Karácsony közeledtével ezt a receptet ki kell próbálni!

 

Almalap nélkül is el lehet készíteni, nekem segített a méret tartásában, és a mákos tölteléket könnyebben kentem az almalapra, mint a mandulás-datolyás tésztára.

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy kisebb tekercshez:

 

10 dkg pucolt mandula

15 dkg datolya (ez változhat ízlés, és a datolya minősége szerint)

10 dkg őrölt mák

1 citrom reszelt héja

pár csepp citromlé ízlés szerint

1 darab almalap (17×17 cm-es, ez a nagy tepsin készült almalap negyede)

 

 

A datolyát beáztatjuk, és ha megpuhult (ez a datolya minőségétől is függ, de 2-6 óra között kb), akkor turmixgéppel datolyapépet készítünk belőle. A datolyapép lekvár sűrűségű, és teljesen krémes, lágy.

 

 

A mandulát beáztatjuk, lehéjazzuk, majd megszárítjuk és nem túl finomra őröljük (a képen is látszanak világos rétegben a nagyobb darabok). A datolyapép felével összekeverjük és egy jól gyúrható masszává gyúrjuk. (ez lesz a világos tészta). A datolyapépet kis adagokban tegyük a mandulához, és csak annyit, hogy egy tömör, de mégis jól gyúrható massza legyen. Ez függ a datolya minőségétől, és attól, hogy mennyi vízzel készítettük el a datolyapépet, mennyire lágy. A tészta édességét is a datolya mennyiségével tudjuk szabályozni, minél többet teszünk bele, annál édesebb lesz.

 

 

A mákot is megdaráljuk, és a maradék datolyapéppel és a reszelt citromhéjjal összekeverjük, ez egy lágyabb massza lesz. Fahéjjal, citromlével lehet ízesíteni, és ha nem elég édes, akkor ízlés szerint lehet édesíteni. (datolyaszirup, méz, agavé szirup, vagy amit használsz)

 

A mandulás tésztát almalap nagyságúra nyújtjuk. Rátesszük az almalapot, jól lenyomkodjuk. Rásimítjuk a mákos krémet, és szépen feltekerjük.

 

Jó neki, ha áll egy fél napot. Hűtőszekrényben 2 hétig is eláll. (de nem fog, mert megeszitek :))

 

 

Datolya: nagyon fontos, hogy cukor- és mindenféle adalékanyagmentes datolyát vegyél!

Ajánlom a Datolyakirály datolyáit.

 

Válaszd az igazit!

 

 

 

Lénárt Gitta- a vegán életmód képviselője