A köles egy kevésbé ismert gabonánk, melyet már az ókori kínaiak is ismertek. Gluténmentes, gazdag fehérjében, rostban. Továbbá A- és B- vitaminokat, kovasavat, káliumot, vasat tartalmaz. Rendszeres fogyasztása jó hatással van az erekre, látásra, körmökre, hajra, lassítja az öregedést, gyulladás és koleszterinszint csökkentő. 100g 362 kcal-t tartalmaz.

Köleskörözött

100 g köles

50g puha margarin

1 teáskanál mustár

1 közepes lilahagyma vagy újhagyma

1 gerezd fokhagyma

ízlés szerint citromlé, feketebors, őrölt kömény, pirospaprika vagy pirosarany, só

Elkészítés

A kölest többször bő vízben átmossuk, majd háromszoros vízben megfőzzük kevés sóval.

Ketté osztjuk. Egyik felét aprítógépben pépesítjük. Hozzáadjuk a mustárt, margarint, hagymát, fokhagymát. Majd összekeverjük a köles másik felével, és ízesítsük a fenti hozzávalókkal. Hasonló ízt kell, hogy kapjunk minta a túróval készült változat.  

Jó étvágyat kívánok!  

Dobai Ági

Egészségtanácsadó

diétás szakács