„Csak benzin legyen,

ez épp elég nekem,

és a boldogságom szedi a lábát.

A térkép a fejem, az utat ismerem talán,

de igazából az se baj, ha eltévedek,

mert addig is megyek,

néha túl a józan ész határán.”

Road


Te sem tudod, hogy hova utazz a nyáron? Tengerpart? Hegyi levegő? Túra az erdőben? Egzotikus nyaralás?  Nem is szaporítom tovább a szót! Íme 3 ország, ahova érdemes elutazni!

Horvátország

Aki a klasszikus tengerparton heverős nyaralást kedveli érdemes ellátogatnia Horvátországba, hiszen csodálatos látvány tárul elénk a tengerparton ahol kedvünkre fürdőzhetünk a habokban. Nyáron leginkább száraz és forró éghajlat jellemző, de a hegyekben a nyár kellemesen hűvös. Horvátországban számos természeti látványosság is fellelhető, mint például a Brijuni szigetvilág, amit hajójárattal is könnyedén meglehet közelíteni, és amelyen egy Szafari park, valamint dinó lábnyom is megtalálható. De tökéletes túrázási helyszínnek számít a Bisevo Kék Barlangja is, amely a nyílt tengeren található. Ez egy különleges tengeri barlang, ahova hajóval lehet becsorogni a barlang belsejébe. A barlang érdekessége, hogy oldalról nyitott így a nap bevilágít a tenger alá, ezzel különleges látványt kölcsönözve.


Costa Rica

Népszerű turisztikai célpont. Nem csoda, hisz a strandjai, a lélegzetelállító vulkánjai, eső- és felhőerdői páratlan élményt biztosít. Nem mellesleg a béke földjének is nevezik. A honvédelemre szánt pénzt rendőrségre, oktatásra és a kultúrára fordítják. Costa Rica fedezte fel elsőként a közép-amerikai országok közül, kávétermesztésben rejlő lehetőségeket. Az enyhén savas vulkanikus talaj, egyenletes hőmérséklet és a reggeli pára tökéletes arabicát kelt életre. 5 aktív aktív vulkán is található Costa Rica területén - a Poás, az Irazú, az Arenal, a Rincón de la Vieja és a Turrialba – és 61 alvó vulkán is felfedezhető. A legszebb panoráma az Irazuról csodálható meg, ahonnan tiszta időben az Atlanti- és a Csendes-óceán partja is jól látható. Apálykor egy homokos híd köti össze a szárazföldet a szigettel, ami egy tökéletes bálna farokra hasonlít. A hosszúszárnyú bálnák megfigyelésére a legjobb hely. Costa Rica nemzeti parkja, a Corcovado Nemzeti Par. Biológiailag a legintenzívebb helynek tartják, több mint 500 000 fajnak ad otthont.


Marokkó

Egy arab állam Északnyugat-Afrikában. Az Atlanti-Óceán partján fekszik, a Gibraltári-szorostól kezdődően a Földközi-tengerrel is határos. Az afrikai kontinens egyik legszebb és legérdekesebb országa. Rengeteg különös és meghökkentő szokással rendelkezik. A legkedveltebb atlanti-óceáni üdülőközpont Agadir, a félhold alakú, homokos tengerpartjának köszönhetően. Varázslatos hátteret biztosítanak a környező hegyek. Taghazout igazi paradicsom a szörfösök számára. A valamivel nyugodtabb Saidia üdülőközpontban, található a Földközi-tenger partjai mentén megannyi kisebb, homokos szabadstrand található. Több marokkói strand is büszkélkedhet a Kék zászló díjjal. Aki pedig az építészet és a látványosságok szerelmese: az UNESCO Világörökség részeként egyedülálló a világon. II. Hassan pompás mecsete Casablancában, egy 210 m magas minarettel, vagy a kasbahok -, a jómódú családok és uralkodók eredeti otthona Fésben, is Marokkó sokoldalúságát bizonyítja. Marokkó egyben a sivatagok királynője. A Szaharának a vad szépségét is megismerhetjük. Lélegzetelállító látványt nyújtanak végtelen homokdűnék, melyek folyamatosan változtatják alakjukat. A romantikus naplementék, tevekaravánok, a hihetetlenül sötét éjszakák, amikor a csillagok milliói szinte csak egy karnyújtásnyira vannak… Meseszép! A Szahara mentén van Merzouga nevezetű falu amit lenyűgöző kistó díszít. Betekintést kaphatunk a helyi beberek életébe. Ennek az igazán sokszínű országnak kétségtelenül az ékkövei közé tartozik az Atlasz (hegység)is, amely elválasztja a Szaharát és a Földközi-tengert.


Ha nem sikerült még nyaraló helyet választani, ne aggódj! Hamarosan jövünk a további tippekkel!