Elterjedt húsvéti szokás, hogy a húsvéti nyúl csokoládét hoz a gyereknek, s azt a lakásban, vagy a ház körüli kert titkos pontjain rejti el. A gyerekek többsége persze nem tud annyi csokit összeszedni a tulipánlevelek közül, amivel ne tudna megbirkózni. Néhányunknak talán elképzelhetetlen, de vannak kevésbé édesszájú gyermekek is, akik nem változnak nyomban Gombóc Artúrrá, ha megpillantják a fényesen csillogó csomagolópapírt.

A Nébih Maradék nélkül programjának munkatársai összegyűjtöttek néhány tippet, mit tehetünk, ha a bőséges csokoládékészletből már apa sem hajlandó többet fogyasztani.

Tudtátok, hogy a csokoládénak minőségmegőrzési ideje van? Ez azt jelenti, hogy a csomagoláson jelzett lejárati dátum után is biztonsággal fogyasztható! Szagoljuk, szemléljük és ízleljük meg, ha pedig jónak ítéljük, nyugodtan fogyasszuk el!

 

Daraboljuk fel!

Csokipasztilla helyett nyugodtan használhatunk darabokra tört csokitojást a sütemények gazdagításához. S bár a végeredmény bizonyára rusztikusabb lesz, az íze ugyanolyan mennyei.


Olvasszuk fel!

 

A csokoládén idővel megjelenő fehér foltok nem jelentik azt, hogy megromlott, csak a benne lévő kakaóvaj és cukor vált ki a felszínére. Ha felolvasztjuk, akkor ezek újra elelegyednek a csokoládéban. Ha tortakészítésen gondolkodunk, remek díszítőelem lehet a csokicsipke. Ehhez az olvasztott csokoládét habzsák segítségével sütőpapírra nyomjuk a kívánt formában, majd hagyjuk kihűlni.

Anyák napjára kiváló ajándék lehet egy csomag saját készítésű bonbon a maradék húsvéti csokikból. Ehhez szükségünk lesz egy bonbonformára. Ezt első lépésként olvasztott csokoládéval megtöltjük, majd megfordítjuk a formát, és kicsurog belőle a felesleg. A csokoládé egyik remek tulajdonsága, hogy a kicsurgott részt visszaforgathatjuk, és újra felolvaszthatjuk. Visszafordítva a formát rázzuk még egy kicsit, hogy a levegő távozzon a csokoládéból, majd tegyük hűtőbe. Miután megkötött a csokoládé, megtöltjük (a töltelék kiválasztásánál csak a képzeletünk szabhat határt), s ismét betesszük a hűtőbe. Végül a maradék csokival lezárjuk a bonbonok alját. További néhány órányi hűtést követően óvatosan kiforgatjuk az elkészült bonbonokat.

Ha még ezek után is maradt egy-két figura, indítsuk a napot csokinyuszival felturbózott gőzölgő kávéval vagy forró csokoládéval vagy készítsünk csokiba forgatott- aszalt gyümölcsöket, kekszet vagy sütinyalókát. Lehetőségeink száma végtelen, csak egy kis kreativitásra és maradék csokoládéra van szükségünk.

A Maradék nélkül program a honlapján, a Facebook és az Instagram oldalán további hasznos konyhai praktikával és tippel várja az olvasókat.