A köles egy kevésbé ismert gabonánk, melyet már az ókori kínaiak is ismertek. Gluténmentes, gazdag fehérjében, rostban. Továbbá A- és B- vitaminokat, kovasavat, káliumot, vasat tartalmaz. Rendszeres fogyasztása jó hatással van az erekre, látásra, körmökre, hajra, lassítja az öregedést, gyulladás és koleszterinszint csökkentő. 100g 362 kcal-t tartalmaz.
Köleskörözött
100 g köles
50g puha margarin
1 teáskanál mustár
1 közepes lilahagyma vagy újhagyma
1 gerezd fokhagyma
ízlés szerint citromlé, feketebors, őrölt kömény, pirospaprika vagy pirosarany, só
Elkészítés
A kölest többször bő vízben átmossuk, majd háromszoros vízben megfőzzük kevés sóval.
Ketté osztjuk. Egyik felét aprítógépben pépesítjük. Hozzáadjuk a mustárt, margarint, hagymát, fokhagymát. Majd összekeverjük a köles másik felével, és ízesítsük a fenti hozzávalókkal. Hasonló ízt kell, hogy kapjunk minta a túróval készült változat.
Jó étvágyat kívánok!
Dobai Ági
Egészségtanácsadó
diétás szakács
Szólj hozzá