Előző cikkemben már beszéltünk a hazai szarvas fajokról, most az ígéretem szerint következzenek a nem hazai fajok!

Két szarvas fajt szoktam hallani mind gyerekektől mind felnőttektől amikor tippelnek. A dámszarvas agancsomat rendszeresen nézik jávorszarvasnak, rénszarvas pedig mind a gímnél és a dámnál is elő szokott jönni. Lássuk hát hogyan is néznek ki, merre élnek és mit kell tudni róluk. Mindkét faj elterjedési területe innen északabbra található, egyaránt az eurázsiai és amerikai kontinensen és mindkét faj számos alfajjal rendelkezik – melyek besorolása vita tárgya a biológusok között, így ezek számáról nem is írok részletesen.

  

Jávorszarvas

A hazánkhoz legközelebbi jelentős jávorszarvas állomány Lengyelországban található. Hazánkban védett faj – egyszer egy kóbor egyedet elejtettek és a jövőre nézve szükséges volt besorolni egy kategóriába. A jávorszarvas nagytestű szarvasféle, az alfajai közül az alaszkai jávorszarvas a világ legnagyobb testű szarvasa.

A rénszarvas, Eurázsia területén északabbra sarkköri vidékeken él, melyekhez jól alkalmazkodott. Észak-Amerikában „délebben” a hideg mérsékelt övi tajgán fordul elő, itt hosszan vándorol téli és nyári élőhelye között. A rénszarvasnál fordul elő egyedül az, hogy a nőstények is viselnek agancsot. Érdekesség, hogy ezt a szarvasfélét Európában háziasították húsáért, tejéért, testi erejéért. Európában tarándszarvasnak, Amerikában karibunak is nevezik.


Rénszarvas

Hazánkban tehát eme utóbbi két fajjal nem lehet találkozni, csak az első hárommal. Közülük kettő hangjától telik meg az erdő ősszel, mind bőgő gímet mind barcogó dámot hallani nagy élmény. Mivel vadászatuk is ekkor zajlik az erdőkben ezért önállóan kimenni bőgést hallgatni baleset veszélyes lehet, de számos helyen vezetnek az erdészetek bőgés és barcogás hallgató túrákat, melyekre lehet jelentkezni.


Völgyi Gergely
Környezeti nevelő - vadgazda mérnök, erdőpedagógiai szakmérnök
Az Erdei Garabonciás alapítója
www.erdeigaraboncias.hu