A vintage jó ideje az egyik legkedveltebb és meglehetősen sokoldalú stílus. Jelen van a lakberendezésben, öltözködésben, esküvőkben és egy fajta életérzést is közvetít. Ezért nehéz pontosan meghatározni, mit is jelent maga a szó vagy stílus.

A vintage minden formájában az a közös, hogy szereti, tiszteli a régit. Nem dobja ki, de nem is teszi porosan az asztal közepére, hanem új életet ad neki. Legyen ruha, bútor, falikép, régi óra, egy vintage stílusú szobában megvan a helye úgy, hogy pontosan beleillik a környezetébe, modern bútorok és tárgyak között is. Így válik a vintage egy meglehetősen rugalmas stílussá, amit mindenki a saját ízlésére tud hangolni, egyedivé tud tenni.

fius vintage

Néhány meghatározó stílusjegy:

Korszakok keveredése (art deco, retró, modern) finom összhangban.

A falak színe világos, általában fehér vagy bézs.

A bútorok egyszínűek, közel állnak egymáshoz és szintén világosak.

A lakástextíliák, kiegészítők tarkák vagy színesek (párna, szőnyeg, terítő, függöny).

vintage4

Az anyaghasználat általában meleg színű vagy fehér: fát, ládákat, kosarakat, természetes anyagokat használ.

Kedveltek a kovácsoltvas és öntöttvas kiegészítők, például fogas vagy lámpa, szép ívű, karcsú gyertyatartók.

A falon sok keretezett kép kap helyet. A keretek nem egyformák, stílusban, színben és formában sem. Gyakran képek helyett életbölcsességek, tanulságos mondatok állnak bennük.

Gyakran minősítik a vintage-et nőies stílusnak, púderesnek, de kár lenne beskatulyázni. Férfiak, családok is könnyen a maguk képére tudják formálni ezt a sokoldalú irányzatot.

(Forrás: https://borokaotthon.blog.hu/)

Farkas Bernadett