Szilveszter után a fenyőfák tömeges kidobása kezdődik el. A sok szép zöld fa hulladékká válik, holott a tűleveleket sokféleképp lehet felhasználni. Már korábban megemlítettem a fenyőtűlevél hasznosításának pár módját, de a lehetőség sokkal több.

Most szeretném bemutatni:

- a fenyőtűlevél szirup

- a fenyőtűlevél illóolaj

- a fenyőtűlevél víz készítését.

A fenyőfélék gyógyhatása már több száz, sok tudós szerint már több ezer éve ismert. Rengeteg vitamint, másodlagos nyomelemeket, ásványi anyagokat, illóolajat stb. tartalmaz. Ezek mind a gyógyászat és a konyha eszközei. Tűlevél a leggyakrabban és legkönnyebben felhasználható része a fenyőféléknek. Természetesen a fenyőfa többi része is értékes anyag. A fenyőtűlevél sok betegség ellenszere, kívül-belül felhasználható. Nyugtat és oldja a stresszt. Pajzsmirigy problémáknál kiváló. Energiával teli érzést ad, frissíti a szellemet, hangulatjavító. Az idegességet csökkenti. Enyhíti az ízületi problémákat. Fájdalomcsillapító, gyulladás csökkentő. Fokozza az anyagcserét, tisztítja a beleket. Vízhajtó. Segít a szervezetben felhalmozódott víz, só, zsír

és húgysav eltávolításban. Antioxidáns és tumorellenes hatása van. Az (emberi) életet meghosszabbítja! A bőrt védi az elöregedéstől, lassítja a ráncképződést. Ekcémát, pikkelysömört, fekélyeket és más bőrbetegségeket gyógyít.

Fenyőtűlevél párlat (illóolaj)


Hozzávalók

1-2 marék fenyő tűlevél, apróra vágva

Párologtató edény

Elkészítés

A párologtató edény leírása és a párlat készítés menete a "Gyógyító növény párlatok" cikkben van leírva.  

A párlás időtartama 1-2 óra. A párlat színe először "piszkos" barna, a tűlevél felületén megtapadt finom szennyeződésektől. Ha ezt szűrőpapíron átcsöpögtetjük, akkor szép zöld, áttetsző párlatot kapunk.

Felhasználás: sütemények, szószok, bevonatok készítésénél. Ha jégkockát készítünk, a jégkocka tartóba a szokásos vízhez 1-2 csepp párlatot téve, különleges  jégkockát kapunk.


Fenyőtűlevél szirup

Hozzávalók

3-4 marék fenyő tűlevél, apróra vágva

6 kávéskanál kókuszvirág cukor, stevia, juhar cukor

Elkészítés

Tiszta, széles szájú edénybe teszünk egy réteg édesítőszert. Aztán egy réteg fenyő tűlevelet, majd újból édesítőszert. Addig folytatjuk, míg az edény tele lesz. Lezárjuk. Szobahőmérsékleten, sötét helyen tároljuk. Ha nem olvad el az édesítő, akkor 1-2 kávéskanál vizet adhatunk hozzá. Amikor a tűlevelek kifakulnak és összeesnek, akkor leszűrjük. Hűtőben tárolva évekig eláll.

Felhasználás: vízzel elkeverve üdítő ital. Teába téve, de hígítás nélkül is fogyaszthatjuk. Nagyon megéri otthon előállítani.

Fenyőtűlevél víz


Hozzávalók

2-6 marék fenyő tűlevél, apróra vágva

500 ml hideg víz

Elkészítés

A tűleveleket 2-3 napig áztatjuk a hideg vízben. Közben rázogatjuk. Aztán leszűrjük. Hűtőben tároljuk. Kiváló üdítő ital.


Sok sikert a kipróbáláshoz!


Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
eva.turcsanyi.busch@gmail.com
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest