
Ugyan a napos órák száma egyre csak csökken, de használjuk ki, amíg lehet a kellemes őszi napokat egy-egy kerti sütögetésre a barátokkal, családdal. Jól felöltözve, finom pálinkával, forraltborral igazi hangulatos délutánt/estét varázsolhatunk! Ha helyünk van hozzá, a kertben, a ház előtti teraszon, de még az erkélyen is kipróbálhatjuk ezeket az egyszerű, ízletes ételeket. Vendéget várunk? Akkor külön öröm, ha az ételek a szemünk előtt készülnek el. Egyes fogásokat pl. a desszertet, a meleg grill ételek után a hűtőből is szervírozhatjuk.
Sütött padlizsán
Hozzávalók
3-4 padlizsán (ugyanígy készíthetjük cukkinivel)
6 evőkanál kókuszzsír/olaj
1 vöröshagyma
4 db foghagymagerezd
400 g apróra vágott paradicsom
2 evőkanál paradicsompüré
400 g lencse
2 kávéskanál paprika por
2 kávéskanál tört oregánó
1 kávéskanál kókuszvirág cukor vagy stevia
130 g fetasajt
5 evőkanál rizsital
1/2 marék friss petrezselyem
1/2 citrom leve
5 evőkanál gránátalma mag
parajdi só
kubeben bors
csipet chili por
csipet wasabi por
Elkészítés
A padlizsánt felezzük. Ha nagyon vastag, akkor még egyszer felezzük hosszában. Az olaj felével bekenjük az oldalait. Serpenyőbe tesszük és ca. 10 percig a grillen sütjük. A hagymát és fokhagymát apróra felvágjuk, a megmaradt olajon kis tűzálló grill lábosba átsütjük. Hozzáadjuk a paradicsompürét, majd a paradicsomokat, az előre megfőzött lencsét, sót, cukrot és a fűszerekkel ízesítjük. Hagyjuk az ízeket összeérni. Rátesszük a felig sült padlizsánok tetejére. Külön összekeverjük a tejet és a fetasajtot, azt is rárakjuk. Újabb 10 percig tovább sütjük. Apróra vágott petrezselyemmel, gránátalma magokkal és pár csepp citromlével meghintve tálaljuk
Sült barack
Hozzávalók
8 db barack (vagy kajszibarack)
8 evőkanál méz
8 szál zöld kakukkfű
8 evőkanál áfonya
8 evőkanál túró
Elkészítés
Barackokat felezzük, a magokat eltávolítjuk. (A magot ne dobjuk el. Megszárítjuk a napon, feltörjük és elfogyasztjuk. EHETŐ HULLADÉK! B17-vitamin, Amigdalin van venne, ami rákellenes vitamin). Grill tepsibe tesszük a kakukkfüvet egymás mellé, a felezett barackokat ráhelyezzük, a vágott részükkel felfelé. A barack felezett részeit a méz egy részével bekenjük, 15 percig a grillen sütjük. Az áfonyát összekeverjük a megmaradt mézzel, és a túróval. A megsült barackokat hagyjuk langyosra kihűlni. Tálalásnál az áfonyás keveréket a felezett sült barackok tetejére tesszük. Kis tejszínhabbal vagy hideg vanília fagylalttal díszítjük.
Rózsavíz készítés házilag
Az "igazi" természetes rózsavíz, a rózsaszirom vízgőzzel történő lepárlása során készül, vagyis a rózsaolaj készítés "mellékterméke". Házilag is gyorsan elkészíthetjük.
Hozzávalók
Egy jól záródó befőttes üveg,
Tiszta víz
Szép rózsaszirom. Egy liter vízhez minimum 5-6 fej rózsa szükséges
Elkészítés
A vízbe beletesszük a megtisztított rózsaszirmokat. Lenyomkodjuk őket a víz alá. Az üveget lezárjuk. Jobb eredményt kapunk, ha a vizet ca. 38 Celsius fokra felmelegítjük és így tesszük bele a szirmokat. 3-4 nap múlva leszűrjük. A kész rózsavizet hűtőbe tároljuk.
Mandulapuding rózsavízzel
Ezt az édességet előre elkészítjük és hidegen tálaljuk.
Hozzávalók
500 ml mandula ital
5 csepp mandula aroma
3 evőkanál rózsavíz (vagy 1 kávéskanál zöld kardamon por)
40 g keményítő (vagy tápióka por)
1 evőkanál kókuszvirágcukor vagy stevia
250 g tejszín
40 g pisztácia mag
5 db barack (vagy kajszibarack)
2 kávéskanál vaníliás cukor
pár szál zöld fodormenta levél
Elkészítés
150 ml mandulaitalt, a keményítővel, az aromával és a rózsavízzel összekeverjük. A maradék tejet, tejszínt és a cukrot felfőzzük. A keményítős masszát hozzáadjuk, jól elkeverjük. Pudingos üvegpoharakat félig megtöltjük vele. 2 órára a hűtőbe tesszük. A pisztáciát összetörjük nagyobb darabokra. Egy edényben a maradék cukrot karamellizáljuk, a pisztáciát hozzáadjuk. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, a meleg karamellás masszát beletesszük. Tetejére sütőpapírt teszünk. A sütőpapír segítségével, tenyerünkkel a pisztáciás karamellát laposra nyomkodjuk.
Ha kihűlt, darabokra tördeljük. Barackokat a vaníliás cukorral és kevés mandula itallal mixeljük. A lehűlt poharas pudingokat feltöltjük vele. Tetejét pisztáciás karamella darabokkal és zöld fodormenta levéllel díszítjük.
Jó étvágyat!
Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
eva.turcsanyi.busch@gmail.com
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest
Szólj hozzá