Amikor megkérdezek valakit, hogy milyen köretet kínál egy főétel mellé, az esetek döntő többségében burgonya alapú, rizs vagy tésztafélét ajánlana. Pedig ennél sokkal több zöldséget és gabonafélét ismerünk. Burgonya helyett ajánlhatom az édesburgonyát (magas a karotin tartalma), a csicsókát (magas a rosttartalma), a karfiolt és a zellert is. Készítsünk belőlük pürét, ropogós tallérokat. A rizst feldobhatjuk zöldségekkel, nem csak rizibizikként. Rizottóhoz Arborio vagy a Carnaroli fajtákat válasszunk. Készíthetjük köretnek, de önálló ételként is megállja a helyét. Változatos variációk a gombás, spenótos, céklás, sütőtökös, spárgás. A tészta köreteinket dobjuk fel  például parajjal. Így egy sokkal érdekesebb, színesebb, és nem utolsó sorban megemelt rosttartalmú étket kapunk. Ma már kapható az üzletekben különböző zöldség alapú tészta pl. vöröslencse, zöldborsó, csicseriborsó, lencse, hajdina. 

A kuszkusz egy nagyon egyszerű alapanyag. Valójában egy tészta féle. A bulgur, melyet gyakran összetévesztik a kuszkusszal, gabona töret. Ízesíthetjük ezt is zöldségekkel, salátával, de önmagában rizs helyett is kiváló. A hántolt árpát, más néven árpagyöngy, kitűnő „rizottó“-nak. A köles, a hajdina, a quinoa szintén szuper alapanyagok, sőt még guténmentesek is. Ősszel és télen amikor az időjárás hűvösebbre fordul, szervezetünk is inkább a melegebb ételeket kívánja. Jól jöhet egy finom, langyos céklasaláta. A lecsó nem csak nyáron, de ebben az évszakban is kiváló köretnek is. Izgalmasabbá tehetjük franciásabb verzióban padlizsánnal, és cukkinivel. A tejszínes karottának, kókuszos kelbimbónak is most jött el az ideje. A sütőtök az egyik személyes kedvencem. Gluténmentes még a kukorica, melyből készíthetünk polentát, vagy puliszkát. Próbáljunk mindig az évszakhoz és a növények szezonalitásához is igazodni, hiszen ekkor a legfinomabbak és legtáplálobbak.

Jó főzöcskézést kívánok!


Dobai Ági

Diétás séf