Felhívjuk szíves figyelmét, hogy oldalunk a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használ. Bővebb információért kattintson ide.

Nők a csúcson

Írta: Csak a Nőknek Magazin 2017/11/14 0 hozzászólás Életmód,Sikersztorik,

Ma még mindig ritka, hogy egy cég első embere nő legyen, különösen azokban a szakmákban, amelyeket tradicionálisan, évszázadok óta férfiakhoz köt a köztudat.  Ilyen kuriózum, amikor egy bank vezérigazgatói posztját nő tölti be. Hegedűs Éva több évtizede nyeri el a bankszektor szakembereinek bizalmát innovatív szemléletéből születő kiváló újításaival, magas szintű szakmai munkájával. Ennek köszönhetően, néhány évvel ezelőtt felkérést kapott a Gránit Bank elnök-vezérigazgatói posztjának betöltésére. Munkájának köszönhetően nem csak egy új bank született, hanem Magyarországon egyedülálló újításként egy innovatív alapokon működő bankot hozott létre, amely elektronikus csatornákon keresztül tart kapcsolatot az ügyfelekkel.  Az üzleti modell teljes egészében az elektronikus kommunikációra épül, amely lehetővé teszi, hogy bármikor, bárhonnan elérhetővé váljon a banki ügyintézés. Hegedűs Évával arról beszélgettünk, hogy a női vezetés miben különbözik a férfi vezető döntéshozatali szempontjaitól.

 

 

A női vezetés ma még korántsem jellemző. Mi áll ennek a hátterében?

 

  • Meggyőződésem, hogy nem női-férfi szerepről van szó. A cégvezetés mindenképpen szakmai kérdés. Úgy vélem, hogy nem szabad nemek szerint tekinteni erre a kérdésre. Jó vezető és rossz vezető van. Minden pozíciómat úgy töltöttem be, hogy hívtak az adott feladatra. Tehát szakmai tudásom, kvalitásaim alapján figyeltek fel rám. Természetesen azt el kell ismerni, hogy a történelmi tények adatai szerint, a vezetők általában és többségében a férfiak köréből kerülnek ki. A végzettségek és rátermettség szempontjából lehetne magasabb számú a női vezetők aránya, ez kétségtelen tény. A sokféle szerepvállalásnak köszönhetően azonban a nők számára a családban való helytállás belső igénye általában nagyon magas. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a családszerető nő nem lehet jó vezető, azonban azt tudni kell, hogy mindkét terület a maga módján teljes embert kíván. Én magam azt vallom, hogy a nőknek meg kell adni a választás szabadságát ebben is. Ehhez pozitív módon járulhatna hozzá, ha az újságok címlapjára nem csak a külső adottságaik okán kerülnének fel a hölgyek, hanem a családjukat szerető, gondoskodó nők válhatnának példaképpé. Megfogalmazhatjuk úgy, hogy a társadalmi összkép változására lenne leginkább szükség ahhoz, hogy az egészséges és kívánatos egyensúly létre jöhessen.

 

A női vezető más szempontok alapján dönt?

 

  • Kiváló női vezetőim és nagyszerű férfi vezetőim voltak. Nem láttam különbséget a vezetői döntésekben. Szakmai döntések alapján dől el, hogy valaki milyen vezetővé válik. Sokan gondolják, hogy a nők empatikusabbak, érzékenyebbek, ezért másképpen döntenek. A valóság azonban az, hogy a cég érdekeit és az eredményességet kell mindenkinek szem előtt tartania, függetlenül a nemétől és a beosztásától. Hiszen azért vállalunk el posztokat, mert eredményeket szeretnénk elérni. Én magam is eredményorientált ember vagyok, minden szakmai döntésemet ennek értelmében hozom. Valójában sokkal inkább ez a jó vezető titka, mint az, hogy férfi az illető, vagy nő. Persze az emberség, a lojalitás, az egymásra való odafigyelés a cégen belül, az inspiratív hatás, szintén fontos tényező. Azonban ez sem elsősorban a nem kérdése. Sokkal inkább személyiség függő tényező.

 

 

 

 

Legyen szó női vagy férfi vezetőről, kétségtelen tény, hogy sokkal magasabb a stressz faktor a vezetői székben, hiszen komoly döntések súlya nehezedik a vállukra. Sokkal nagyobb a felelősségvállalási kötelezettség.  Ennek a kezelésére milyen lehetőségek vannak?

 

  • A felelősségvállalási kötelezettség valóban egyre magasabb annak függvényében, hogy milyen pozíciót tölt be az ember a szervezetben. A vezetői stressztűrő képességnek lényegesen magasabbnak kell lenni az átlagosnál. Nem csupán eredmény orientáltságról van szó. Én magam feladatnak tekintem, hogy a cég és az ügyfél érdekeit összehangoltan tudjam képviselni, tehát olyan döntéseket hozzak, amelyek az ügyfelek elégedettségét szolgálják, emellett valós hasznot hoznak a bank számra. Ezzel együtt arra is oda kell figyelnem, hogy a munkatársak is jól érezzék magukat a saját területükön, mert akkor tudnak kiemelkedő teljesítményeket felmutatni, ha összhangban van a munkájuk és az életük. Tapasztalatból tudom, hogy a kiegyensúlyozott magánélet, a jó családi háttér mekkora erőforrás az ember számára. Legyen szó férfiról, vagy nőről, ebben szerintem nincs különbség. Ezért ha van olyan szempont, amit női vezetőként fontosnak tartok, az az, hogy a munkatársaimnak a lehető legtöbb esélye legyen a családjukkal minőségi időt együtt tölteni. Vezetőként a jó döntésekhez azt is fontosnak tartom, hogy kiegyensúlyozott életet éljek. Hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy a munkában mennyire tudjuk a figyelmünket, mentális kapacitásunkat a feladatra összpontosítani. Ha a magánéletünk kiegyensúlyozott, a munkában pedig eredményeket érünk el tudatossággal, szorgalommal, tehetséggel, akkor egyértelműen azt érezhetjük, hogy az életünk olyan mederben folyik, amiben igazán jó benne lenni.  Magam is tapasztalom, hogy mennyi energiával tölt fel a családommal töltött idő, legyen az pihenés,  mozgás, kulturális élmény, vagy egy izgalmas beszélgetés. Úgy vélem, minden családban az együtt eltöltött idő a legnagyobb érték.

 

 

Mennyire nyílik lehetőség arra, hogy a család elegendő időt kapjon?

 

  • Szerető, gondoskodó családba születtem, és én magam is ugyanilyen érzelmi biztonságot igyekeztem adni a gyerekeimnek. Két nagyfiam van, akik örülnek annak, hogy a munkámban kiteljesedhetek,büszkék az eredményeimre, és én is büszke vagyok rájuk A velük való együttlét az én „akkumulátorom”, és bár nem vagyok „konyhatündér”, a kedvükért még főzök is, állítólag nem is rosszul.

 

 

A családi döntésekben megjelenik–e az a tapasztalat, amit a sok évtizedes vezetői munkában szerzett meg?

 

  • Igyekszem ebből is a legtöbbet kihozni, de természetesen a családban egészen mások a prioritások. Azonban a vezetőknek érdemes megtanulniuk azt is, hogy bár a személyiségjegyek dominánsak lehetnek a vezetői attitűd kapcsán, azért a személyes élettérben, a magánéletben mégiscsak mások a hangsúlyok. A nyüzsgő, pörgős, domináns anya szerep nem mindig teremt előnyös helyzeteket a családban, tehát erre nagyon oda kell figyelni. Ráadásul a felnőtt gyerekeknek saját életük, saját céljaik vannak, amit lehet örömmel szemlélni, de sosem szabad elfelejteni, hogy megfelelő önállóságuk maradhasson. Teret kell engedni a többi családtagnak is, és egy harmonikus, életigenlő, a család számára optimális egyensúlyt kell kialakítani. 

 

 

granitbank.hu

 

 

Szólj hozzá!