Az egyik oka annak, hogy a chili paprikák világa elvarázsolt és rabul ejtett az a változatosság. Színtől, formától, íztől, csípősségtől függően több ezer fajta chilit termeszthet az ember. Vannak egészen enyhe ízű chilik, citrusos, sőt gyümölcsös hatásúak, és van, amiből egy mikormorzsa felér a pokol tüzével. Vannak élénk pirosak, lilák, bordók, zöldek, feketék, színátmenetesek. Gyakorlatilag végtelen a variációk száma. 

Szóval azon túl, hogy a chili finom, meg egészséges az én szememnek talán az egyik legszebb növény, amit a jó Isten megteremtett. Pompázatos látványt nyújt mikor a különböző színű és formájú chilik szinte tündökölnek a nyári napfényben. Szakmámból eredően nálam chili tengerrel szembesül a kertembe betoppanó látogató, a várt hatás pedig soha nem marad el, aki meglátja a szépséges bokrokat maga is szeretne párat ültetni otthon.

Kedves Olvasóm, a bonyodalom itt kezdődik, ugyanis a legtöbb szakmabeli óva inti a gyanútlan hobbi kertészt a chili ültetéstől, és igazából értem is miért. A chili életének első szakasza elég érzékeny. Amikor már kiültethető állapotba kerül, akkor nem történhet vele nagy baj, de addig megfelelő hőmérséklet, és viszonylag nagy figyelem szükséges hozzá. 

Ettől függetlenül én arra buzdítalak benneteket, hogy adjatok egy esélyt a chilinek, mert nincs is jobb érzés, mint amikor az ember a saját kis chili bokráról kapkod le pár paprikát az ebédhez, vagy a szezon végén megőröli a saját paprikáját. 

Na, de akkor hogyan? 

Ideális esetben a chili magokat januáran ültetik el és fóliasátorban nevelgetik. Feltételezve, hogy ez azért nem mindenkinek van otthon azt mondanám, hogy most tavasszal érdemes elültetni a magocskáinkat, és szobahőmérsékleten, lehetőleg a fűtőtesthez közel nevelgetni őket. Az első levelek megjelenésekor át kell ültetni a palántákat 7,5 cm-es cserepekbe, ha pedig ezt is kinőtték, akkor 30 cm-es cserépben lehet őket tovább nevelgetni. Fontos, hogy tőzegmentes, többkomponensű komposztba ültessük a chilit. Ha a növények virágzásnak indultak, hetente tápoldatozzuk őket magas káliumtartalmú műtrágyával (paradicsomtrágya). Aztán az igazi nyári meleg beálltával ki lehet tenni a cserepet az erkélyre, de akár maradhat a konyhai ablakpárkányon is, vagy kiültethetjük a növényt a kert egy napos szegletébe. Minél melegebb, naposabb helyet találunk neki annál csípősebb lesz a paprikánk. 

Ha megjelenik a termés, akkor már lehet is szüretelni, de minél tovább hagyjuk érni a paprikákat annál csípősebb lesz a végeredmény. Egyébként kiültetés után nincs túl sok dolgunk a chilivel. A tápoldat mellett gyakran adjunk neki kevés vizet, ha pedig eléri a magassága a 20 centit, akkor a bokrosodás elősegítése érdekében a hajtáscsúcsokat le lehet csipegetni. 

Hogyan válasszunk chilit? 

A chilimagok a kertészeti áruházakban és faiskolákban, valamint speciális gazdaboltokban és online áruházakban egyaránt megvásárolhatók, azonban sokkal szélesebb fajtaválasztékhoz juthattok, ha közvetlenül a szakértőktől, a kistermelőktől vásároltok chilimagokat. Ráadásul a chili termesztők további jó tanácsokkal láthatnak el benneteket, és segíthetnek kiválasztani az ízlésetekhez leginkább passzoló fajtát.

Hogyan szüreteljünk és tartósítsunk? 

Szüretelni a tenyészidő egésze alatt lehet, de a legjobb, ha a nyár végén takarítjuk be a chilit. Aztán ki lehet szárítani, vagy fokhagymával és olajjal elkeverve eltenni, szárított formában megőrölni, esetleg ecettel összekeverni. Végül arra figyeljünk, hogy a végterméket légmentesen záródó edényben, sötét hűvös helyen tároljuk. 

Koletán Gergely
chiliYard alapító tulajdonos
+36-30 / 291-7949
info@chiliyard.hu
www.chiliyard.hu