Karácsonykor általában ugyanazokat a jól bevált, hagyományos ételeket szolgáljuk fel. Halászlé, rántott hal, töltött káposzta, bejgli - szinte elmaradhatatlan a magyar családok asztaláról. A receptek gyakran nagymamáról, anyára, majd lányára vándorolnak.  Most azonban egy olyan menüsort állítottunk össze önöknek, amely emlékeztet a megszokott ízekre, de azért van benne egy kis csavar. 

Kezdjük az itallal. Fogadja a vendégeit, vagy kínálja családtagjait egy klasszikus hógolyó koktéllal. Tojáslikőrrel, pezsgő limonádéval és jéggel ez a tökéletes retró ital a szeretet megünneplésére. Karácsony egyik hagyományos fogása a halászlé, de mi most a marokkói halleves receptjét adjuk közzé, amely épp oly ízletes, mint a magyar változata, de azért egy kicsit eltér a megszokottól. Az ünnep egyik közkedvelt főétele a karácsonyi narancsos kacsacomb, de váltsunk, és készítsük el az indiai sült kacsát. A siker garantált! Az ünnepi asztalról nem maradhat le a desszert. Mivel az első két fogás elkészítése kellően elfárasztotta a háziasszonyt, ezért a pitéhez hasonló, klasszikus francia, Limoges vidékéről származó könnyen és gyorsan elkészíthető süteményt javaslunk feltálalni desszertként. 


KLASSZIKUS HÓGOLYÓ KOKTÉL


Hozzávalók

10-15 ml lime lé 

50 ml tojáslikőr

50 ml pezsgő limonádé

jég

maraschino cseresznye

Elkészítés

Töltsön meg egy poharat jéggel, adjon hozzá 15 ml lime levet. Öntse a tojáslikőrt és a pezsgő limonádét a jégre és óvatosan keverje addig, amíg a pohár külseje hidegnek nem tűnik. Díszítse maraschino cseresznyével.


MAROKKÓI HALLEVES


Hozzávalók (6 személyre)

75 dkg fehér húsú hal (nyelvhal, lepényhal), 2 cm-es kockákra vágva 

7,5 dl halalaplé

40 dkg paradicsomkonzerv, darabolt 

2 közepes méretű piros kaliforniai paprika 

1 hosszú piros chili 

2 ek. olívaolaj

1 közepes fej apróra vágott hagyma 

1 ek. sűrített paradicsom 

2-3 tk. harissa paszta (vigyázat erős!)

4 gerezd apróra vágott fokhagyma

2 tk. őrölt római kömény 

2 babérlevél 

2 ek. apróra vágott korianderlevél

Elkészítés

Magozzuk ki és szeleteljük fel a chilit és a kaliforniai paprikát. Helyezzük héjával felfelé a grillre. Addig süssük, amíg a héja megfeketedik.  Hagyjuk kihűlni, majd húzzuk le héját és vágjuk vékony csíkokra.  Tegyük félre. 

Egy nagyobb edényben az olívaolajon pároljuk egész puhára a hagymát. Tegyük hozzá a sűrített paradicsomot, a fokhagymát, a köményt, a harisszát, a halalaplét, és a paradicsomot. Öntsük fel 1,75 dl vízzel és keverjük jól össze. Forraljuk fel, majd tegyük az edénybe a halat és a babérlevelet. 

Alacsonyabb hőfokon, lefedve főzzük kb. 7-8 percig, amíg a hal épphogy megpuhul. Vegyük ki a halat és a dobjuk ki babérlevet. Ismét hagyjuk egy kicsit kihűlni,  s amikor már langyos adjuk, hozzá a koriander felét és turmixoljuk össze. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Adjuk hozzá a kaliforniai paprikát, a chilit és tegyük vissza a halat. Kis lángon kb. 5 alatt készre fő. Tálaláskor szórjuk a leves tetejére a maradék koriandert.


INDIAI SÜLT KACSA


Hozzávalók (4 személyre)

80 dkg kacsamell 

50 dkg vöröshagyma 

12,5 dkg darabolt konzervparadicsom 

2 ek. olívaolaj 

3-4 babérlevél 

4 db zöld kardamomhüvely, bevágva

5 cm hosszú fahéjrúd 

4 db szegfűszeg

2 kk. őrölt koriander 

1 kk. őrölt kömény 

2-3 gerezd fokhagyma, összevágja 

2 kk. reszelt gyömbér 

1 kk. paprika

0.5 kk. kurkuma 

0.5 kk. garam masala (indiai fűszerkeverék) 

2 ek. friss koriander zöld, összevágott

ízlés szerint só

Elkészítés

A kacsamellet tisztítsuk meg, távolítsuk el a bőrt és a zsírt, vágjuk 2,5 cm-es kockákra. A megtisztított hagyma egyik felét vágjuk durvára, 2,5 dl vízzel tegyük egy lábasba és forraljuk fel, majd alacsony hőfokon, fedő alatt kb. 10 percig főzzük. Ezt követően turmixoljuk, majd tegyük felre. A maradék hagymát vágjuk egészen apróra. 

Az kacsahúst egy serpenyőben közepes lángon az olívaolajban süssük kb. 4-5 percig, amíg barnulni nem kezd. Vegyük ki a serpenyőből és tegyük félre.  A fennmaradt olajhoz adjuk a babérlevelet, a kardamomhüvelyt, a fahéjat (törjük 2-3 darabra) és a szegfűszeget. Pár másodpercig pirítsuk, majd tegyük hozzá az összevágott hagymát és kevergetés mellett kb. 7-8 percig süssük, amíg el nem kezd barnulni. Tegyük hozzá a többi fűszert, a koriandert, a gyömbért, a cayenne-i borsot, a köményt, a fokhagymát, a paprikát és a kurkumát, és pároljuk 1 percig. Ezt követően adjuk hozzá az eddig félretett, pépesített hagymát, és gyakori kevergetés mellett főzzük kb.5 percig. Tegyük bele a konzervparadicsomot és újabb 5 percig főzzük.

Tegyük vissza a kacsát a serpenyőbe, öntsünk rá 1,5-2 dl vizet. Forraljuk fel, majd fedő alatt, alacsony hőfokon főzzük kb. 30 percig. Ha szükséges, öntsük fel vízzel. Ízlés szerint sózzuk, és időnként megkeverve főzzük egészen addig, amíg a kacsa meg nem puhul. (kb. újabb fél óra). Ha már puha a kacsa, akkor növeljük a lángot és kevergetve néhány perc alatt sűrűsítsük be a mártást. Ekkor adjuk hozzá a garam massalát és az összevágott koriandert. Ekkor már csak egyet kell rottyantani rajta, hogy az ízek összeérjenek.

Tálalás: szórjuk meg friss koriander levéllel, köretnek egy semleges ízű főtt rizst, vagy bulgurt, esetleg kuszkuszt adjuk mellé. 


CLAFOUTIS MANGÓVAL ÉS MÁLNÁVAL

Hozzávalók

1 ½ csésze kókusztej, melegen

2/3 csésze sűrített tej

½ csésze liszt

3 tojás, enyhén felverve

3 evőkanál sötét rum

1 tk. kardamompor

csipet só

1,5 csésze hámozott és kockára vágott mangó

1 csésze málna

1 tk. őrölt fahéj 

Elkészítés

Helyezze a sütő rácsát a középső helyzetbe. Melegítse elő a sütőt 220 °C-ra. Egy 30 x 23 cm-es tepsit, vagy egy hasonló méretű hőálló tálat vajazzon ki és lisztezzen be. Egy nagy tálban keverjek össze az összes hozzávalót a fahéj kivételével. Öntse a sütőedénybe és győződjön meg arról, hogy a gyümölcsök jól eloszlanak a keverékben. Kb. 25-30 percig süsse. 

Tálalás: szórja meg a tetejét fahéjjel. Tálalja melegen. Kínálhat hozzá vanília, málna vagy mangó fagylaltot is.


Összeállította: Tobak Viktória, főszerkesztő, www.elitemagazin.hu