Ha október, akkor sütőtök! Igazi vitaminbomba, azonban nem szabad összekeverni a lámpásnak használt, faragott tökkel. Halloween ide vagy oda, a sütőtököt vétek lenne kidíszíteni, inkább süssük meg és együnk belőle minél többet! Különösen, hogy már lehet pályázni kiváló minőségű nagydobosi sütőtökre! Hoztunk néhány szuper ötletet!
A sütőtök a kabakosok vagy tökfélék családjába tartozik, rokonai a főzőtök, laskatök, cukkini, patisszon, görögdinnye és az uborka is. Nagyjából 90 százaléka víz, húsán és magján kívül a virága is ehető, ami sülve különleges csemegének számít. Termesztési hely szerint legismertebb hazai változatai a nagydobosi, ami már pályázhat a kiváló minősítésre.
A sütőtök viszonylag igénytelen zöldség, ha elég hideg helyen, például a pincében vagy a kamrában tároljuk, hónapokig is eláll. Ha felbontottuk, becsomagolva a hűtőben még pár napig fogyasztható.
Ahogy a neve is mutatja, a leggyakrabban egyszerűen megsütve fogyasztjuk. De krémként is kitűnő. Készíthetjük például úgy, hogy megfőzzük a sós vízben a felkockázott darabjait, majd összeturmixoljuk és fűszerezzük, KMÉ-védjegyes kalácsra kenve hidegen és melegen is finom. Remek reggeli vagy uzsonna válhat belőle.
Nem érdemes arról sem elfeledkezni, hogy mennyei krémleves is készülhet belőle. Sütőtökös-mascarponés tészta csirkemellel jól hangzik? Szinte minden alapanyaga elérhető már kiváló minőségben is.
Sütőtöktócsni jó sok reszelt sajttal? Csupán sütőtök, jóóóó sok sajt, liszt, tojás, só, bors és némi olaj kell hozzá. A sütőtökfasírt receptje a KMÉ insta oldalán már fent van, egy nagy adag KMÉ-tejföllel a halloweeni bulik sztárja lesz!
Ha ez nem lenne elég, a répához hasonlóan a sütőtököt is tehetjük süteményekbe, muffinba, hiszen enyhén édes íze kiváló desszert-alapanyaggá teszi. Kuglóf, rétes, torta is készíthető belőle.
A mi kedvencünk a sütőtökös túrógombóc, 450g KMÉ-túróhoz, 300g sütőtökpürét keverünk, a többi a szokásos menet szerint zajlik, tojás, búzadara, cukor, citromhéj. Főzzük, édes morzsába forgatjuk, és aki ránk hallgat, porcukorral elkevert KMÉ-joghurttal önti le. Hibátlan desszert!
Ilyenkor ősszel nagy sláger a pumpkin spice latte. Mi most eláruljuk a kiváló minőségű verzió receptjét!
Két adag eszpresszóhoz hozzákeverünk egy evőkanál sütőtökpürét. Ízesítjük az úgynevezett pumpkin spice fűszerkeverékkel, ami otthon is könnyen elkészíthető fahéj, gyömbér, szegfűszeg, szegfűbors és szerecsendió egyvelegéből. Ízesítjük még mézzel és vaníliakivonattal, csipet sóval, majd felöntjük 2,5 dl kiváló minőségű felforralt, habosított tejjel.
Éljen az ősz, éljen a sütőtök és az egyre szélesebb KMÉ-védjegyes termékpaletta!
Szólj hozzá