Akinek nem „muszáj” munkába menni, az maradjon otthon! Mint tudjuk ezzel kapcsolatban újabb szigorítások is életbe léptek!

Miért jó ez?

Egyrészt megvéd a fertőzéstől. A Te otthonodban csak Te tudod bevinni a betegségeket!

A karanténban lévő családtagok egyikének sajnos ki kell mozdulnia a bevásárlás miatt. Ezért, ha az otthonodon kívül tartózkodsz, legyél tudatos. Az ajtók nyitásánál, a gombok nyomásánál használd a könyöködet és a már említett öngyújtót. Aztán rövid ideig gyújtsd meg az öngyújtód, hogy az ott lévő kórokozók elpusztuljanak.

Az utcai cipőt hagyjuk a bejárat előtt! Ezt én eddig egy kicsit „primitívnek” tartottam. Most belátom, hogy ennek nem csak most a koronavírusos időkben, hanem mindig a mindennapi életben is fontos szerepe van. Az utcán (beteg) emberek köpködnek, ami megszárad és láthatatlan. Aztán jön egy gyanútlan, belelép és haza viszi a kórokozókat. Ezért én a cipőm, a csizmám a bejárati ajtó előtt hagyom. Még viccből egy kis táblát is tettem rá: „Vigyázz, koronás!” felirattal.

Ha a lakásba belépünk, legyen az első a kézmosás. Érdemes, ha a lakáson kívül vagyunk és a kézbe vettünk valamint, akkor egyszerű kézfertőtlenítő spray-vel (ami a zsebünkben elfér) befújuk kezeinket.

maradj-otthon

Tisztítsuk rendszeresen a mobilunk felületét, a legjobb a 70%-os alkohollal áttörölni. Gondolkozzunk el a dohányzás felhagyásáról. Mint tudjuk a COVID-19 vírus az alsó légutak betegsége. Az alsó légutakban „pangó” levegő van. Hogy ez összefügg a betegséggel még nyitott kérdés.

A betegséget több férfi kapja el, mint nő. A dohányzási statisztikák szerint többségben a férfiak dohányoznak.

Ha náthásak vagyunk és folyik az orrunk, a használt papír zsebkendőt azonnal dobjuk el, sohase tegyük vissza a zsebünkbe! Én  a WC lefolyóba dobom. Ha a szemétbe tenném, akkor a rajta lévő kórokozók újra fertőzhetnek. Utána mossunk mindig kezet. Ezzel a higiéniával (több kézmosással) természetesen a kezeinket is többször krémezzük be. Ha kolloid ezüstöt fújunk az orrtisztítás után az orrlyukakba, az orrnyálkahártya hamarabb meggyógyul.

Újra felmerül a cink gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatása. A kolloid cinket ajánlom. A kolloid nano méretű. Nem a beleken át szívódik fel, hanem már a száj nyálkahártyáján keresztül lép be a testbe.

Ismert a szelén gyógyhatása. Egyenek szelén tartalmú ételeket.

Mélyüljünk el a természet adta fűszerek és gyógynövények tanulmányozásában. Ez mindig hasznunkra lehet.

Én a legjobb  antioxidánsokból fűszeres tinktúrákat készítek, ilyen pl.a

Kakukkfű tinktúra

maradj-otthon2

Hozzávalók

1 csokor friss kakukkfű (vagy 2 evőkanál szárított kakukkfű)

200 ml vodka vagy egyéb ízesítetlen 30-40%-os alkohol

egy jól záródó üveg

Elkészítés

A kakukkfüvet mossuk meg, majd szárítsuk meg. Utána aprítsuk össze. Én semmiféle élő növényt nem vágok össze késsel. Tiszteletből és szeretetből mindig kézzel aprítom fel. Ezzel „jó energiát” is viszünk az előállított dolgokba.

Aztán beteszem az előkészített üvegbe az apróra tépkedett fűszert. Ráöntöm az alkoholt és bezárom. Három napon keresztül csak a bezárt üvegbe rázogatom. Aztán leszűröm. Néha szűrés előtt összeturmixolom, hogy a hatóanyag még intenzívebben kioldódjon. A szűrés után szép kis üvegben tárolom. Naponta pipettával 3-5 cseppet fogyasztunk. Ugyanígy készíthetünk más antioxidáns fűszerekből és gyógynövényekből is tinktúrát, pl. szegfűszeg, édesfa (süßholz), petrezselyem stb.

Egy korábbi cikkemben már leírtam a petrezselyem bor készítést.

Jön a tavasz és a tavaszi friss szezonális növények. Fogyasszunk helybéli és ne tengerentúli zöldségeket, gyümölcsöket.

Használjuk fel ezt az otthoni karantént jó dolgokra. Fordítsunk több időt a szeretteinkre. Tanuljunk és legyünk tudatosabbak. Amire otthon eddig nem volt idő, azt most elvégezhetjük.

A koronavírus szomorú útját mindennap követhetik az alábbi linken:

https://www.worldometers.info/coronavirus/

Jó egészséget kívánok és vigyázzanak magukra!

Busch-Turcsányi Sipos Éva

Természettudományok docense

eva.turcsanyi.busch@gmail.com

eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest