Ön is szereti az aszalt szilvát? Esetleg rendszeresen fogyasztja a jó emésztés érdekében? Van egy jó hírünk. Ez az antioxidánsokban, polifenolokban, ásványi anyagokban gazdag, alacsony glikémiás indexű és magas rosttartalmú finomság napi fogyasztása segíthet megvédeni csontjaink szerkezetét és szilárdságát.
A csontritkulás, vagyis oszteoporózis, egy olyan betegség, amely különösen a menopauzát követően jelent veszélyt a nőkre nézve, mivel az ösztrogénszint csökkenése felgyorsíthatja a csontritkulás folyamatát. A statisztikák szerint az 50 év feletti nők egyharmada szenved legalább egy csontritkulás okozta törést élete során, ami jelentős egészségügyi és életminőségi kihívást jelent. A csontritkulás megelőzése érdekében azonban sokat tehetünk, például testmozgással, megfelelő táplálkozással, ásványi anyag és D vitamin bevitellel. Jelen cikkünkben egy, a csontritkulás megelőzése szempontjából kevésbé közismert tényezőre szeretnénk felhívni a figyelmet, mégpedig a rendszeres aszalt szilva fogyasztásra.
Az aszalt szilva és a csontok egészsége közötti kapcsolatot régóta vizsgálják, korábban is számos kutatás foglalkozott az aszalt szilva csontokra gyakorolt pozitív hatásaival. Egy friss, posztmenopauzában lévő nők körében végzett amerikai tanulmányban a résztvevőket több csoportra osztva azt vizsgálták, hogy a különböző mennyiségű aszalt szilva fogyasztása hogyan hat csontsűrűségükre. Az egy évig tartó kutatás eredményei azt mutatták, hogy már 50 g (4-6 darab) aszalt szilva fogyasztása jelentős egészségi előnyökkel jár, segít megőrizni a csontok sűrűségét és szerkezetét, valamint csökkentheti a csontritkulás előrehaladását. A kutatók megállapították, hogy az aszalt szilvában található polifenolok és antioxidánsok gyulladáscsökkentő hatással bírnak, ami hozzájárulhat a csontok egészségének megőrzéséhez. Emellett az aszalt szilva rendszeres fogyasztása javíthatja a bélflórát, ami szintén fontos szerepet játszik az ásványi anyagok felszívódásában és a csontok egészségében.
Iktassunk be tehát rendszeresen néhány szem aszalt szilvát az étrendünkbe! Fogyaszthatjuk önmagában is, de akár pürésítve édesíthetjük vele ételeinket, készíthetünk vele salátaöntetet, szórhatjuk salátára vagy zöldséges ételek tetejére, adhatjuk joghurthoz, müzlihez vagy házi granolához.
RASFF csoport
Szólj hozzá