Az emberek nagy része elteszi későbbi fogyasztásra a megmaradt ételt – ami kiváló lépés a pazarlás csökkentésére. Az otthon készített és elfogyasztott élelmiszerek esetén a biztonságos kezelés mindenkinek saját felelőssége, és a maradékok tárolása ráadásul kritikus pontot jelent. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja ehhez nyújt segítséget ebben a cikkben.

Dobozolj!

Az ételt ne abban az edényben tegyük el, amelyben készítettük. Osszuk kisebb adagokra, lehetőleg minél laposabb, tiszta edényekbe, ezzel elősegítve a hűlést.

 Hűtsd le!

A hűtés a lehető leggyorsabban történjen, de legkésőbb akkor kerüljön a kiporciózott étel a hűtőszekrénybe, mire szobahőmérsékletre hűlt. A hűtőszekrényben mindig lefedve tároljuk az ételmaradékot, az optimális tárolási hőmérséklet 2-5 °C, amely hűtőhőmérővel ellenőrizhető.

Hagyj neki helyet!

A főtt étel soha ne érintkezzen nyers élelmiszerrel. A hűtőszekrényt ne zsúfoljuk túl, az edények között legyen elegendő hely a hideg levegő áramlásához.

Címkézz!

Tüntessük fel a készítés dátumával, így lehet a későbbi felhasználással előre tervezni, és a többi családtag is nyomon tudja követni, hogy mit, mikor tettünk be a hűtőbe.


Időzíts!

A tárolhatóság idejét az étel jellege határozza meg, de általános szabály, hogy ha 4-5 napnál tovább szeretnénk tárolni, akkor inkább fagyasszuk le a maradékot. A Maradék nélkül program munkatársai az egyes élelmiszerek ajánlott tárolási idejét a tudományos szakirodalom alapján egy táblázatban foglalták össze, amit akár a hűtődre is kitehetsz. 

Forrósítsd át!

Az ételmaradékot alaposan át kell forrósítani fogyasztás előtt, legalább 75°C-ra kell hevíteni. Mikrohullámú sütőben melegítve ezt több szakaszban, közben átkeverve érhető csak el. Keverés nélkül az étel közepe nem éri el a megfelelő hőmérsékletet. 

Szagolj és kóstolj!

Még a leggondosabb maradéktárolás mellett is előfordulhat, hogy ételeink romlásnak indulnak. Hogy ne az asztalnál érjen bennünket kellemetlen meglepetés, már melegítés közben szagoljuk és kóstoljuk is meg a fogyasztásra szánt ételt


A táblázatban megadott időintervallumok rövidnek tűnhetnek, azonban így élelmiszerbiztonsági szempontból kifogástalan ételek kerülhetnek az asztalra – másodszorra, harmadszorra is.  


A Maradék nélkül program a honlapján, a Facebook és az Instagram oldalán további hasznos konyhai praktikával és tippel várja az olvasókat.