Tippek és ötletek, hogy a karácsonyi asztalon ne csak a krumpli és a rizs domináljon.

Karácsonyi ételre számtalan remek ötletet találhatunk az interneten, s persze minden családnak megvannak a maga különleges fogásai, féltve őrzött, fecnikre felkarcolt és 10-20-30 év után is kézről-kézre járó receptjei. A köret viszont más kérdés. Abban valahogy mi magyarok nem vagyunk túl kreatívak… 

Elmondom a mi asztalunkon kik lesznek a főszereplők

Az édesburgonya, ami majdnem olyan, mint a hagyományos krumpli. Bármilyen klasszikus krumpli köret elkészíthető belőle, viszont az íze izgalmasabb, a színéről pedig már nem is beszéljünk. Ráadásul remekül illenek hozzá a karácsonyi fűszerek, a fahéj, a szegfűszeg, a gyömbér és a szerecsendió. 

A sütőtök sok mindenben hasonlít az édesburgonyához, ízre, színre, állagra is van azonosság, mégis azt mondom, hogy ez a zöldség, talán még jobb köretalap, mint az előbb említett társa. Lehet belőle püré, kockázva megsüthetjük, fűszerezhetjük bárhogy, de például nagyon látványos, ha kettévágva sütjük meg, s így nem csak köretet, de ünnepi asztaldíszt is kapunk. Vagy meg is grillezhetjük, sőt édességként is felszolgálhatjuk egy kis mézzel csurgatva. Ott lesz még az asztalunkon a kelbimbó is, szimplán lepirítva, már-már karamellizálva, bacon kockákkal összeforgatva, sóval-borssal fűszerezve. Remek kísérője lesz a sülteknek! Készülök cékla salátával és sült céklával is. Lesz brokkoli krémleves, aranybarnára sütött krutonnal, s végül, de nem utolsó sorában ott lesz az én személyes kedvencem a fehérrépa.  Kevesen használják ezt a különleges zöldséget, pedig igazán finom köretek készíthetőek belőle. Édeskés aromája köménnyel, kakukkfűvel és borssal hozható ki. Remek tepsis sült zöldség készíthető belőle, de püréként is megállja a helyét bármilyen menüsorban. A belőle készített pürét gazdagítsuk vajjal vagy tejszínnel, esetleg egy kis érlelt keménysajtot is tehetünk bele. Sült húsok mellé a kelbimbóhoz hasonlóan kiváló párosítás.

Kísérletezzünk bátran! A karácsonyi időszak többek között erről szól. A nagy gasztronómiai felismerésekről, aminek a végén féltve őrzött családi receptek születnek, olyan receptek, melyekről mindig emlékezni fognak ránk!

Nemes Gábor
Biogazda
+36/70-701-7447
nemesokogazdasag.hu