Igen, ja, da, sí!

Szeptember 26. a nyelvek európai napja!

„Ahány nyelvet beszélsz, annyi ember vagy!” – IV. Károly, utolsó magyar király szavaiként jegyzik e mondatot, melyből egyszerűsödve ismert magyar közmondás is alakult. Valóban ennyire fontos ez a téma?

Igen, kommunikálni, megérteni és megértetni a gondolatainkat mindent jelent a világban, mert segít elkerülni a félreértéseket, és megkímél bennünket a magyarázkodástól, ha a szavakat jól használjuk.

Ezt ismerte fel többek között az Európai Tanács, amikor szeptember 26-át a nyelvek európai napjává minősítette. Az Európai Unió tagországai között 2001 őszén rendezték meg először az eseményt, mely közel félszáz ország érdeklődését keltette fel. A nagy sikerre való tekintettel azóta minden év őszén megemlékeznek a csaknem 200 különböző európai nyelvről. Hitted volna ezt a mennyiséget?

Mi a cél?

Az Európa-szerte megszervezett programsorozat alkalmával minden résztvevő országban hangsúlyozzák a nyelvtanulás fontosságát, s az ebből következő előnyöket.

megannyi-nemzet-megannyi-nyelv
Mik az előnyök?

A nyelvtudás egyrészt a nemzetközi kapcsolatok és együttműködések fejlesztését segíti, másrészt lehetőséget ad a nemzetek kulturális különbségeinek, hagyományainak megtartására, harmadrészt pedig a nyelvet tanuló egyén mentális fejlődését biztosítja, frissen tartja és fejleszti is az agyi tevékenységeit.

Hogyan valósul meg az ünnepnap?

Szeptember 26-án Európa-szerte számos programon vehetnek részt az érdeklődő gyerekek és felnőttek: nyelvórákon, konferenciákon, TV- és rádióadásokon előadóként vagy hallgatóságként.

Mondj te is igent a nyelvtanulás lehetőségére, és keresd városod programjait a nyelvek európai napja alkalmával!

Szabó Ági