Latte mentesen, de kávéval és koffeinnel
A „MENTES” szóról szinte minden összefüggésben más jut eszünkbe. Főleg az egyre innovatívabb és tudatosabb világunkban. Műanyag-MENTES csomagolás, füst-MENTES szállodai szoba, koffein-MENTES kávé és kóla, pazarlás-MENTES konyha. A „mentesség” mindig valami többletet ad az átlagosnál és megszokottnál, és kihívás elé állítja az azt nyújtó előállítót, szolgáltatót, akár munkában, akár anyagi ráfordításban. És vajon a finomságok, sütemények világában mit jelent a „mentesség”, és miért kell ezzel foglalkozni, miért érdemes mentes termékeket fejleszteniük az élelmiszer-gyártóknak, vagy akár éttermeknek, cukrászdáknak?
„Vannak olyan kifejezések, amikre nem igen találunk konkrét definíciót, vagy ami még inkább bonyolítja a helyzetet, többet, esetenként egészen sok meghatározást találunk. Ezért sem nagyon találkozunk éttermekben paleo vagy mentes ételek kategóriával. Azonban nagy általánosságban a tej-, glutén-, szója- és hozzáadott cukor-mentes élelmekre szoktuk használni a „mentes élelmiszer” kifejezést, amit a minden év februárjában megrendezésre kerülő MentesFeszt tematikája, kiállítói névsora is bizonyít. Éppen ezért fordulhat elő, hogy egy mentes kávéital, vagy az abból készült sütemény koffeint tartalmaz, mégis mentes.” – mondta el Dr. Németh Csaba élelmiszer-mérnök, aki főként ételérzékenyeknek készülő termékek fejlesztésével foglalkozik.
A „mentes ételek” piaca egyre nagyobb, hiszen egyre több ételérzékeny embernek nyújtanak megoldást ahhoz, hogy mindenki máshoz hasonlóan gasztronómiailag teljes életet éljenek. Évről évre mindenki számára érzékelhető módon nő a laktózt vagy glutént kényszerből elhagyók tábora, és erre az élelmiszer-előállítóknak is reagálniuk kellett.
A kimutatottan ételérzékenyek száma az egyre tudatosabb fogyasztók vizsgálatokra járásának, és az egyre pontosabb vizsgálati módszereknek is köszönhető. Számukra hatalmas segítséget jelentenek mind a kifejezetten részükre készülő élelmiszerek, mind az interneten egyre nagyobb számban megjelenő, neki szóló receptek.
„Ma már szerencsére a tejmentes „lattézás” is megoldható. Van olyan hűtött, egyre több áruház polcain megtalálható kávé ital, ahol a tejet tojásfehérje-alapú tejhelyettesítővel pótolják. Ez az úgynevezett ToTu kávé ital. Ráadásul az ilyen proteindús tejhelyettesítés sokkal fitteb készítményt is eredményez.
Tehát ma már a tejmentesen táplálkozok is lekaphatnak a polcról egy „lattét”, nincs is ennél kényelmesebb. Sőt, egy inno d’or termékcsaládnak, a ToTu-Mentes mélyhűtött ízesített túrógombóc-alternatíváknak köszönhetően, még tovább bővül a kényelmi tejtermék-helyettesítők piaca.” – folytatta Dr. Németh Csaba.
Annyit beszéltünk a tejmentességről. Végül hagy osszunk meg veletek egy tej-, glutén-, szója- és hozzáadott cukor-mentes kávés tekercs receptet, amihez ToTu kávé italra is szükségetek lesz. Az elkészített finomság ráadásul akár a paleo étrendbe is remekül beilleszthető.
Recept
Hozzávalók.
a tésztához:
5 tojás
5 dkg eritrit
4 dkg őrölt mandula
1 dkg holland kakaó
só
a kávékrémhez:
3,5 dl ToTu kávé ital
5 tojássárgája
10 gramm zselatin
5 dkg eritrit
A kávékrémet készítjük el először (akár előző nap is elkészíthetjük). A krém valamennyi hozzávalóját közepes lángon, habverővel folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik. Lehúzva a tűzről kis ideig még kevergetjük, így nem ég le az alja. Félretesszük, kihűtjük, majd annyi időre amíg szinte meg nem dermed hűtőszekrénybe tesszük (ha keményre dermedne turmixoljuk át).
A tésztához a tojásokból csipetnyi sóval kemény habot verünk. Óvatosan, hogy a hab össze ne törjön hozzáforgatjuk az eritrittel és kakaóval elkevert mandulát. Sütőpapíros lemezre kenjük a masszát, majd 180°C-on 14 perc alatt megsütjük. Langyosra hűtjük. Lehúzzuk a papírt. Megkenjük a krémmel. Rolád szerűen feltekerjük. A hűtőbe téve hagyjuk a krémet teljesen megdermedni.
Szólj hozzá