Pikáns ízek az ünnepi asztalnál! Igen, a chili a karácsonyi menüt is feldobja! 

Meg fogtok lepődni, de a világon a legtöbb chilit nem a nyári grillezések és szabadtéri főzések időszakában, hanem ilyenkor a téli szezonban, közvetlenül karácsony előtt adják el.  Mondjuk, ha jobban belegondolunk, akkor nincs is ebben semmi meglepő! A nyári kánikulában csak a legbátrabbak vállalkoznak rá, hogy még egy jó adag chilivel is befűtsenek a szervezetüknek, ilyenkor télen viszont mindenkinek jól jön egy kis extra melegség, ezért hát bátrabbak vagyunk a csípős ízekkel. Nem csoda, hogy számos szezonális recept épül a chilire s ha akarjuk akkor igazából bármelyik téli fogásunkba becsempészhetjük a csípős paprikát, mert nincs olyan téli recept, amit elrontana a kedvenc fűszernövényem.

Nálunk a halászlé, a tatár beefsteak, a narancsos- mázas kacsasült, de még a csokoládés édességek is egy kis adag chilitől lesznek teljesek.

Igen, a csokoládé is!  Emlékeztek még a Csokoládé című filmre? Azt hiszem nem én vagyok az egyetlen, akinek felejthetetlen gasztroélményt jelentett Judy Dench forrócsokizása, amit az általa játszott karakter Vianne egy kevés chilivel pikánssá és titokzatossá varázsolt, és egy kanál lazán felvert tejszínhabbal tálalt. Emlékszem, szinte érzetem a számban a chilis csokoládé ízét, s már akkor elhatároztam ezt majd ki kell próbálni. Azóta túl vagyunk több száz próbálkozáson, sőt már bevált receptem is van, amit ilyenkor télen szinte minden nap elkészítek. 

Hozzávalók

2 dl habtejszín 

6 dl tej 

1 db fahéjrúd 

2 db csillagánizs 

szerecsendió ízlés szerint 

3 db kardamom 

1 kiskanál chili (3-4 karika) 

250 g étcsokoládé 

50 ml habtejszín 

1 evőkanál porcukor 

Elkészítés

A tejszínt és a tejet egy forralólábasban melegíteni kezdjük. Hozzáadjuk a fűszereket (a chili kivételével) és az étcsokoládét. Alacsony hőfokon folyamatosan melegítjük, míg a csokoládé teljesen felolvad. Ekkor beledobjuk a chilikarikákat, és egy picit együtt melegítjük. Bögrékbe töltjük, és a porcukorral lazán felvert tejszínhabbal tálaljuk. Garantálom nektek, hogy ez a különleges finomság felmelegíti a testet és a lelket, ráadásul összehozza a családot, mert nincs is jobb program, mint egy lusta vasárnap reggeli forrócsokizás. 

Érdemes kipróbálni, ha pedig végképp rákattannátok a csoki-chili párosításra, akkor elárulom, hogy isteni ezzel a kombinációval a csokis muffin, a brownie, a sajttorta és a házi csokilikőr is! Melengessétek a testeteket, lelketeket a világ legfinomabb természetes fűtőeszközével a chilivel! 


Koletán Gergely
ChiliYard alapító tulajdonos
+36-30 / 291-7949
info@chiliyard.hu
www.chiliyard.hu