Minőségi böjtölés? Létezik!
Javában tart a nagyböjt. A szabályai ma már nem olyan szigorúak, mint több száz évvel ezelőtt, és a rengeteg, változatos alapanyagnak köszönhetően nem is kell unalmasnak lennie. A KMÉ-nek hála, már minőségi hozzávalókkal kiválóan böjtölhetünk.
A nagyböjti önmegtartóztatás legszigorúbb változata a negyvenelés volt, amikor a böjtölő csak negyvenszer evett ebben az időszakban – tehát naponta csak egyszer. Ilyenkor sem húst, sem „fehér eledeleket” nem lehetett enni, tehát tejet, túrót, vajat, sajtot és tojást sem. Később a tiltás már csak a húsra korlátozódott.
Akadtak olyanok, akik az egész nagyböjti időszakban nem fogyasztottak húst, voltak, akik pedig csak vasárnap ettek húsos ételt, meg olyanok is, akik szerdán és pénteken tartózkodtak a hús és zsír fogyasztásától.
Ma a katolikus egyházban a böjt előírása az, hogy a 18 és 60 év közötti emberek böjt idején naponta csak háromszor étkezhetnek, lehetőleg nem jóllakva, és péntekenként kifejezetten tartózkodni kell a húsételektől.
A változatos recepteknek és alapanyagoknak köszönhetően már észre sem vesszük, ha nem kerül hús a családi asztalra. Ráadásul mindehhez a KMÉ a magas minőséget is szolgáltatja.
Például, már lehet pályázni kiváló minőségű fagyasztott zöldbabra és zöldborsóra, amikből isteni húsmentes fasírtot készíthetünk.
Zöldborsópörkölt vagy gombapaprikás jó sok KMÉ-tejföllel jól hangzik, ugye? De köretnek vagy friss salátával a tojásos nokedli minden alapanyaga, tehát a kiváló minőségű liszt és a tojás is pályázható már. Ha mégsem bírjuk ki hús nélkül, válasszuk a kiváló minőségű halhúst. Bizony, már ilyen is van!
Gyakorlatilag bármit el lehet készíteni rakottasan. Nagyszerű, gyors és tápláló ebédet varázsolhatunk így az asztalra, csak ne felejtsük le róla a kiváló minőségű sajtot és tejfölt!
Bármilyen krémlevest gazdagíthatunk KMÉ-tejszínnel. A végtelen variációk alapanyaga pedig a tészta. És szerencsére számtalan fajtájú KMÉ-száraztészta közül válogathatunk már kezdve a metélttől a csigán át a pennéig.
A tiroli metélt például egy olyan desszert – ami egyébként egy gazdag leves után is megállja a helyét-, amihez minden alapanyagból beszerezhetünk kiváló minőségűt. Ugyanígy a túrós csusza. Hogy szalonnapörccel vagy cukorral, azt mindenki maga döntse el, de alapjaiban már kiváló minőségűt ehetünk.
KMÉ-mascarponés, KMÉ-sajtos-tejfölös vagy tejszínes tészta, paradicsommal, fűszerekkel kiegészítve biztosan elfeledteti velünk a húst.
De a böjt egyfajta lelki megtisztulás is, amikor kicsit elcsendesedünk és nem engedjük be a rossz gondolatokat. Helyette engedjük be a magas minőséget!
Szólj hozzá