Házi tejtermékek gyorsan, finoman és egészségesen! Ha még nem próbáltad, most elérkezett a megfelelő alkalom!

Manapság nehéz időszakot élnek meg a hozzám hasonló sajt rajongók. Pontos statisztikai adatokat ugyan nem ismerek, de úgy gondolom, hogy az infláció legnagyobb vesztesei a tejtermékek lettek, ezen belül is különösen előkelő helyet foglal el a felfoghatatlan áremelkedések listáján a sajt, a vaj és a túró. 

A kialakult helyzetre ki, hogy reagál. Van, aki többet áldoz, van, aki kevesebbet vesz, s olyan is akad, aki úgy dönt, a kezébe veszi az irányítást. Mi ezt az utóbbi kategóriát erősítjük a férjemmel.

Már jó ideje gondolkodtunk rajta, hogy sajt és egyéb tejtermék készítésbe fogunk, de a végső lökést az árak emelkedése adta meg számunka, s azóta nincs megállás. 

Minden egy joghurt készítő géppel kezdődött. A kis melegen tartó búra, meg a színes üvegcsék, amibe a kezelt tej megy első ránézésre megmozgatták a fantáziámat, aztán már kerestem is a receptet, s másnap indultam a házitejért. 

Az elkészítés rendkívül egyszerű! Mutatom: 

Kettő liter házi tejet tiszta, steril fazékba öntök, és felforralok 80-90 fokra. Ehhez érdemes beszerezni egy hőmérőt, de akár érzésre is dolgozhatunk, a lényeg, hogy ne fusson ki, ne égjen le a tej. Minél tovább forraljuk a tejet, annál sűrűbb lesz a végeredményként kapott joghurt. 

Ezután várok míg a tej vissza nem hűl magától 40-45 fokra. (Ha nem tudom mérni a hőmérsékletet, akkor addig míg legalább 5 másodpercig benn tudom hagyni az ujjam a tejbe anélkül, hogy az megégne.) 

Ha lehűlt a tej, akkor mehet bele az oltó, amit akár megvásárolhatunk valamilyen sajtkészítő webáruházban, vagy ha nem szeretnénk sokat vacakolni, akkor bármilyen élőflórás bolti (natúr) joghurtot felhasználhatunk olyan módon, hogy a pár kanál langyos tejjel kikeverjük a joghurtot, aztán beleönthetjük az egészet a tejbe. 

Végül belekanalazzuk az akkor még híg keveréket a joghurt készítő gép üvegcséibe, betesszük az üvegeket a melegen tartó burába, s akár egész éjszakára, de legalább 8 órára ottfelejtjük őket. 

A végeredmény egy sűrű, krémes natúr joghurt, amit tetszésünk szerint ízesíthetünk, édesíthetünk, s ami egyébként akár egy hétig is eláll a hűtőben. 

A másik szuper egyszerű, gyors, és nagyon finom recept, amit megosztok veletek az az ecetes sajt. 

Igen, tudom elsőre rosszul hangzik, főleg, ha valaki hozzám hasonlóan utálja az ecetet, de garantálom, hogy ebben a sajtban az ecet íze semmijen szinten nem érvényesül, helyette a mindössze egy óra után fogyasztásra kész sajt egy igazi tejszín ízű krémes finomság, amit néhány nap érlelés után grillsajtként tudunk megsütni, vagy frissen fogyaszthatjuk kenyérrel és felvágottal meg zöldségekkel, esetleg kikeverhetjük egy kis tejföllel, s máris egy különleges szendvicskrémet, vagy mártogatóst kapunk.

A recept pedig a következő:

10 liter tejből készül 1 kg sajt, mi tehát legalább ekkora mennyiséggel dolgozunk, de természetesen ez bátran csökkenthető és arányosítható. 

Tehát 10 liter tejet beleöntök egy magas falú, steril lábasba. Felforralom, s amikor már forr a tej elzárom a gázt, majd hozzáadok a 10 evőkanál 9%-os ecetet. Aztán csak várok, legalább 20 percig, közben néha keverek rajta egyet. Amikor teljesen különvált a savó és a túrúszerű tejtermék, akkor kiszedem a kicsapódott sajtalapot, vászonkendős szűrőbe teszem, ahol tetszés szerint ízesítem sóval, szemes borssal, lilahagymával, zöldhagymával, pritaminpaprikával, sonkával, szalámival, chilivel, bármivel, mert itt az ízeknek tényleg csak a képzelet szab határt. 

Ezt követően takaros kis gömböcöt készítünk belőle a kendő segítségével és hagyjuk, hogy a szűrűben kicsepegjen a felesleges savó belőle, vagy sajtformában tesszük és egy kicsit lesúlyozzuk. 

Akár a készítést követő órán belül fogyaszthatjuk, de egy hétig is bírja a hűtőben, szóval érdemes nagyobb mennyiséget készíteni, és napokig rájárni.

Végezetül még egy jó tanács: ne öntsétek ki a savót. Kiváló kenyeret, pogácsát lehet vele sütni, sőt bizonyos sütiknek is jót tesz, de akár meg is lehet inni, mert nagyon egészséges, és én még a kutyusaim tápjára is önteni szoktam egy kicsit, ha mondjuk 50-60 liter tejjel dolgozunk és rengeteg savó marad ki. 

Nem tudom, hogy az ország más részein hogyan alakulnak az árak, de nálunk még 250-280 forintért jó minőségű házitejet lehet vásárolni, így egy kg sajt, körülbelül 2500-3000 forintra, míg 6-7 adag joghurt körülbelül 600 forintra jön ki. 

Ferenczy Boglárka