Felhívjuk szíves figyelmét, hogy oldalunk a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használ. Bővebb információért kattintson ide.

Tanulj németül

Írta: Csak a Nőknek Magazin 2017/10/12 0 hozzászólás Életmód,

A nyelvtanulás fontosságát ma már senki sem vonja kétségbe. Úgy tartja a mondás, hogy ahány nyelvet beszél valaki, annyi embert ér. A mondás kicsit szigorúnak tűnhet, azonban az kétségtelen tény, hogy a több nyelvet beszélés művészete hatalmasra tárja az Élet kapuját az emberek előtt. Nem csak a kapcsolatrendszerek sokszorozódhatnak meg. Nem csupán a munkavállalás korlátai omlanak le. Az egymással történő kommunikációs képességgel, olyan csatornák nyílnak meg az emberek számára, amelyek szinte határtalan lehetőséget biztosítanak. Gondoljunk csak arra, ha egy külföldi utazás során a szállásfoglalás, közlekedés, ügyintézés önállóságával, mi magunk tudunk intézkedni. Nem beszélve arról, ha valami komolyabb ügyben kell eljárnunk. Komoly üzletek múlhatnak a nyelvtudás meglétén vagy hiányán. És arról se feledkezzünk meg, hogy a szerelem sem ismer határokat. Fontos, életre szóló kapcsolatok múlhatnak azon, hogy a két fél tud-e beszélni egymással.

 

Az Osztrák Intézetben, nyílt nap keretében népszerűsítették a német nyelvoktatást. A nyelvtudás fontosságáról, az Intézet ügyvezető igazgatójával, Lehoczkyné Gál Erikával beszélgettünk.

 

 

Ma már nem csupán lehetőség a nyelvtanulás, hanem bizonyos keretek között egyenesen feltétel. Hiszen a főiskolai, egyetemi diploma megszerzéséhez a nyelvvizsga ma már kötelező. Valamint nem csak a külföldi munkavállaláshoz szükséges ismerni, beszélni az adott ország nyelvét, ma már számos külföldi cég, Magyarországi telephelyein, gyáraiban, üzemeiben is megkövetelik a munkavállalóktól a nyelvismeretet. Hogyan jelentkeznek ezek a kötelezettségek a nyelvtanulási igényben?

 

  • Valóban, ma már a mindennapi élet számos területén akkor is szükséges az idegen nyelvismeret, ha az ember itthon marad. Vannak szakmák, amelyekben tradicionálisan szükséges a nyelvtudás. Bár az angol ma már kommunikációs világnyelv, ami nem csupán az informatika és az orvostudomány közös nyelve. A legtöbb országban az angol nyelv ismerete társalgási szinten természetes. Világnyelv lett, nem csak a turizmus tekintetében. Magyarországon a német nyelvoktatás is népszerű. Köszönhető ez egyrészt Ausztria közelségének és annak, hogy sok családnak vannak német kötődései. A nálunk tanulók között persze sok fiatal van, akiknek a nyelvvizsga teljesítése a cél. 

 

 

Min múlik, hogy valaki meg tud-e tanulni egy idegen nyelvet?

 

  • Akaraterő, motiváció, cél együttese. Szorgalom és kitartás is kell hozzá. Magától nem megy. Azonban ma már kiváló módszerek, technikák segítik a nyelvtanulást. Hiszem, hogy mindenkit meg tudunk tanítani németül. Az, hogy milyen szintet ér el, azon fog múlni, hogy mennyire van valós értelemben szüksége a nyelvismeretre. Aki csak a nyelvvizsga megszerzéséért sajátítja el, azután pedig sosem használja többet, annak a tudása hamar el fog kopni. A nyelv akkor marad élő, ha használjuk. Ha beszélünk. Sokat segít, ha az adott nyelven nézünk filmeket, hallgatunk zenét. A mindennapi szlengeket, kifejezéseket megtanulhatjuk levelező partnerrel. Az internet széleskörű elterjedése nagyban megkönnyíti az országok közötti kapcsolattartást. Nekünk kiváló tanáraink és remek oktatási segédanyagaink vannak.

 

 

Hány éves kortól érdemes nyelvet tanulni?

 

  • Tulajdonképpen nincsen alsó korhatár. Akár a várandósság alatt is érdemes az anyukának idegen nyelvű anyagokat hallgatni. Bár erre még nincs statisztikai adat, ám a zenehallgatás területéről kutatások is megerősítik, hogy a babák jól reagálnak azokra a zenékre, amiket a mama a várandósság alatt sokat hallgat. Emellett nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a gyermek az anyanyelvét is úgy sajátítja el, hogy a környezetétől megtanulja a sokat hallott szavakat. Senki sem születik úgy, hogy rögtön beszél. Azon a nyelven fog megszólalni, amilyen nyelven az első években szólnak hozzá. Ezért is van az, hogy többnyelvű szülők esetén, ha mindkét nyelven szólnak a gyerekhez, akkor a beszéd megindulása után, mindkét nyelven fog tudni a gyerek. Egyszóval minél korábban ismerkedünk meg egy másik nyelvvel, annál könnyebb lesz a későbbiekben. Igaz ez akkor is, ha a gyerekkori iskolai nyelvi képzésre gondolunk. Jó alap lehet a későbbiekhez akkor is, ha egy időt kihagyunk. Hiszen ez a tudás nem kopik el teljesen a nem használat ideje alatt. Azok, akik újra kezdőként érkeznek hozzánk, általában kétszer olyan gyorsan haladnak. hamar visszajönnek a régebben megtanult ismeretek.

 

 

Meddig lehet könnyen nyelvet tanulni?

 

  • Adottság kérdése is, de ahogy nincs alsó korhatár, úgy felső korhatár sem létezik. A senior csoportban tanulók tanúsága szerint, a nyelvtanulás frissen tartja a gondolkodást. A tudás örömmé válik, a sikerélmény növeli az önbizalmat bármely korosztálynál. Csak buzdítani tudok mindenkit, hogy vágjon bele. Bármely szintig ér el, mindenképpen hasznos tudást kap, aki nyelvet tanul. Ha azt nézzük, hogy melyik életkorban a legkönnyebb elsajátítani a nyelvet, akkor azt mondanám, hogy az iskolás kor a legalkalmasabb, a húszas éveink elejéig. Ennek az is oka lehet, hogy ebben az időszakban egyébként is a tanulás a fő tevékenység. Életvitel szerűen tanulunk ezekben az években, napi több órában. Így az elme szinte kondicionálva van az ismeretanyagok tárolására. Azonban a legfontosabb a nyelvtanuláshoz a szándék, a kitartás és a szorgalom jelenléte. Ha elég nyitottak vagyunk az új ismeretekre, akkor könnyebben fog menni a tanulás, legyünk bárhány évesek.

 

 

Hányan tanulnak most az Osztrák Intézet tanfolyamain?

 

  • Örömmel mondhatom, hogy tulajdonképpen teltházasak a képzéseink. Azonban senkit sem szeretnénk elutasítani, ezért már keressük a bővítés lehetőségeit. 22 tanárral, körülbelül 250 főt képzünk. Nem csak az intézet keretein belül dolgozunk. Cégek számára is vállalunk órákat. Ezekben az esetekben mi megyünk ki a képzést igénylőhöz. Sok fiatal szakember képzésében vehetünk így részt, akiknek a munkájukhoz kell különböző szinteken elsajátítaniuk a német nyelvet.

 

 

Ausztria miért tartja fontosnak, hogy Budapesten legyen Osztrák Intézet?

 

  • Ausztriának fontos a kultúrális kapcsolat, az ország bemutatása és képviselete túl a nagykövetségi szinten is. Ezért több országban nyitott Osztrák Intézetet. A közös kapcsolatok alapvető része a nyelv, ezért rendkívül fontosnak tartják, hogy a német nyelvet magas színvonalon, az Intézet kereteiben is oktassák. Az Intézet 20 éve szolgálja ezt a célt. A képzéseink során arra is figyelmet fordítunk, hogy ne csak a német nyelvet sajátítsák el a hallgatóink, hanem az Ausztriában használt kifejezéseket is elsajátítsák. Ezzel is elősegítve az aktív, tudás alapú kapcsolatot.

 

www.budapest.oesterreichinstitut.hu

 

 

Szólj hozzá!