Neve onnan ered, hogy a medvék a téli álomból felébredve, lefogyott és kicsit legyengült állapotban, tavasszal a barlangból kiszabadulva először a medvehagymás területeket legelik le.

A vaddisznók is nagyon kedvelik, hogy miért, azt alább olvashatjuk.

 

Rokona a hagyma, a metélőhagyma és a fokhagyma. Európa és Ázsia egyes részein lévő erdőkben kora tavasszal (március, április, május) megjelenő „vad” zöldség. Több neve is van: erdei fokhagyma, vad fokhagyma, boszorkány hagyma, cigány hagyma stb.

 

Gyűjtésükkor fontos az óvatosság és a „tiszta orr”. Könnyen összekeverhető a hasonlóan kinéző és hasonló körülmények között élő gyöngyvirággal és a kikericcsel. Ha ezek a növények a medvehagyma közé keverednek és megesszük őket, akkor mindkét esetben mérgezés lép fel. A legfőbb különbség az, hogy a medvehagyma levele és virága erősen fokhagyma illatú, míg a másik kettő nem.

A medvehagyma természetes antibiotikum! 

Kiváló a gyomor és a bél betegségek esetén. A fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, az alacsony vérnyomást normalizálja. Tisztítja a vért, a veséket és a hólyagot. Trombózis gátló hatása van. Az idegrendszert megnyugtatja. A változó korban lévő férfiaknál és nőknél már ismert a medvehagyma pozitív hatása. A légutakat, a májat és az epét is tisztítja, ezzel a gyulladásokat gyógyítja. Pozitívan hat a koleszterin szintre. A gilisztás megbetegedéseket is rendbe hozza. Sokféleképpen fogyaszthatjuk. A friss levélben 0,005% Allicin, 0,15% Alliin, 0,07% Methyl-L-cysteinsulfoxid van. Az utóbbi egy kén tartalmú illóolaj. Ezen kívül Flavonide, Postaglandine, A-, B-es F -vitamin, valamint Lecitin van benne.

A medvehagyma egy ősrégi zöldség, fűszer és gyógynövény is egyben. Németországban korlátlan mennyiségben, de csak saját felhasználásra gyűjthető.

Medvehagyma leves

 

 
Hozzávalók

  • 2 marék medvehagyma
  • 2 db burgonya
  • 1 fej hagyma
  • 1 evőkanál kókuszolaj vagy zsír
  • 1 kisebb gyömbér
  • 500 ml erőleves
  • 100 ml rizstej
  • csipetnyi parajdi só
  • kubeben bors
  • csipetnyi sáfrányos szeklice (kerti pórsáfrány)
  • 3 evőkanál cukor nélküli tejszínhab

Elkészítés

A hagymát az olajon dinszteljük meg. Adjuk hozzá az apróra vágott gyömbért és a burgonyát. Röviden dinszteljük tovább. A forró erőlevest is adjuk hozzá, majd 15-20 percig főzzük alacsony lángon. A medvehagymát aprítsuk kis darabokra és tegyük a levesbe. Adjuk hozzá a rizstejet. Botmixerrel homogenizáljuk. Fűszerezzük és tálaláskor díszítsük tejszínhabbal. A pirítóskenyér nagyon jól illik hozzá.

Medvehagyma pesto

 

 Hozzávalók

  • 2 marék medvehagyma
  • 150 gr fenyőmag
  • 200 ml kender vagy lenmagolaj
  • parajdi só
  • kubeben bors
  • 150 gr parmezán sajt

Elkészítés

Egy turmixba tegyük az olajat és az apróra vágott medvehagymát, sózzuk és borsozzuk, majd adjuk hozzá a fenyőmagot és a parmezánt. Három percig turmixoljuk. Jól záródó üvegbe tegyük, és a hűtőbe tároljuk.

Medvehagyma pogácsa

 

 Hozzávalók

  • 500 gr liszt (keverve rizs-kender-csicseriborsóliszt)
  • 1 marék medvehagyma
  • 2 kávéskanál szódabikarbóna (ez helyettesíti az ecettel az élesztőt)
  • 2 evőkanál ecet
  • 1 kávéskanál kókuszvirág cukor
  • 1 kávéskanál parajdi só
  • csipetnyi kubeben bors
  • csipetnyi csilli por (ha kicsit pikánsan szeretjük, de ez el is maradhat)
  • 100 ml rizs tej
  • 200gr Ghee vagy Oleolux 
  • 1 zacskó tojás pótló vagy 1 db tojás
  • 1 doboz tejföl
  • 150 gr reszelt sajt
  • 1 tojássárgája a kenéshez

Elkészítés

Egy mély edényben az összetevőket egymás után tegyük bele, a legvégén az apróra vágott medvehagymát és keverjük össze. Pihentessük 10 percig. A masszát egy gyúródeszkán két ujjnyi vastagra nyújtsuk ki. A tetejét kenjük le tojássárgájával és pogácsa szaggatóval készítsünk pogácsákat. Előmelegített sütőben 170-180 C-fokon 25-30 percig sütjük.

Jó étvágyat!

 

Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
eva.turcsanyi.busch@gmail.com
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest