Érdemes-e manapság, ingatlanértékesítésben, vásárlásban gondolkodni avagy stagnál-e a magyar ingatlanpiac?

Jelenleg a közhangulat az országban, elég pesszimista, minden tekintetben, nem kivétel ez alól az ingatlanpiac sem. Amióta az emberiség bármilyen kereskedésbe is kezdett, alapélménye, hogy egy üzletben jól akar járni, a lehető legjobb terméket választani az igényei szerint. Ez természetesen egy fogyasztási cikk esetén bőséges áruválasztékot kínál, az ingatlanpiacon lévő termékek helyzete, ennél sokkal árnyaltabb.

Mivel mindannyiunk életében folyamatosan változások zajlanak, ezért mindenki előbb-utóbb szembesül azzal, hogy az igényei és lehetőségei nem minden esetben egyeznek meg a piac aktuális ajánlatával. A jelenlegi ingatlanállomány sem számában, sem minőségében nem követi le, a társadalmi fejlődéseket. Magyarországon még bőven növekedhetne az ingatlanállomány, igény mindenképpen volna rá, a gond elsősorban a fizetőképességgel van. 7 éve, amióta a piacon tevékenykedem, tapasztalataim szerint a vevők mindig az árcsökkenést várják, aminek napjainkban is, csak adott körülmények között van realitása, tehát nem minden ingatlanra vonatkoztatható, az eladók pedig általában keveslik a szakemberek által javasolt árakat. Bár a közhangulat, egyértelműen jelentős visszaesést vár az ingatlanok áraiban,szakemberként azt javaslom, nem érdemes várni , ha ingatlanértékesítési szándékunk van, a MOST a legjobb alkalom, az esetek nagy százalékában.

A lakosság által kedvelt paraméterű ingatlanok évről-évre csak kisebb számban kerülnek piacra, amit a fizetőképes kereslet meg is vásárol, tehát nincs sokáig a piacon. A piacon maradó ingatlanok esetén, mindig van olyan probléma, ami indokolhatja egy nagyobb alku lehetőségét, ebben egy szakember nagy segítséget tud nyújtani az ügyfeleknek. Sajnos, sokszor szomorúan szembesülök vele, hogy a magánemberek között lezajlott adásvétel után,ügyvédhez szaladnak vélt vagy valós problémák miatt, amit a folyamat során, nem egyeztettek le egymással.  Egy átlag polgár, élete során kb. 3x ad és vesz ingatlant, jelentős, releváns tapasztalata a témában nincs. Mégis a közvélekedés szerint, ez olyan munka , amit mindenki meg tud csinálni, nincs szükség szakemberre. Átlagosan ez a gondolkodás 2-3 M Ft veszteséget jelent, egy ügylet során.  Visszatérve az eredeti gondolathoz, a válaszom, igen, eladni és vásárolni, napjainkban is érdemes. Ha nincs kényszerítő körülményünk, érdemes várni az ideális ingatlanra, ha van, a jelenlegi kínálatból kell igyekezni kiválasztani a legmegfelelőbbet és nagyon fontos a kompromisszumkészség.

Az elkövetkezendő 10 évben a magyar lakosság vásárlóereje egyre növekedni fog, ez a folyamat húzni fogja maga után, a növekvő lakhatási igényeket is. Egy ma vásárolt ingatlan a jövő egyik jó befektetésévé válhat.

Amennyiben ön is szívesen tartozna a jövő nyertesei közé, keressen bizalommal és egy személyes találkozó keretében átbeszéljük az ingatlana lehetőségeit!

Várom a megkereséseket, elérhetőségeimen:

Máté Erika Tünde

Ingatlanszakértő, Ingatlanvagyon értékelő/értékbecslő,

Ingatlanbefektetési tanácsadó

matera70.ingatlan@gmail.com

06305698386

www.matera70.ingatlan.hu