Jamie Oliver az egyszerű, bonyodalommentes ételek nemzetközi nagykövete új szinte emelte az örömfőzést legújabb könyvében. 

Jamie Oliver One című könyve, azaz a Simple One-Pan Wonders (szó szerint fordítva: egyszerű egytálétel csodák) még nem érhető el a magyar könyvesboltokban, de egy kis angoltudással és némi lelkesedéssel a legnagyobb rajongók valószínűleg már most fejet ugranak az egyszerű egytálételek eddig talán legnagyobb univerzális gyűjteményében. 

Igen, ez már inkább egy praktikus gyűjtemény, mint szakácskönyv. Jamie Oliver esszenciájának tökéletes összegzése, és annak az üzenetnek a megkoronázása, melyet a néhai pucér szakács közel három évtizede hangoztat: „A főzés móka, a főzés egyszerű, és a főzés öröme mindenkinek jár!”

Imádom ezt az üzenetet! Felszabadító ezt hallani egy olyan szakács szájából, aki képességei, ismertsége és lehetőségei alapján megtehetné, hogy magasra emelt orral, mindenkit lekezelve több száz fontos „tányérokat” készítsen, olyan „tányérokat”, melyeken az alapanyagok felét nem ismeri a földi halandó, s ha ránéz a fél tenyérnyi különleges finomságra, akkor kicsinek, kevésnek és tehetségtelennek érzi magát ahhoz, hogy bármi hasonlót készítsen.

Jamie Oliver a nép embere. Mindig is az volt. Nem flancol, nem urizál, hanem az egyszerűségre és azokra a jó ízekre törekszik, melyek a világ bármely pontján, bármely konyhában örömet okoznak a végfelhasználónak.

A One 120 kipróbált, sokszor megfőzött, és tökéletesre csiszolt receptet tartalmaz. 120 olyan receptet, amit némi odafigyeléssel ugyanolyan jól el tud készíteni a konyhában még kicsit járatlan egyetemista a koleszos konyhában, mint a tapasztalt háziasszony, aki egy csipet változatosságot hozna a szokásos menüsorba.

A receptek jók és pontosak, a könyv pedig rendkívül praktikus. Itt képtelenség elveszi a leírások között, s nem fogjuk zavartan vakargatni a fejünket olvasás közben. Ami pedig külön öröm, hogy a receptek többsége egyszerű, itthon is könnyedén beszerezhető alapanyagokra épül, sőt általában jellemző a könyvben helyet kapó egytálételekre a költséghatékonyság, mert a szerzőnek van egy nagyon jól működő belső iránytűje, ami megmutatta neki, hogy 2023-ban ez is egy kiemelt szempont az átlag háztartásokban.

A One minden igényt kielégít. Vannak benne vega, vegán, csirkés vagy éppen serpenyős tészta ételek. Minden élethelyzetre, lelkiállapotra, hangulatra találunk benne tökéletes receptet, amit aztán bő fél óra alatt görcsölésmentesen oda tudunk tenni a család asztalára. 

120 recept – 365 nap. Azt gondolom, hogy egy ilyen bőséges receptgyűjtemény, akár egy szuper személyes kihívás alapja is lehet. Én például azon gondolkodom, hogy körülbelül 3 naponta egy-egy Jamie Oliver egytálétel recepttel bolondítom meg az egyébként túlságosan is egyhangú étkezésünket. 

Egy jó szakácskönyv pontosan erre való, nem a polc dísze, hanem mindennapos inspiráció, ami kilendít a komfortzónánkból. 

Ferenczy Boglárka