Késői tél, de nem késő a megelőzés!

 

Hideg, nyálkás idő. Borús égbolt. A tél az idén váratott magára, de most hogy megérkezett nem kíméli az immunrendszerünket. Nagy szüksége van ilyenkor szervezetnek a vitaminok pótlására.

 

Amikor arról, beszélünk, hogy immunerősítés, a nátha és influenza megelőzése az első dolog, amihez nyúlunk az a C-vitamin. Ez az egyik vitamin fajta, amit az emberi szervezet nem képes előállítani így külső forrásból tudunk csak hozzájutni. Legegyszerűbb és legkényelmesebb megoldás a számos formában kapható C-vitamin készítmények alkalmazása, mégis sokkal jobb megoldás, ha a hiányzó tápanyagokat igyekszünk szervezetünkbe minél természetesebb, minél kevésbé feldolgozott formában hozzájutni. Próbáljunk mindig az évszaknak megfelelő tápanyag és vitamin forrásokat választani.

 

Vitaminok, tiszta forrásból

 

Télen a citrusfélék jelenthetik az elsődleges C-vitaminforrást, mert bár nem ezek tartalmazzák a legtöbb vitamint, de ezek azok a gyümölcsök, melyeket akár nap, mint nap fogyasztunk. A C-vitamin ranglétra tetején a csipkebogyó áll, így a belőle készült lekvárok, szörpök, gyógyteák akár kis mennyiségű fogyasztása is fedezheti a napi C-vitamin szükségletet. Egy következő lépcsőfokon a zöld és piros húsú paprikák állnak. Szentgyörgyi Albert a paprikából vonta ki a C-vitamint, így ezt az értékes zöldséget érdemes beépíteni a mindennapi élelmiszereink közé. A vitaminok mellett a paprika gazdag antioxidáns forrás, de béta-karotinban és luteinben is gazdag, melyek hozzájárulnak a szem egészségéhez is. Kedvelt déli gyümölcseink, mint a kiwi, a citrom, a narancs és a grapefruit a lista élén szerepelnek. Ebben a sorban említést kell tennünk a piros bogyós gyümölcsökről is, mint vitaminforrásokról. Ezekhez azonban ebben az időszakban „csak” feldolgozott formában tudunk hozzájutni. Érdemes ez esetben is keresni az olyan készítményeket, amelyek a legkíméletesebb eljárással és legkevesebb hozzáadott anyagot tartalmazzák. Jó megoldás lehet a fagyasztva szárított gyümölcskészítmények, melyek számtalan formában felhasználhatóak.
A C-vitamin fogyasztásánál azonban figyelnünk kell arra, hogy a hőhatás nagy ellensége, hiszen már 50 Celsius fok felett ez a vitamin semmivé válik. Így nem érdemes például a citromlevet a mézzel együtt a forró, lobogó teába tenni, hiszen így mind a citrom, mind pedig a méz elveszti értékes tulajdonságait.

 

Vitaminok a vírusok ellen

 

Azonban az immunrendszerünk erősítéséhez nem elég csak a C-vitamin. Figyelnünk kell sejtjeink egészségére és az esetlegesen szervezetünkbe kerülő baktériumok, vírusok minél korábbi „kigyomlálására”. Ehhez nyújthat segítséget a fokhagyma, mely már régen ismert vírus- és gombaölő hatású növényfajta, illetve komplex összetevőinek köszönhetően jelentős antioxidáns hatással is bír. De fokhagymából sokan nem szeretnek minden nap elrágcsálni 1-2 gerezdet, így már találhatunk jó minőségű, megbízható gyártótól származó fokhagyma tartalmú étrend-kiegészítő készítményeket. Legjobb választás, ha olyanra bukkanunk, amiben a fokhagyma mellett megtalálható egy másik kiváló immunerősítő gyógynövény, a bíbor kasvirág is.

 

A bíbor kasvirág, vagy más néven Echinacea a fertőzést okozó vírusok, baktériumok, gombák és paraziták sok fajtáját elpusztíthatja. Fokozhatja, a falósejtek működését, ezáltal növelheti az emberi szervezet védettségét. Csökkentheti a fertőzések időtartamát és súlyosságát. Az immunrendszer fokozásával megelőzheti a fertőzéseket. Alkalmazható a visszatérő, a szervezet ellenálló képességének csökkenésére visszavezethető légúti, fül-orr-gégészeti fertőzések esetén, járványok idején, valamint a friss növényből nyert présnedvet adhatják a grippe első tüneteinek jelentkezésekor vagy megelőzés céljából.

 

Összegezve: keressük és fogyasszuk így tél végén különösen nagy odafigyeléssel az egészséget védő különböző vitaminok -at és ezeket tartalmazó ételeket!

 

www.balintcseppek.hu