Jön a tavasz, éledezik a természet… Ilyenkor mindenki a szabadba vágyik, de olykor nehéz eldönteni, hogy merre is menjünk sétálni, kirándulni. De van egy jó hírünk! Nem kell külföldre utazni, hogy csodás tájakat, virágokban pompázó réteket lássunk!

Íme néhány csoda hely Magyarországon, ahol érdemes egy nagyot kirándulni!

Kisvasútra fel!


Fotó: CsodalatosBalaton.hu

A Balatonfenyvesi gazdasági vasút hazánk utolsó gazdasági vasútja. Eredetileg több vonatból állt, de sokáig a somogyszentpáli vonal üzemelt. 2021. júliusától azonban a felújítást követően újra üzembe helyezték a csisztafürdői vonalat is, így kisvasúttal a gyógyfürdő is megközelíthető. A hét minden napján üzemel. A környékén meglátogathatjuk a Nagyberek állat- és növényvilágát, valamint a Csiszta Fürdőt.


Kirándulás a borvidék dűlőin


Fotó: maiutazas.hu

A Tokaji borvidék a világ egyik legjobb adottságú bortermővidéke. Ha egy igazi, testes vagy éppen édeskés bort szeretnénk kóstolni, akkor ezt a vidéket érdemes meglátogatni. A bortermelés mindig a „három sátorhegy” -tokaji Kopasz-hegy, az abaújszántói Sátor-hegy, és a sátoraljaújhelyi Sátor-hegy- háromszögében zajlott. 1737-ben Tokaj lett a világ első zárt borvidéke és az itt termelt bor eredetvédetté vált. 2002-ben a Tokaji-Hegyalja 27 települést magába foglaló történelmi borvidékét az UNESCO, mint kultúráját felvette világörökségi listájára. A Tokaj elsősorban édesborairól ismert, legnépszerűbb az aszú és az esszencia, de egyre inkább előtérbe kerülnek a szárazborok is, mint pl. a furmint, a hárslevelű vagy a kabar szőlő fajtából készített borok. Érdemes egy kört tenni az ottani pincészetek között és megismerni világörökségünket testközelből.


Gyalogtúra Pannonhalmán

Fotó: csodalatosmagyarorszag.hu

Hódítsd meg Szent Márton-Hegyet, ahol Tápon a Hegysor nádfedeles tájházai egyedülálló látványt nyújtanak. A földúton áthaladó gyalogtúra átvezet a tápi szőlőn, melynek aljában hangulatos pincék húzódnak meg. Az egykori apátsági majornál egy istálló, nagyméretű kút és egy elhagyott cselédház idézi fel a régmúlt emlékeit. A Szent Imre-hegyen az erdei kápolnához, az árnyas fasoron, csemetekertek mellett az Illaki-erdőn keresztül jutunk el. A Tóthegyet elhagyva pedig a Pannonhalmi Apátság arborétuma és a Gyógynövénykertje mellett és a meredeken érünk fel a dombtetőre, ahonnan észak irányba nézve a Pannonhalmi Főapátságban is gyönyörködhetünk!


Kerékpár körtúra Dobogókőre


Pilismarótról fokozatosan emelkedő, aszfaltozott út kanyarog a sok meglepetést tartogató völgyben, ahol a patak, kaszálók, erdészház és poros romok kísérnek a Két-bükk-fa-nyeregig. Innen egyenesen feltekerhetünk kerékpárral Dobogókőig, ahol megpihenhetünk a Dunakanyar szépséges panorámájának társaságában. Vissza a Pilis-szentkeresztig érdemes menni, ahonnan újra forgalommentesen tekerhetünk végig, megkerülve a hegyet. Majd a Rám-völgy fölé magasodó, látványos Ferenczy-sziklánál is találjuk magunkat, innen egy végtelen kanyarokkal tűzdelt, erdei úton tekerhetünk vissza Pilismarótra.

Érdemes ezeket az útvonalakat megismerni, megcsodálni. Akár gyerekekkel is mehetünk és kellemes családi programot szervezhetünk! Tarts velük, hiszen áprilisban újabb kiránduló tippeket hozunk!

Nyári Szimonetta