

Hatvani Galina

 

www.hatvaniegeszsegkozpont.hu

Tel.: 70 616 9052