A Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegy jelenleg az egyik legmagasabb szintű elismerés Magyarországon az élelmiszerek viszonylatában. Olyan nemzeti minőségrendszer, amelyet az Európai Unió is hiteles minőségi tanúsítványként ismer el. A KMÉ-védjegy folyamatosan bővül, a valós piaci igényekkel összehangolt, új pályázható termékkörökkel egészül ki. Nézzük, mely termékekre figyeljünk jobban a boltokban!

Gyümölcsök: alma és szamóca

A KMÉ-védjegy használatához a termelőknek szigorú előírásokat kell betartaniuk. Az almatermesztőknek például többek között méhkímélő technológiát kell alkalmazniuk. Ha KMÉ-tanúsítvánnyal rendelkező almát és szamócát vásárolunk, biztosak lehetünk abban, hogy garantáltan magas minőségű termékek. E két gyümölcsöt (akárcsak a KMÉ-védjegyes kígyóuborkát, paprikát és paradicsomot) a termesztők integrált termesztéstechnológiával, biológiai növényvédelem mellett nevelik, s az előállítóknak egyéb elvárásokat is teljesíteniük kell.

Zöldségek: paradicsom paprika, kígyóuborka

Az étkezési paprikafajták rendkívül változatosak, számos formában, színben és ízben élvezhetjük. A KMÉ-védjegyet csak az az extra, illetve 1. osztályú paprika kaphatja meg, amely a már említett integrált termesztéstechnológia és biológiai növényvédelem megléte mellett a méretbeli követelményeket is teljesíti, továbbá a választott technológiai és fenntarthatósági szempontnak is megfelel.

Milyen speciális követelményeket támasztanak a kígyóuborkával szemben? Például: a friss, étkezésre szánt kígyóuborkát zárt termesztőberendezésben kell előállítani, alakjának gyakorlatilag szabályosnak, egyenesnek kell lennie, hosszúságának el

kell érnie a minimum 25 cm-t, tömegének pedig legalább a 250 g-ot. A KMÉ-tanúsítvánnyal rendelkező paradicsom szintén garantáltan magas minőségű, és a méretbeli elvárásoknak is megfelel, így például a bogyós és fürtös típus esetében a bogyóátmérő legalább 47 mm.

Friss hal

Bátran fogyaszthatunk majd KMÉ-védjegyes halat, mert az garantáltan hormonmentes, illetve hormonhatású hozamfokozótól mentes termelésből származik, GMO-mentesen takarmányozták és számos más minőségi és tartási kritériumnak megfelelt. KMÉ-védjeggyel fagyasztást követően felengedtetett hal nem hozható forgalomba.

Kakaós tej

Vajon miben lesz más a KMÉ-védjegyes kakaós tej, mint a többi termék? A védjegy itt is garancia a magas minőségre: szigorúan korlátozott a termékben felhasználható összetevők köre és garantált a minimális kakaóportartalom is. Az ilyen kakaós tej csak korlátozott számban tartalmaz adalékanyagokat.