A Szupermenta program rendhagyó felmérésében a háztartások egy gyakorta használt terméke a „tejszín”, vagyis a főző- és habtejszínek, illetve ezek helyettesítő termékei kaptak főszerepet.

Szupermenta, a Nébih termékteszt programja
A Szupermenta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) termékteszt programja. Hónapról hónapra újabb termékkör összehasonlító vizsgálatát végzik el a hivatal szakemberei.
Mit is jelent ez? A hatósági ellenőrzéseket laboratóriumi és úgynevezett kedveltségi vizsgálatokkal egészítik ki, és így rangsorolják a termékeket. 
Teszteltek már feldolgozott élelmiszereket, zöldség-gyümölcsöket, vendéglátó termékeket, de állatgyógyászati készítményeket is. 
Az eredmények a Szupermenta honlapján bárki számára megismerhetőek! Látogasson el Ön is a www.szupermenta.hu-ra!

A tejszínek kínálata

A Nébih munkatársai ez alkalommal felmérő jelleggel, laboratóriumi vizsgálatok nélkül járták körül a témát. Az úgynevezett polcfelmérés során számba vették az áruházak polcain található, 114 különböző megnevezésű tejszínt, alternatívát, és a csomagoláson feltüntetett információk alapján összehasonlították őket.

Főzőtejszín

A főzőtejszín fő alapanyaga a 10-22%-os zsírtartalmú tejszín, melyhez sűrítőanyagként karragént, szentjánoskenyérmag-lisztet vagy guargumit használnak. A főzőtejszín sűríti, krémessé teszi ételeinket, ezért – ahogy a neve is mutatja – főzéshez a legalkalmasabb. 

Habtejszín

A habtejszín elsőszámú összetevője a tejszín, melyhez szintén karragént tesznek sűrítőanyagként. A zsírtartalma 28-35% között mozoghat, emiatt kiváló választás kemény tejszínhab készítéséhez. A habtejszín cukrozatlan változata sós ételekhez is ideális, tehát krémlevesek és főzelékek sűrítésre, krémesítésére is használhatjuk.

Tejszín

A polcokon akadtak tejszín megnevezésű termékek is, amely kategória zsírtartalma a Magyar Élelmiszerkönyv (1-3/19-1 számú) előírása alapján 18-45% között lehet. E termékek főzéshez és tejszínhab készítéséhez egyaránt felhasználhatóak.

Főző- és habkészítmény

Az ebbe a csoportba tartozó termékek – többek között – habalap, főzőkrém vagy habkészítmény megnevezéssel szerepelnek a boltok kínálatában. Jellemzően ivóvíz alapúak. Állati eredetű összetevőként tejszínt, tejfehérjét, írót és íróport is tartalmazhatnak. Zsírtartalmuk 8 és 34% közötti. 

Növényi alternatíva

Számos olyan készítmény érhető már el, amelyek egyáltalán nem tartalmaznak tejet, illetve állati eredetű összetevőt. Ilyen például a kókuszkrém, a rizs főzőkrém vagy a zabkrém. Mindegyik ivóvíz alapú, és kizárólag növényi eredetű alapanyagok felhasználásával készül. Zsírtartalmuk 8 és 31% között alakul, mely növényi zsírokból tevődik össze.