A nyárutóján nagyon sok tennivalónk és egyben örömünk is van, mert ilyenkor kell „nagytakarítani” és betakarítani is egyben a kertben.

Szeptemberben elkezdhetjük az elvirágzott, elszáradt (legtöbbször már kór- és kárképletektől is bőven hemzsegő) esztétikailag is leromló állapotban lévő egynyáriak kiszedését. Ha ezekről, vagy a kerti vadvirágainkról magokat szeretnénk begyűjteni, akkor először ollóval vágjuk le a terméseket, gyűjtsük be a magházakat, hogy a magok ne potyogjanak ki belőle, illetve a gyógynövények és gyógyfüvek, a virágok betakarítását is kezdjük meg szárítás céljából. Majd tartsuk száraz helyen a feldolgozásig, a termésekből kigyűjtött, érett magokat az újra vetésig. Az évelőkről, rózsákról vágjuk le az elvirágzott részeket, ezzel is meghosszabbítva a virágzásukat. Ültessük el a koratavasszal virágzó virághagymákat, illetve ültessük ki a telet jól bíró árvácskákat, az őszi egynyári virágokat (körömvirág, szegfű, díszkel, vagy díszkáposzta)

Ha augusztusban kevés volt a csapadék, öntözzük meg alaposan a fákat és a bokrokat, hogy rugalmasak maradjanak a szöveteik és így megelőzzük a téli károsodásukat. Ne felejtsük el, hogy az örökzöld fák és -bokrok télen is sok vizet párologtatnak, így azokat még a tél folyamán is -,ha hosszan tartó napsütéses, fagymentes az idő- öntözni kell. Most már elő lehet készíteni a talajt a sövényültetésre, ki lehet ásni a fák ültetőgödreit, fel lehet tölteni, be lehet keverni a szerves trágyát, vagy dúsítani lehet komposzttal az ültetőgödröket.

Gyomláljuk ki, tegyük rendbe a zöldségeskerteket, szedjük fel a sárgarépát és tároljuk be hűvös, sötét, de jól szellőző helyre. Ne feledjük, hogy a gyökérzöldségeket betakarításuk tervezett időpontja előtt 3 héttel már ne öntözzük, ezzel is megnövelve a tárolhatóságukat. Ekkor ültessük ki a hideget tűrő zöldségeket, mint például a zöldsalátát, a brokkolit, a kelkáposztát, vagy a káposztát. Szedjük le a zöldbabot, mert elöregszik, ha sokáig rajta hagyjuk a tövön, de takarítsuk már be az uborkát, a tökféléket is, amelyek akár 2-3 hétig még elraktározhatóak a szedéstől számítva. Szedjük fel a sárgarépát, a karalábét, a céklát, a zellert, a póréhagymát, a spenótot, a hónap második felében pedig a karfiolt, a petrezselymet. A zellert hagyjuk utoljára, de most kerül sor a burgonya felszedése mellett, a káposzta őszi betakarítására is. Vethetünk szeptember közepéig-végéig hónapos retket, a reteksorok közé pedig galambbegy salátát, ami egyben a földibolha ellen is hatásos. A zöldségszezon kitolásában segítségünkre lehet az üvegtakarásos hidegágy, ahol megpróbálkozhatunk a „tél alá vetés”-sel is. 

Folyamatosan „csonkázni” és „hónaljazni” kell még ilyenkor is a paradicsomot, míg a paprikát folyamatosan tápoldatozni (a magnézium és foszfor lombtrágyázás segíti a termésfejlődést). Száraz időszakban még öntözni kell a zöldségféléket, de különösen a tökféléket.

A letermett őszibarack fák nyár végi, szeptemberi zöldmetszésével levegősebbé tehetjük a gyümölcsfák koronáját, elősegítve a jövő évi termőrügyek kialakulását. Érnek már a szilvák is (pl. Stanley, Besztercei, Debreceni Muskotály), de örömteli teendő ilyenkor például az almaszüret is.

Szeptember az ideje a köszméte és a ribiszke ifjításának, ritkításának. Mivel a málna egy félcserje, így ha a letermett részek elszáradnak, ezeket tőből ki kell metszeni.

A szőlőben a szőlőfürtök körül elburjánzott leveleket ritkítsuk meg, hogy a nap jobban érje a fürtöket. A szőlőtőkék főhajtásait és 4-6 leveles oldalhajtásait, a támaszrendszeren túlnyúló hajtásrészeket akárcsak augusztusban, ismét csípjük vissza, illetve a hónaljhajtásokat is kurtítsuk meg.

A pázsitot kezeljük téli (magas káliumtartalmúval) műtrágyával, míg az öntözését kezdjük el fokozatosan csökkenteni. 

Kezdjük el begyűjteni, betakarítani, ha tudjuk későbbre is eltenni a több hónapos kerti munkánk szezonbeli zöldségeit, gyümölcseit és egy kert-szezonváltással készüljünk már a hosszú őszi napokra…


Szabó József
Okleveles kertészmérnök, környezetvédelmi szakértő
Green Mérnök Kft alapító tulajdonos
www.greenmernok.hu