November 11-én, az az a mai napon ünnepeljük Szent Mártont. Te tudod, hogy ki volt, Ő és miért ünnepeljük? Milyen hagyományok és népszokások fűződnek-e naphoz?

Szent Márton, a legenda szerint a Római Birodalom Pannónia tartományának, a mai Szombathelyen 316-ban, egy római elöljáró fiaként született. A katonaként szolgáló Márton, egy franciaországi városban egy nélkülöző koldusnak adta a meleg köpenyét, az egyik hideg téli estén. Aznap éjszaka, az álmában megjelent Jézus, és ettől az éjszakától kezdve Istent szolgálta és megkeresztelkedett. Sok jó cselekedetét azzal akarták meghálálni, hogy Püspökké szentelik. A legenda szerint, amikor ennek a híre elért hozzá, elbújt a ludak óljába, az érte küldöttek elől. Azonban a libák gágogássukkal és szárnycsapkodásaikkal elárulták őt. Végül Márton 371-ben Püspökké szentelték.

A Márton napi népszokások az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, advent időszakához is kapcsolódnak.

marton-napi-sokasag-1

Márton-napi lakoma

„Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”.

Márton napja, a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap. Ezen a napon rendszeresek a lakomák, bálok. Ezen a napon nagy evés-ivást rendeztek. A lakmározásnak kedvezett az is, hogy ezen a napon nem szabad, mosni, takarítani, teregetni, hiszen ezek a tevékenységek a jószágok pusztulását is okozhatta. Novemberben már a libák is megnőttek és le lehet vágni őket, ezért a Márton-napi ételek főként libafogások. A lúdvacsora után, „Márton poharával”, vagyis az éppen kiforrt újborral szokás koccintani.

Márton-napi időjóslás

A sült liba mellcsontjából az időjárás is megállapítható. Ha a csont barna és rövid, akkor sáros lesz a tél. Ha hosszú és fehér a csont, akkor havas télben lesz részünk. Sokan úgy vélik, hogy a Márton napi időjárás, a következő év márciusi időjárását mutatja.

Márton-napi ajándékozás

A 14. században, Márton napja határnapként szerepelt, vagyis ez volt a tisztújítás, a fizetés, a jobbágytartozás lerovásának a napja. Márton napon fizette meg a gazda a pásztoroknak a bélesadót vagy a rétespénzt. A pásztorok többsége pedig, vesszőt ajándékozott a gazdának, és tavasszal ezzel a vesszővel hajtották ki az állatokat. Más területeken az volt a szokás, hogy a pásztorok végig járták a házakat és köszöntőt mondtak.

„Adjon Isten szerencsés jó estét! Megjött Szent Márton püspök szolgája. Adjon Isten bort, búzát, bikessiget, lölkünknek üdvössiget!”

Márton-napi felvonulás

A felvonulás német nyelvterületről származik. Az emberek fáklyával a kezükben járják az utcákat, ezzel Szent Márton emlékét őrizve. A jó cselekedetet szimbolizálják és fényt visznek mások életében.

marton-napi-sokasag-2

Kedvet kaptál egy ínycsiklandozó Márton-napi libasülthöz? Ne habozz, készítsd el az alábbi recept alapján!

Hozzávalók:

  • 50 dkg libasült
  • 4 kiskanál só
  • 1 kiskanál frissen őrölt bors
  • 3 evőkanál napraforgó olaj
  • 9 gerezd fokhagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 dl fehérbor
  • +1 evőkanál napraforgó olaj, a tepsi kikenéséhez

marton-napi-sokasag-3

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 170 fokra. A fűszereket keverjük el az olajban. A megtisztított és szárazra törölt libahúst óvatosan irdaljuk be, majd kenjük be a fűszeres olajjal és masszírozzuk bele a húsba alaposan. A befűszerezett húst tegyük az olajjal kikent tepsibe, majd helyezzük köré a meghámozott fokhagymát és a felszeletelt vöröshagymát. Locsoljuk meg a vörösborral. Fedjük le alufóliával, és süssük 2 órán keresztül, majd utána kb. 15 percig pirítsuk 200 fokon, alufólia nélkül, hogy szép piros színt kapjon.

Jó étvágyat!

Nyári Szimonetta