Egy kis betekintő a tavasszal, leginkább májusban a szemünk elé kerülő, virágokon legelésző fémes-zöldes bogarak életébe.  Megtudhatjátok, hogy ami ránézésre egyforma az valójában hétféle, mitől olyan mint Buzz Lightyear és tippeket kaptok ahhoz, hogy miképp ismerjétek fel az esetleges kertetekbe tévedt 50.000 Ft eszmei értékkel bíró gigantikus "cserebogár" pajort. 

Mivel ez az első cikkem a magazinban, a témában történő elmélyedés előtt szeretném köszönteni a Kedves Olvasót és röviden összefoglalni mire is számíthat írásaimban. A minket körülvevő élővilág aktuális jelenségeiből fogok egy-egy témát kiragadni. Olyan dolgok kerülnek majd bemutatásra, amik épp szembejöhetnek egy jó kis erdei kiránduláson vagy akár otthon a kertben. Mindezt tenni kívánom közérthetően, szülőknek gyermekbarát magyarázat tippekkel kiegészítve. A mélyen tudományos fogalmakat és részletezéseket kerülni tervezem, kisebb elmélyülésekkel fűszerezve itt-ott, ahol szükségét látom. Éppen ezért sokszor fogok általánosítani, de ezt mindig le is írom majd. Cikkeim tehát nem gyakorló természetbúvároknak szólnak, hanem természetre nyitott, de sok kérdésben még tanácstalan olvasóknak, külön kedvezve azoknak, akik szeretnének kíváncsi gyermekek végtelen kérdéseire választ adni. De nem tudnak. Még! Nem titkolt célom, hogy családi-baráti természetbúvárkodásra invitáljalak titeket, hogy néha megálljatok egy kicsit ebben a világban és együtt vegyetek alaposan szemügyre egy-egy bogarat, levelet, virágot. 

Mitől lesz a rózsabogár, rózsabogár?

Nézzük tehát ezeket a zúgó röptű, fémesen csillogó, zöld bogarakat, akikkel leginkább virágokon találkozhatunk. A köznyelvben rózsabogaraknak hívjuk őket. Ami azonban egyformának tűnik első ránézésre, azzal a természetben gyakran van, hogy valójában többféle.
Hazai tekintetben valójában hét különböző fajról van szó, amikor ezekről a bogarakról beszélünk. A hétből egy az aranyos rózsabogár, a másik hatot valamilyen virágbogárnak nevezik a rovarászok. De ez bőven nem az összes hazai faj, ami nevében viseli a virágbogár címet, csupán a zöldesen csillogóak közül vannak hatan. Közös bennük, hogy felnőtt egyedként virágporral és a virág egyéb részeivel táplálkoznak. Közülük most egynek a pontos felismerésével fogunk a foglalkozni, de már ezzel a pici tudással is nagyot lehet majd bogarászni.

     Bátorságpróba

Azt, hogy a sok egyforma zöldes bogárból melyik lesz valójában az a bizonyos aranyos rózsabogár, könnyen megtanulhatjuk. Egy kis gyakorlással már egyedül felismerheti egy második osztályos gyermek is. Nem azért írtam másodikos gyermeket, mert annyira nehéz dolgot kell nézni rajta. Hanem mert olyan finom ujjmunkára van szükség hozzá, ami fiatalabb gyermekeknél még nem biztos, hogy kialakult – így ott elkél majd a szülő vagy nagytesó segítsége. Kézbe kell ugyanis venni a bogarat…

Legyetek bátrak! Ha találtok egyet, finoman vegye valaki a kis rovarász csapatotokból a markába. Amikor éppen a virágokon lakmároznak, ezt könnyen megtehetitek. Bántani nem tud, nem kell tőle félni, legfeljebb egy kicsit csiklandozó élmény lehet, ahogy kis kitinpáncélos lábaival mászik az ember tenyerében. Gyerekeknek a kézbe vétel és tenyéren sétáltatás egy nagyon jó bátorság próba és érzékenyítő élmény. Elvégre egy furcsa kinézetű és tapintású, törékeny lénnyel kerülnek kapcsolatba. Ez középsős gyerekeknek is már értékes tapasztalat, egy nagy baráti lépés a természet felé.

Mit kell rajta keresni?

Amit vizsgálni kell a bogarunkon az egy kis nyúlvány a hasi oldalon. Ennek megfigyeléséhez finoman két ujj közé érdemes fogni - ez lehet a nehéz a kisebbeknek. Lehet persze simán a hátára is fordítani, de úgy jobban fog forgolódni, és ha esetleg sikerül a hasára fordulnia, nagyon gyorsan megléphet a kíváncsi szemek elől.

A kis nyúlvány, amit keresni kell, az állat feje alatt nem sokkal található, teste középvonalán. Ha ez a kis nyúlvány lapos, olyan mint egy széles spakli vagy egy ping-pong ütő, akkor valamelyik virágbogár fajhoz van szerencsétek  - ha valaki utána szeretne olvasni, protaetia tudományos néven találhatja meg őket. Ha viszont gömbölyded, gombostűfej szerű akkor a markotokban van a keresett aranyos rózsabogár, latin nevén cetonia aurata, ez ugyanis csak rá jellemző ezek közül a fajok közül! Mivel a rózsabogár is egy virágbogár féle, ha a továbbiakban azt mondom virágbogarak, abban a rózsabogarunk is benne lesz.

Egy kis Disney

Ha végeztünk vissza is tehetjük egy virágra vagy levélre, de ha hagyjuk kézből felröppenni, egy újabb különleges tulajdonságát is megfigyelhetjük ezeknek a fajoknak. Aki látott felszállni már például katicabogarat, az tudja hogy a pettyes fedő szárny alatt lapul a bogár második pár hártyás szárnya. Ez az amivel ténylegesen repül. Rajtoláskor a szárnyfedők felpattannak, így a szemlélődő tudni fogja: a katica pár pillanat múlva kiteríti szárnyát és felszáll. Egy mondat erejéig most megállok, hogy átismételjük a régi klasszikus passzust: minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár. Eme kemény szárnyfedő ugyanis a bogarak jellegzetes ismertető jegye. Ha egy szemfüles gyermek látta az „Egy bogár élete” című mesét, akkor szemet szúrhat neki, hogy Fürge a hangya bizony nem egy bogár. Dicsérjük meg!

A rózsa és virágbogarak szárnyfedője úgy fejlődött, hogy két oldalt bemetszés található rajta, így nem szükséges azok felnyitása a repüléshez, ezért látszódik röptükben csillogó annyira jól. Hogy egy újabb Disney filmes párhuzammal éljek: a rózsabogár pont úgy repül, mint Buzz Lightyear. Minden előkészület nélkül, mondhatni gombnyomásra tárja ki a szárnyait.

Környezeti nevelőként sokat bogarászok kisiskolásokkal és óvodásokkal, és amikor vegyes méretben találunk virágbogarakat, előbb utóbb valaki a csoportból kiböki, hogy a nagy a felnőtt, a pici a gyerek. Ezzel elérkezik az ideális pillanat, hogy a rovarok, esetünkben bogarak gyermekkoráról beszéljünk. Völgyi Gergely
Környezeti nevelő - vadgazda mérnök, erdőpedagógiai szakmérnök
Az Erdei Garabonciás alapítója
www.erdeigaraboncias.hu