Kedves Olvasó!

 

Tudja, hogy az egészséges fogakhoz, az erős csontokhoz nem csak kalcium (Ca), hanem magnézium is szükséges?

A magnézium az egészséges test megfelelő működéséhez szinte nélkülözhetetlen az emésztéstől az anyagcseréig, a sejtmembrántól az immunrendszerig. A test mindennemű regenerációjához is magnézium szükséges. A sejtek életképességét és megfiatalodását is elősegíti.

A magnézium lazít, erősíti az idegeket, energiát ad, és megerősíti a testi-lelki állapotunkat, mégis millió ember szervezetéből hiányzik a megfelelő mennyiségű magnézium. 

 

Az ebből adódó betegségek sokrétűek, jó formán felismerhetetlenek vagy lényegtelennek tartottak.

 

Gyorsan elfáradunk, és hamar elgyengülünk? Gyakran érezzük magunkat idegesnek, vagy félelem érzése tölt el minket? Sokszor riadunk fel éjjel, mert hirtelen izomgörcs áll be a vádlinkban vagy a test más részén? Rosszul alszunk, vagy szív- és keringési zavarokban szenvedünk? Csontritkulásunk (Osteroporose) van? Rossz a fogunk egészsége? Gyakran törik el a csontunk apróbb balesetek következtében? Ízületi problémánk van? Számtalanszor vagyunk letargiában, és sokszor érezzük, hogy kevés az „életörömünk”?

 

 

 

 
A fent felsorolt tünetek mind-mind a magnéziumhiány jelei, mert magnézium nélkül semmi sem működik megfelelően a testben! Pótlása sok esetben szájon keresztül történik. Ezt a módszert én nem tartom jónak, hiszen a gyomorba jutva, az ott lévő sav, a magnézium nagy részét hatástalanítja, így kb. csak 15 %-nyi magnézium szívódik fel, és a szükségletet ez nem elégíti ki.

 

Sokkal jobb a magnézium olaj. Ez egy új dolog, Németországban viszont már egy éve ismert. A magnéziumnak központi szerepe van a fehérje-cukor és a zsír anyagcserében.

Szabályozza a vércukor és a cholesterin szintet. Befolyásolja a pajzsmirigy működését, a zsírszövetek leépülését (fogyást). Vizsgálatok már bebizonyították, hogy a magnézium csökkenti az artériák falán a lerakódásokat, tehát annak elmeszesedését. Ezért csökkenti a lehetőséget, hogy vérkeringési betegségeket, és magas vérnyomást kapjunk. Rugalmasan tarja a vérerek falait, hogy azok megfelelően kitáguljanak vagy összehúzódjanak. A sejteket azzal segíti, hogy azok optimális oxigénnel (O2) és tápanyaggal legyenek ellátva. A legnagyobb hatása a magnéziumnak az, hogy a szívünk pumpáló képességét erősíti. Ha magnézium hiányunk van, akkor fáradtak, kedvtelenek vagyunk és mellette nyugtalanok, idegesek és félelmeink is lehetnek. A pajzsmirigy, a prosztata és az egészséges utódok nemzését és kihordását is befolyásolja a magnézium. A légzőrendszer, az egész immunrendszer, a májunk és az egész nyirok rendszer működése is a magnéziumtól függ. A látást és a hallást is befolyásolja.

 

A gyerekek növekedésük során sok magnéziumot igényelnek. A magnézium hiánya a legtöbb betegség kialakulásában szerepet játszik. Különösen krónikus gyulladások reagálnak jól a magnéziumra.

Szívinkfarktustól a cukorbetegségen (Diabetes) keresztül a rák gyógyításáig, igen fontos a megfelelő magnéziumszint. Csak a megfelelő magnéziumszint mellett tudnak a vitaminok is (C-, D-, vitamin stb.) felszívódni. Erősíti a kötőszövetet, méregtelenít, a szabad gyököket semlegesíti, alátámasztja a hormonok és az enzimek működését. Baktérium és gomba ellenes hatása is van, szerepet játszik a test sav-bázis háztartásában. Ha a test el van savasodva, akkor visszaállítja a helyes arányokat. A mérgeket semlegesíti.

 

Az említett „szabad gyökök” semlegesítésében a magnéziumon kívül a C- és az E- vitamin játszik szerepet és az úgynevezett GLUTATION. A test saját erőből állít elő GLUTATION-t, de csak a magnézium segítségével képes erre a folyamatra. 

 

 

 

 

 A GLUTATION az amalgantól, az arzéntól és más mérgektől szabadítja meg testünket. Ez vonatkozik az agy sejtjeire is. Ismert, hogy a Parkinsonkór és az Alzheimer betegségeknél az emberi agyban és testben magnézium hiány van, illetve sok a nehézfém lerakódás is. A vékonybélben, ahol az ásványi anyagok felszívódnak, ott, ha elég magnézium van jelen, akkor az alumínium felszívódását blokkolja.

A magnézium egyben „anti-stressz” anyag. Megakadályozza, hogy sok stresszhormon képződhessen, ezért nevezik a „belső-nyugalom” sójának is. A magnézium jó és pihentető alvást biztosít, egészséges mély alvással, amelyben regenerálódik a test. Az ADHD-nél is pozitív hatása van (figyelemhiány, hiperaktivitási zavar).

 

A tradicionális kínai orvoslás szerint a magnézium az „élet fénye”!

 

Pozitív hatása van az Arthrose-ra (ízületi kopás), a szürkehályogra, segít a női problémákban, a terhességben, a változó korban, a depresszióban, a fülcsengésnél, a hajhullásnál stb. A magnéziumhiány rendszerint nem ismert, mert a vérképben ez nem látható! 

Csak 1% magnézium található a vérben, de mivel a vér a legfontosabb „életnedv”, ezért az egész test legfontosabb feladata ezt a vérképet állandóan megtartani. Ezért, ha csökken a kalcium vagy a magnézium mértéke a vérben, akkor a hiányzó ásványi anyagok a test más részéből lesznek elvonva. Ezek elsősorban a fogak és a csontok, de a hajbőr és az izomrendszer is. A magnézium raktár lassan, de biztosan egy hosszú idő elteltével lesz üres, de a vérben a fentiek miatt nem észrevehető a magnéziumhiány! Ha az összes magnézium raktár kiürült, csak akkor csökken a magnézium koncentráció a vérben, így ez egy igen komoly jel.

 

 

 

 

 
Ha a magnéziumot a szájon keresztül vesszük be, akkor csak egy része jut el a rendeltetési helyre, nagy mennyiségben bevett tabletta hasmenéshez vezet.

 

Ezért a legjobb út a bőrön keresztül történik. Így egy 100%-os felszívódással számolhatunk. Ezen kívül a magnézium olaj pontosan arra a testrészre tudjuk felkenni, ahol épp szükség van rá. Körülbelül 20-25 percig tart, míg a magnézium a bőrön keresztül felszívódik, ezért ennyi ideig a bekent testrészt hagyjuk szabadon, ha a bekenés után azonnal ruhával betakarjuk, akkor a hatását lecsökkentjük.

 

A magnézium olajat nagyon mélyről, a régi „Zechstein” tengerből (mai Hollandia), egy új technológia segítségével nyerik ki, és így kerül hozzánk. A régi, több millió éve létezett Zechstein tenger a mai Angliától egészen a Kaukázusig beborította egész Európát. Az ősi tenger fenekén aztán különböző sók rakodtak le.

 

A magnézium olaj egy telített víz-só vegyület. Neve onnan ered, hogy olajos érzésünk van, ha hozzá érünk, de valójában nem olaj. Ezért érzékeny bőrnél, ha felkenjük, akkor viszketést okozhat, amíg a 25-30 perc alatt eltűnik. Vízzel hígítható. Kiváló, ha lábfürdőt vagy kádfürdőt csinálunk.

 

Vásárolható a „jó” gyógyszertárakban és az interneten is.

 

Negyed liter kb.: 3-4. 000 Ft.

 

Igen jó még a magnézium pehely, itt a legmagasabb a magnézium koncentráció, 1 gr Zechstein magnézium pehelyben 120 mg tiszta magnézium van, míg a magnézium olajnál 1 ml telített magnézium-chlorid oldatban csak 103 mg tiszta magnézium van.

 

Nem ismerek olyan embert, akinek erre az egyszerű olajra nem lenne valamilyen okból szüksége.

 

 

Jó egészséget!

 

 

 

Busch-Turcsányi Sipos Éva

 

Természettudományok docense

 

eva.turcsanyi.busch@gmail.com

 

eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest