július 13. a Vasutasok napja!

Ki ne ismerné ezt a gyermekdalt, amely a masinisztáról, a vasútról és a kanizsai nagypapa meglátogatásáról szól a vonat segítségével?!

Mikortól is?

 

1846. július 15-én nyílt meg az első vasútvonal hazánkban Pest és Vác között, ez 33 km-t jelentett, s a vonat 59 perc alatt tette meg a távolságot, amiben a Dunakeszi állomáson tartott 10 perces pihenő is benne volt. Pestről a „Buda" és „Pest", Vácról pedig a „Hungária" és „Pannónia" húzta a forgóvázas személykocsikat.
József Nádor és felesége nyitotta meg az újdonságot, s maguk is utaztak az első járattal a közel 250 meghívott között. Amúgy nem volt olcsó szórakozás még a nemesek számára sem a vonatozás, alaposan zsebbe kellett nyúlniuk, így magától értetődő, hogy az átlagember számára megfizethetetlen úri huncutságnak számított a vasúti közlekedés.
1889-ben vált igazi tömegközlekedési eszközzé a vonat, amikor bevezették a zónatarifákat: ekkor már 26 villamosjegy árán el lehetett jutni Pestről Bécsbe.

 

 

Vezet nő is vonatot?

2013-ig a magyar vasút története során nem fordult elő, hogy női mozdony- vagy motorvonat-vezetőt képezzen valamelyik vasúttársaság. Az igény viszont jelentkezett, így a MÁV-Trakció és a GYSEV a változtatási szándékát 2012 novemberében meg is hirdette. Főleg eleve vasúti dolgozókra számítottak, akik más munkakörből kezdenék meg a 13 hónapos szakmai képzést a megfelelő orvosi vizsgálatok után. Jelentkeztek is hölgyek, s páran végeztek is, s motorvonat-vezetői képesítést szereztek, amihez nem szükséges jelentős tömeg emelésével járó járműkapcsolás, így nehéz fizikai munkát nem kell végezniük, mint a hagyományos mozdonyokat vezetőknek.

 

És a gyerekvasutas lányok, fiúk?

1947-ben döntöttek úgy, hogy iskolás korú gyerekek bevonásával üzemeltetett keskenynyomközű vasút épül a Budai-hegységben. A munka el is kezdődött 1948 tavaszán, s az első 3 km-es szakaszt át is adták azon év nyarán. Az építkezés mellett a gyermekszemélyzet felvétele és kiképzése is megtörtént. Az eredetileg Úttörővasút állomásain és a kocsikon a 10-14 éves úttörő lányok és fiúk adták a szolgálatot vasutas egyenruhában.
A rendszerváltáskor az intézmény neve Gyermekvasút lett, de az alapvető koncepció nem változott. A kisvasút ma is népszerű hely a gyerekek és a családok körében! 

Petőfi Sándor: Vasuton (részlet, Bp., 1847. dec.)
Száz vasútat, ezeret!
Csináljatok, csináljatok!
Hadd fussák be a világot,
Mint a testet az erek.

Ezek a föld erei,
Bennök árad a müveltség,
Ezek által ömlenek szét
Az életnek nedvei.

 

Szabó Ági