A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, de a valláson kívül a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe. A sonka és a tojás elmaradhatatlan alkotója a húsvéti menünek. Ezeket még a fogyókúrázóknak sem kell kihagyni, mivel a nem zsíros főtt sonka 100 g 135 kcal-t, 1 db főtt tojás kb. 70 kcal-t tartalmaz. A kenyérrel illetve a kaláccsal azonban csínyán kell bánni, de vannak energia szegényebb alternatívák is. Egészítsük ki sovány krémtúróval és sok finom friss zöldséggel.

Reggelire és vacsorára készítsünk a fentiekből hidegtálat. A tojásokat meg is tölthetjük a tojássárgájából vajkrémmel vagy joghurtkrémmel kikevert töltelékkel. Készítsünk körözöttet, melyet tölthetünk paprikába, paradicsomba. Aki laktózérzékeny, az készítse laktózmentes túróból, aki pedig egyáltalán nem fogyaszthat tejterméket az pedig készítse el kölesből.

Ebédre együnk hús vagy zöldséglevest benne főtt  zöldségekkel. A bő zsírban sült húsok helyett válasszunk inkább grillezett sovány húsokat mely lehet baromfi, bárány, szűzpecsenye. A nem húsevőknek sajtok, gombák, tofuk is kiválóak.

Köretnek zöldsalátát és gabonaféléket, zöldség ropogósokat ajánlok. Süteményekkel, édességekkel azonban mindenkinek vigyázni kell. A házi készítéseknél csökkentsük a cukor mennyiségét, vagy helyettesítsük természetes édesítőszerrel. Gazdagítsuk gyümölcsökkel vagy túróval. A mozgásról se feledkezzünk meg! Legyen családi, baráti társasági program egy jó kirándulás ahová magunkkal vihetjük a hidegtálat, süteményeket.


Kellemes húsvéti ünnepet kívánok!

Dobai Ági 

Egészségtanácsadó, diétás szakács