A fák és a virágok illatos pompázása nem csak minket vonz egy kellemes sétára a parkba, hanem zümmögő, dolgos méhek seregnyi hadát buzdítja szorgos munkára az évnek ebben az időszakában. A méznek valóban minden cseppje arany, ezért a Nébih Maradék nélkül programjának munkatársai összegyűjtöttek pár hasznos információt.

 A beporzás nélkülözhetetlen az ökoszisztéma számára. A beporzóknak köszönhetünk minden 3. falat ételt, amit megeszünk! Hazánk Európa 3. legnagyobb méztermelője! Azt is érdemes tudni, hogy a magyar méz rendkívül jó minőségű, világviszonylatban nézve is! Támogassuk a hazai méztermelőket, vásároljunk magyar mézet!

Tudtad?

Magyarországon 1994 óta április 30-án ünnepeljük a méhek napját, a Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) kezdeményezésére. Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) 2018-ban nyilvánította május 20-át a méhek világnapjává. 

A méz akár a végtelenségig is eláll, ha megfelelően tároljuk. Tegyük a mézet hűvös, fénytől védett helyre, egy jól záródó üvegben! Így megóvhatjuk a romlástól, amire sokan úgy hivatkoznak, hogy “felforr a méz”! A túlzott hidegben bekövetkező gyorsabb kristályosodást mérsékelhetjük, ha nem a lakás leghidegebb pontján tároljuk a mézeinket. 

A mézkristályok megjelenése még nem jelenti azt, hogy a méz megromlott vagy esetleg hamisították. Ez egy természetes folyamat, ami a méz magas cukortartalma miatt következik be. A méz kristályosodási hajlamát az szabja meg, hogy milyen a benne lévő cukormolekulák – főleg a glükóz és a fruktóz – aránya. Azok a mézek kristályosodnak gyorsabban, amelyben nagyobb a glükóztartalom, mint például a repcében. Akkor se lepődjünk meg, ha már a vásárlást követő néhány hétben megjelennek a cukorkristályok például a repcemézünkben. Ha nem szeretnénk, hogy hamar bekristályosodjon, válasszunk akácmézet, ennek a kiemelkedően magas a fruktóztartalma, ezért kicsit édesebb is a legtöbb típusnál!

A kristályos mézet felhasználhatjuk süteményekbe vagy ki is olvaszthatjuk gőz felett, illetve üvegestől meleg vízbe állítva újra folyékonnyá varázsolhatjuk. Az üveg falához tapadt mézről se mondjunk le! Öntsünk bele meleg teát vagy tejet, lögyböljük át, és már meg is mentettünk pár kanálka mézet!

 Egy méhecske egész életének munkája 1 teáskanál méz, így becsüljük meg minden cseppjét!