Ugyan a napos órák száma egyre csak csökken, de használjuk ki, amíg lehet a kellemes őszi napokat egy-egy kerti sütögetésre a barátokkal, családdal. Jól felöltözve, finom pálinkával, forraltborral igazi hangulatos délutánt/estét varázsolhatunk! Ha helyünk van hozzá, a kertben, a ház előtti teraszon, de még az erkélyen is kipróbálhatjuk ezeket az egyszerű, ízletes ételeket. Vendéget várunk? Akkor külön öröm, ha az ételek a szemünk előtt készülnek el. Egyes fogásokat pl. a desszertet, a meleg grill ételek után a hűtőből is szervírozhatjuk.

Sütött padlizsán


Hozzávalók

3-4 padlizsán (ugyanígy készíthetjük cukkinivel)

6 evőkanál kókuszzsír/olaj

1 vöröshagyma

4 db foghagymagerezd

400 g apróra vágott paradicsom

2 evőkanál paradicsompüré

400 g lencse

2 kávéskanál paprika por

2 kávéskanál tört oregánó

1 kávéskanál kókuszvirág cukor vagy stevia

130 g fetasajt

5 evőkanál rizsital

1/2 marék friss petrezselyem

1/2 citrom leve

5 evőkanál gránátalma mag

parajdi só

kubeben bors

csipet chili por

csipet wasabi por

Elkészítés

A padlizsánt felezzük. Ha nagyon vastag, akkor még egyszer felezzük hosszában. Az olaj felével bekenjük az oldalait. Serpenyőbe tesszük és ca. 10 percig a grillen sütjük. A hagymát és fokhagymát apróra felvágjuk, a megmaradt olajon kis tűzálló grill lábosba átsütjük. Hozzáadjuk a paradicsompürét, majd a paradicsomokat, az előre megfőzött lencsét, sót, cukrot és a fűszerekkel ízesítjük. Hagyjuk az ízeket összeérni. Rátesszük a felig sült padlizsánok tetejére. Külön összekeverjük a tejet és a fetasajtot, azt is rárakjuk. Újabb 10 percig tovább sütjük. Apróra vágott petrezselyemmel, gránátalma magokkal és pár csepp citromlével meghintve tálaljuk


Sült barack

Hozzávalók

8 db barack (vagy kajszibarack)

8 evőkanál méz

8 szál zöld kakukkfű

8 evőkanál áfonya

8 evőkanál túró

Elkészítés

Barackokat felezzük, a magokat eltávolítjuk. (A magot ne dobjuk el. Megszárítjuk a napon, feltörjük és elfogyasztjuk. EHETŐ HULLADÉK! B17-vitamin, Amigdalin van venne, ami rákellenes vitamin). Grill tepsibe tesszük a kakukkfüvet egymás mellé, a felezett barackokat ráhelyezzük, a vágott részükkel felfelé. A barack felezett részeit a méz egy részével bekenjük, 15 percig a grillen sütjük. Az áfonyát összekeverjük a megmaradt mézzel, és a túróval. A megsült barackokat hagyjuk langyosra kihűlni. Tálalásnál az áfonyás keveréket a felezett sült barackok tetejére tesszük. Kis tejszínhabbal vagy hideg vanília fagylalttal díszítjük.


Rózsavíz készítés házilag


Az "igazi" természetes rózsavíz, a rózsaszirom vízgőzzel történő lepárlása során készül, vagyis a rózsaolaj készítés "mellékterméke". Házilag is gyorsan elkészíthetjük.

Hozzávalók

Egy jól záródó befőttes üveg,

Tiszta víz

Szép rózsaszirom. Egy liter vízhez minimum 5-6 fej rózsa szükséges

Elkészítés

A vízbe beletesszük a megtisztított rózsaszirmokat. Lenyomkodjuk őket a víz alá. Az üveget lezárjuk. Jobb eredményt kapunk, ha a vizet ca. 38 Celsius fokra felmelegítjük és így tesszük bele a szirmokat. 3-4 nap múlva leszűrjük. A kész rózsavizet hűtőbe tároljuk.


Mandulapuding rózsavízzel


Ezt az édességet előre elkészítjük és hidegen tálaljuk.

Hozzávalók

500 ml mandula ital

5 csepp mandula aroma

3 evőkanál rózsavíz (vagy 1 kávéskanál zöld kardamon por)

40 g keményítő (vagy tápióka por)

1 evőkanál kókuszvirágcukor vagy stevia

250 g tejszín

40 g pisztácia mag

5 db barack (vagy kajszibarack)

2 kávéskanál vaníliás cukor

pár szál zöld fodormenta levél

Elkészítés

150 ml mandulaitalt, a keményítővel, az aromával és a rózsavízzel összekeverjük. A maradék tejet, tejszínt és a cukrot felfőzzük. A keményítős masszát hozzáadjuk, jól elkeverjük. Pudingos üvegpoharakat félig megtöltjük vele. 2 órára a hűtőbe tesszük. A pisztáciát összetörjük nagyobb darabokra. Egy edényben a maradék cukrot karamellizáljuk, a pisztáciát hozzáadjuk. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, a meleg karamellás masszát beletesszük. Tetejére sütőpapírt teszünk. A sütőpapír segítségével, tenyerünkkel a pisztáciás karamellát laposra nyomkodjuk.

Ha kihűlt, darabokra tördeljük. Barackokat a vaníliás cukorral és kevés mandula itallal mixeljük. A lehűlt poharas pudingokat feltöltjük vele. Tetejét pisztáciás karamella darabokkal és zöld fodormenta levéllel díszítjük.

Jó étvágyat!


Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
eva.turcsanyi.busch@gmail.com
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest