Felhívjuk szíves figyelmét, hogy oldalunk a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használ. Bővebb információért kattintson ide.

Tudatos tervezés, sikeres élet

Írta: Csak a Nőknek Magazin 2018/01/08 0 hozzászólás Életmód,

Sokan vágynak a tudatos életre, azonban kevesen tudják végigvinni azokat a folyamatokat, ami nélkül nehezen képzelhető el a tudatosság. Nem csak arról van szó, hogy odafigyelünk a táplálkozásra, beiktatjuk az életünkbe az egészséghez nélkülözhetetlen mozgást, kiszanáljuk a rég nem hordott ruhákat, vagy elhagyjuk korábbi rossz szokásainkat. Persze ezekre is szükség van. Azonban a tudatos élet akkor alakulhat ki eredményesen, ha nem csak napról, napra követjük az aktuális életmód trendeket, hanem valódi élet-tervezéssel alakítjuk át az eddigi életünket, egy jól tervezett életté. Amiben rend és rendszer van.

 

 

 

 

Kezd a számvetéssel

 

Érdemes avval kezdeni, hogy összegezzük az előző évet. Összeírjuk és evvel tudatosítjuk az elért eredményeket. Ez tökéletes módja annak, hogy megerősítsük az önbizalmunkat. A sikereinkkel való szembesülés, erőforrást nyújt az idei évre is. Érdemes az apróbb sikereket is összeírni, hiszen a legkisebb eredmény is értékes.

 

Ha valami nem sikerült, akkor áttervezhetjük, átalakíthatjuk az avval kapcsolatos teendőket. Át kell gondolni, hogy a célkitűzés volt túl nagy, vagy a megfelelő források hiányoztak? Esetleg csak arról van szó, hogy az időzítés nem volt megfelelő, tehát egy célidőpont módosítás elegendő. Ezután kitűzhetjük az aktuális célokat. Érdemes az idei naptárunkba hónapról, hónapra beírni, mit szeretnénk. A vágyakat a céloktól az különbözteti meg, hogy a célokhoz konkrét időterv kapcsolódik. A vágyak pedig csupán konkrétumok nélkül, a lélekben megfogalmazódott motivációra sarkalló képek.

 

 

 

 

Miért kulcs a tervkészítés?

 

Az emberek 80 %-a nem tervez, nincsenek tudatosan megfogalmazott céljai, mindent a környezeti hatásokra bíz. Ezzel pedig kiadja a kezéből élete távirányítóját. Pedig ennek nem kell így lennie.  A terv tulajdonképpen egy útvonal, egy élet-térkép. Amin jelölve vannak a sarkalatos pontok, látjuk az időzónákat, fel tudjuk mérni a szükséges erőforrások megteremtéséhez elegendő idő szükségletet. Persze előfordul, hogy egy-egy cél elérésének útja mégsem olyan könnyű, vagy az is lehet, hogy az adott cél elérése csupán egyfajta kerülő úton lehetséges, mégis a terv készítése a térkép, a célmeghatározás az iránytű. Módosítani menetközben természetesen lehetséges. Akár el is vethetünk részeket az eredeti tervből. Azonban a terv nélküli életek jobban sodródnak az élet tengerén. Ha analógiával fogalmaznánk meg, sokkal jobban hánykolódnak a viharokban, mint azok az életek, amelyekben több a célorientáltság. A célok, tervek ugyanis horgonyt is jelentenek. Balansszal szolgálnak. Fogalmazhatunk úgy, hogy ha ismerjük a kikötőt, ami felé tartunk, akkor egy jó tőkesúllyal megáldott hajó könnyebben célba érhet.

 

 

 

 

Felelősség nélkül nincs siker

 

A tervek elkészítésének az az előnye, hogy mi magunk határozzuk meg az életcélokat. Ha jó tervet készítünk, akkor készítünk a célmeghatározáshoz erőforrás felmérést is. Tudjuk, mit tudunk mi magunk elérni és mihez kell majd külső segítség. Ez az első lépés ahhoz, hogy saját magunk kezébe vegyük az irányítást. Azonban nagyon fontos, hogy jól mérjük fel a saját erőnket. Lényeges, hogy pontosan tisztában legyünk avval, mit bírunk el valójában. A jó életterv sosem túlzó és sosem vállal fel többet, mint amit valóban képes megvalósítani. A kevesebb több. A túlvállalás ugyan is sokkal inkább stressz fészek. A számos eléretlenül maradó cél frusztráló és önbizalom romboló. A kudarcok sora pedig koránt sem azt az eredményt hozza meg, amit a szépreményű terv készítésekor előirányoztunk. A felelősségvállalás tehát fontos része a terv készítésének. Legyünk bölcsen visszafogottak, azonban a bátorságról sem kell lemondani. A jó célhoz mindig kell egy kis spiritusz. Tehát a mércét érdemes egy kicsit magasabbra tenni, mint amit túl könnyen elérhetnénk. Ha „kisujj gyakorlat” csupán amit meghatározunk, akkor egy idő múlva rutinból fogunk csak dolgozni, ami gyorsan meghozza saját érdektelenségünket. Már nem fogunk örülni az elért eredménynek, nem lesz motiváló a cél sem. A felelősségvállalás másik eleme a döntéshozatal. A cél meghatározása és a megvalósuláshoz vezető út folyamatos döntéseket igényel. Akár az eredeti terv szerint haladunk, akár valamit változtatnunk kell, például sorrend cserére van szükség, ezek a döntések mind felelősséggel járnak. Különösen akkor, ha valaki mást is érint a változás. Legyen szó családról, vagy munkatársi környezetről, a döntéseinkért muszáj vállalni a saját felelősségünket.

 

 

 

 

Mindennek ára van?

 

Bizonyos értelemben igen. Nem csak pénzügyi vonatkozásban. Hiszen a plusz munka, plusz időt is igényel. Mérlegelni kell, hogy mit bírunk el mi magunk és mit bír el a család. Mennyi „áldozathozatalra” van szükség és azt kinek kell meghoznia. Érdemes azt is mérlegelni, hogy megéri-e? Ehhez kitűnő módszer, ha egy lapra felírjuk a várható pozitívumokat és a szükséges befektetéseket. Így pontos mérleget vonhatunk és valóban felelősségteljes döntést fogunk meghozni. Természetesen van, amit nem lehet megspórolni. A tanulás, a fejlődés, az akaraterő pallérozása, a sikerorientált, céltudatos gondolkodásmód kialakítása nélkülünk nem lehetséges. Ha megfelelő célt tűzünk ki, akkor pedig a környezetünk támogatására is számíthatunk. A siker pedig közös örömmé válik, amiből mindenki profitál.

 

 

 

 

A rendszer stabil támasz

 

Azt mondják, rend a lelke mindennek. Kétségtelen tény, hogy a rendszeresség stabil kereteket adhat. Persze csak ha nem túl merev, mert akkor akár akadállyá is válhat. Az időbeosztás készítés nagymértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy ne csússzunk ki az időből. A napi elvégzendő feladatmennyiség időtervbe illesztésével azt is elérhetjük, hogy ne csak a feladatokat lássuk. A fontos magánéleti tevékenységek, mozgás és sport tevékenység, családi érdekképviselet is helyet kaphat. A munkatalálkozók, megbeszélések, szükséges adminisztrációs feladatok, képzések és a családi és magánprogramok rendbe illesztése komoly segítség ahhoz, hogy mindig át tudjuk látni és értékelni tudjuk az életünket.

 

Még egy nagyon fontos elemre láthatunk rá, ha időrend szerint tervezzük a napjainkat. Kiderül, hogy hol van szabadidőnk. Olyan órák, amikor csak magunkra figyelünk. Kikapcsolódhatunk, feltöltődhetünk, pihenhetünk. Ez legalább olyan fontos, mint a feladat lista. Az erőforrások, a célkitűzések, a kitartás csak akkor hoz majd örömteli és valós eredményt, ha nem merülünk ki teljesen, mire minden feladatot elvégzünk. A pihenés, az öröm legalább akkora erő generátor, erőforrás, mint a pénz, a tudás, vagy a szükséges eszközök.

 

 

 

 

A kontroll fontossága

 

Érdemes időről-időre ránézni a cél-táblánkra. Ez azért is előnyös, mert így mindig követni tudjuk a folyamatokat. Látjuk, ha korrekcióra van szükség. Ami pedig megfelelő rendben halad, annak konstatálása, komoly motivációs erő. A sikeres lépések új és új erőt adnak a folytatáshoz. A kontroll mellett fontos az ön-feedback. A visszajelzés önmagunk számára. Ne felejtsük el az elismerést sem. Amit jól megcsináltunk, azt is tudatosítsuk. Azért jogos a dicséret, saját magunktól is! Ünnepeljük meg a saját sikereinket.

 

 

Haladd meg önmagad!

 

A jól elkészített terv, a megfelelő célkitűzés és a sikeres célba érés öröm és elégedettség forrása. Ahhoz, hogy mindeközben fejlődjünk, az kell, hogy meghaladjuk önmagunkat. Ez nem csak úgy történhet, hogy kicsit erőn felüli célokat tűzünk ki magunk elé. Az is ön meghaladás, ha képesek vagyunk átalakítani kevésbé előnyös szokásainkat, vagy új képességeket szerzünk, nyitottabbá válunk a kapcsolat rendszerünkben, céltudatosabbak leszünk.

 

Úgy tartják, álmodni nagyot érdemes. Igaz. A nagy álmok, vágyak, jelentős célok megvalósulásnak módja azonban a céltudatos, pozitív elvárással feltöltött gondolat. A kitartás. A célba érés felfűtött vágya. A lépésről lépésre haladó megvalósulás élménye.

 

Nem fog mindenki, mindig Neked drukkolni. Az út sem feltétlenül akadálymentes. Jöhetnek nem várt nehézségek, kudarcok is akár. A lényeg, hogy ne adjuk fel a céljainkat. Edződjünk meg az élet viharaiban. Váljunk mi magunk is erőforrássá mások számára. Azonban csak addig adjunk magunkból időt, energiát, akár pénzügyi segítséget, amíg ez nem veszélyezteti saját dolgaink megvalósulását. Ha kell, tanuljunk meg akár nemet is mondani másoknak.

 

 

 

 

Te is képes vagy rá!

 

Bár elméletben nagyon sokan tudják, hogy mit kellene csinálni, azonban csupán az emberek 3 %-a képes valóban megfogalmazni és megvalósítani a céljait. Álmodozni mindenki tud. Tervet készíteni már nem mindenki. Az eltervezett eredményeket elérni pedig csak kevesen. Az, hogy a kitartás hiányzik-e, vagy az akadályok túl nagyok, esetleg az önmagukba vetett hit hiányzik, vagy a cél volt rosszul megfogalmazva, esetleg a képességek és az erőforrások hiányoztak, az egyénenként változó. Minden esetre a céltudatosság, a hit, az akarat nagyon sokat segíthet ahhoz, hogy folyamatosan meghaladjuk korábbi önmagunkat. Fejlődjünk és képessé váljunk olyan életet kialakítani, amiben örömünket leljük és ami a környezetünk, családunk, szeretteink számára is valódi örömforrás.

 

Mindez tapasztalat a számomra. Évek hosszú sora alatt összegyűjtött élmények tárházából fakadó, higgadt bölcsességgé érett tudás összessége. Ha Te is szeretnél eredményessé válni az élettervezés különböző területein, fordulj hozzám bizalommal! Beszéljük meg, mi az, amire Neked van szükséged a sikerhez. A bőség mindenkinek jár, csak különbözőképpen kell tennünk érte!

 

 

 

 

 

Szórádiné Páll Rózsa

életminőség szakértő

+36 30 341 8660

rozsa.szoradi@gmail.com

http://www.healthwithflavon.com/M-37604

 

 

Szólj hozzá!