A napi munka, majdnem mindannyiunk tevékenysége. A kantinokban és az étkezdékben kapható ételek sokszor kérdésesek, mert a bevétel érdekében a legolcsóbb alapanyagokból vannak elkészítve. Ízfokozóval, ételszínezékkel felturbózva. Hamarosan kezdődik az iskola szezon, és ha délben éhesek vagyunk, akkor egyszerűen elővehetjük az otthon elkészített finomságokat, amiről tudjuk, hogy mi van benne és sokkal egészségesebbek, mint a büfékben kapható ételek.
Alább néhány kipróbált egyszerű étel receptjét osztom meg, melyeket könnyedén magunkkal vihetünk.

 

Paradicsomos- paprikás-rukkolás szendvics

 

 

Hozzávalók

  • 2 db kemény, mini paradicsom
  • 1 db sárga- vagy fehérpaprika
  • 30 gr rukkola
  • 120 gr mozzarella sajt
  • 4 evőkanál sovány túró
  • 4 evőkanál paradicsompüré
  • 4 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál lenmag- vagy kenderolaj
  • 1 evőkanál folyékony méz
  • parajdi só
  • kubeben bors
  • 8 db szendvics kenyér

Elkészítés
A paradicsomot, paprikát és a rukkolát mossuk meg, majd töröljük szárazra. Vágjuk fel a zöldségeket apró darabokra. A paradicsomhoz a mozzarella sajtot, a paradicsompürét, a túrót, a citromlét, az olajat és a mézet adjuk hozzá, és turmixoljuk össze. A rukkolát keverjük hozzá, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, majd kenjük rá 4 db szendvics kenyérre. A másik 4 db szendvicskenyérrel pedig, befedjük. A szendvics friss és ízletes marad, ha egy előzőleg megtisztított nagyobb saláta levélbe csomagoljuk.

Paradicsomos-petrezselymes-citromos kuszkusz

 

 
Hozzávalók

  • 400 ml csontleves
  • 160 gr kuszkusz
  • 3-4 db paradicsom
  • 2-3 db újhagyma
  • 15 db magnélküli, fekete olívaolajbogyó
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 csokor borsmenta
  • 3 evőkanál citromlé
  • 3 evőkanál lenmag- vagy kenderolaj
  • parajdi só
  • kubeben bors

Elkészítés
A csontlevesben főzzük meg a kuszkuszt és hagyjuk 15 percig puhulni. A paradicsomot, az újhagymát és a petrezselymet mossuk meg, majd aprítsuk fel és az olajjal keverjük össze. A kész kuszkuszt is adjuk hozzá. Az olívaolajbogyókat, a petrezselymet, a mentát aprítsuk fel kis darabokra és locsoljuk meg a citromlével. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Adjuk az elkészített kuszkuszhoz. Hidegen és melegen is kiváló étel. A petrezselyem vásárlásnál figyeljünk arra, hogy lehetőleg a nagyobb, sima levelű petrezselymet vegyük meg, ez ízletesebb és jobb, mint a kicsi fodros testvére.

 

Zöldséges fasírozott

 

Hozzávalók

  • 150 gr finom zabpehely
  • 1 db pirospaprika
  • 2 csokor metélőhagyma
  • 1 db konzerv kukorica
  • 200 gr sovány túró
  • 100 gr fetasajt
  • 3 db tojás
  • 1 evőkanál mustár
  • őrölt muskát dió (szerecsendió)
  • parajdi só
  • kubeben bors
  • 2 evőkanál repceolaj

Elkészítés
A zabpelyhet állandó keverés mellett, egy tepsiben pirítsuk meg. A konzerv kukoricát hagyjuk lecsöpögni. A paprikát és a metélőhagymát mossuk meg, és vágjuk kis darabokra. A kukoricát, a túrót, a tojásokat, a fetasajtot, a mustárt és a pirított zabpelyhet keverjük össze az apróra vágott paprikával és a metélőhagymával. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ízesítsük muskát dióval. Formáljunk belőle fasírozottakat és forró olajban süssük meg 15-20 perc alatt. Tíz perc elteltével a fasírozottakat fordítsuk meg. A pirospaprika több C-vitamint tartalmaz, mint a zöldpaprika vagy a sárgapaprika.

 

Karalábé fasírt

Hozzávalók

  • 500 gr karalábé
  • 3 db burgonya
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db tojás
  • 3-4 evőkanál cirok- vagy csicseriborsóliszt
  • 0.5 csokor petrezselyem
  • 0.5 kávéskanál parajdi só
  • csipetnyi kubeben bors

Elkészítés
Mossuk meg a karalábét, a burgonyát és a sárgarépát szódabikarbónás vízben, majd folyó vízben is. Reszeljük le, sózzuk meg és hagyjuk állni kb. 10 percig. Ez alatt az idő alatt a hagymát és a petrezselyem zöldet szintén mossuk meg szódabikarbónás vízben, majd folyó vízben és vágjuk apróra. A megsózott karalábét, burgonyát és sárgarépát nyomkodjuk ki a sós víztől, a folyadékra a fasírthoz nincs szükségünk, de ne feledjük, hogy sok a vitamin benne és érdemes meginni.
A hozzávalókat a tojással és a liszttel keverjük össze. Borsozzuk, és ha szükséges ,akkor sózzuk. Formáljunk belőle kis fasírtokat és előmelegített sütőben 180 fokon süssük 30-40 percig. 20 perc elteltével a fasírtokat fordítsuk meg, és hagyjuk aranybarnára pirulni.

 

Édesburgonya cipók
 

Hozzávalók

  • 4 db tojás
  • 80 gr dió
  • 130 gr cukornád cukor
  • 1 evőkanál citromlé
  • 150 gr cirókliszt
  • 0.5 kávéskanál szódabikarbóna
  • 0.5 kávéskanél fahéj
  • 1 evőkanál ecet
  • 130 ml rizstej
  • 300 gr édesburgonya

Elkészítés
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A tojásokat válasszuk szét. A tojássárgáját a cukorral keverjük jól össze. A diót vágjuk apróra és adjuk hozzá a citromlevet, a lisztet, a fahéjat, a szódabikarbónát, a tejet és keverjük a tojássárgájához. A burgonyát hámozzuk meg és reszeljük le, majd adjuk a lisztes, tojássárgás keverékhez. A tojásfehérjét verjük kemény habbá, és óvatosan keverjük a masszához, majd adjuk hozzá az ecetet is. Formáljunk belőle kis cipókat és az előmelegített sütőbe süssük 25 percig. A főtt vagy sült édesburgonyában fontos bétakarotin van.

Jó étvágyat!

 

Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
eva.turcsanyi.busch@gmail.com
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest