Nézzünk szét alaposan a konyhánkban. Mindenhol megtalálható a mosogatószer. Ezt műanyag flakonokban kínálják megvásárlásra, de aki áttér a műanyagmentességre, ennél is keres alternatívát.

Az egyik megoldás, hogy kimérve vásároljuk a mosogatószert. Magyarország szerte vannak már csomagolás mentes boltok, ahol egy üres flakont tudunk újra és újra megtölteni, vagy a másik megoldás, hogy mi magunk készítjük el a mosogatószerünket. Így biztosan tudjuk, milyen anyagok érintkeznek a bőrünkkel. Tudni kell, hogy a házilag, vegyszermentesen készült mosogatószerek nem fognak úgy habzani mint a társaik, de érdemes ezt is kipróbálni.

muanyagmentesen-a-konyhaban2


Egy bevált recept íme:

50 gr szappan
50 gr szódabikarbóna
50 gr mosószóda
1 evőkanál ecet
1 fél citrom kifacsart leve
2 liter víz

A hozzávalókat mérjük ki, majd reszeljük le a szappant. Másfél liter vízet, alacsony lángon hagyjunk melegedni és adjuk hozzá a szappanreszeléket. Várjuk meg, amíg szépen elolvad a szappan, majd tegyük bele az ecetet és a citromlevet. Citromlé helyett egyébként  használható illóolaj is. A meleg (nem bugyogó!) keverékhez adjuk hozzá a szódabikarbónát és a mosószódát is, ettől elég habos lesz a mosogatószer. Engedjünk még hozzá fél liter vizet. Alacsony lángon melegítsük tovább a keveréket még néhány percig, időnként keverjük meg, majd húzzuk félre mielőtt felforrna.

Viola Melinda
Violinda
+421917108825
info@violinda.sk
www.violinda.hu
www.violinda.sk