A Nemes gazdaságból néhány csicsóka átvándorolt egy zacskóba, Magdi jóvoltából. 
Gondolkodóba estem, mert bevallom, soha nem készítettem még ebből a növényből semmit.

Mi is ez?

Kicsit utána néztem.

Csókapityók? Földialma? Tótrépa? Igen, ezek mind a csicsóka népnyelvi nevei. Méltánytalanul mellőzött, de nagyon finom és hasznos növény. Bár botanikailag a napraforgók rokona, formája és íze leginkább a burgonyához hasonlítható. Édeskés, kicsit a dió ízére emlékeztető zöldség. Frissen salátába reszelve íze összetéveszthető akár a friss retekkel, karalábéval is. A csicsókagumók lehetnek egészen világossárgák, de akár vörösesbarnák is, sőt lilás árnyalatú gumókat is termesztenek. Topinambur, jeruzsálemi articsóka neveken is találkozhatunk vele piacokon. A benne lévő inulin nevű anyagot diabetikus készítmények előállítására használják.

Mit készítsünk a csicsókából?

Krémlevesek, finom főzelékek alapanyaga. A gyerekek imádják a csicsóka csipszet, ehhez nagyon vékonyra szeleteljük vagy uborkagyaluval gyaluljuk le a csicsókát, majd forró olajban süssük ki. Megpárolva, apróra vágott petrezselyemmel is nagyon finom. Burgonyás pogácsa helyett próbálkozhatunk a csicsókás pogácsával.

 

Ha naranccsal, citrommal, mézzel, almával együtt turmixoljuk össze, egész nap pöröghetünk a sok pozitív energiától.

 

Nyersen salátákban is finom. A legyalult csicsókát kóstoljuk meg vinaigrette öntetben. Mennyei. Tapasztalatom szerint is jól jöhet kiegészítésként a magyarok étrendjébe is, hiszen rostot keveset esznek az emberek, valamint az egyre gyakoribb hasnyálmirigy probléma megelőzése és esetleges kezelésében is fontos szerepe lehet. A civilizációs betegségek ellenszere. Az elhízás kezelésében, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében bizonyított már. A benne lévő inulin nevű anyag bizonyítottan csökkenti a vér inzulin koncentrációját, ezért cukorbetegek diétájában fontos szerepe van.

 

A burgonyánál hatszor nagyobb a rosttartalma.

 

Nem elhanyagolható tény, hogy a csicsóka csökkenti az édesség utáni vágyat és a fáradtságot. Antibiotikum kúrák után is érdemes a csicsókához nyúlnunk, ha a bélflóra regenerálása a cél. Fémszivaccsal jól megmossuk.

 


Rozsdamentes fémszivacs DISH DROPS™ SCRUB BUDS™, tisztított vízzel eSpring – Amway

Jól lemostam, s aztán kicsit megbolondítottam sárgarépával, borssal, sóval, natúr étel ízesítővel Gitta konyhájából, rozmaring levéllel, fokhagymával, póréhagymával, kápiapaprika karikákkal és sütőbe tettem. Mellé pedig sütőzacskóban sült csülök került, barátnőm, Judit kezei nyomán, mert remekül főz!

 

 

Kis darab Gorgonzola sajt is került a tetejére mielőtt kivettem volna a sütőből. Próbáljátok, használjátok, recepteket találtok az interneten, de kísérletezni is remek lehetőség.
 

Jó étvágyat kívánok!

 

A rozsdamentes fémszivacs DISH DROPS™ SCRUB BUDS™ sokoldalúan használható, például üvegedények, grillrácsok, de akár kerekek és szerszámok tisztításához is.

Gyümölcsök és zöldségek dörzsöléséhez is kiváló, és biztonsággal használható az iCook™ rozsdamentes acél edényeken, illetve más bevonat nélküli főzőedényeken anélkül, hogy a felületet megkarcolná vagy károsítaná.

A DISH DROPS SCRUB BUDS Rozsdamentes fémszivacs több mint kétszer hosszabb élettartamú, mint a rozsdamentes fém dörzsszivacsok, és négyszer hosszabb élettartamú az acélgyapot párnáknál. Könnyen leöblíthető, mosogatógépben mosható.

 

 
Fotó: https://www.amway.hu/product/100189,viztisztito-rendszer-kiegeszitoe-csapteleppel-pult-alatti-espring#.XKB2r1UzYdV

Az eSpring™ Víztisztító rendszer a szabadalmazott* eCoupled™ vezeték nélküli energiaátvitel technológia segítségével a levegőn, a vízen és a műanyag alkatrészeken át, közvetlen érintkezés nélkül biztosítja a készülék UV lámpájának energiaellátását. (* több európai országban bejegyzett szabadalom)

Az eSpring intelligens chipje vezeték nélküli kommunikációt biztosít a szűrőbetéttel, így a készülék felismeri és megjeleníti a szűrőbetét működését, valamint fontos információkat, például a használati időre és a szűrő kapacitására vonatkozó adatokat tölt le. A vizet csecsemők forralás nélkül fogyaszthatják.

 

Szigeti Erzsébet
Életvezetési tanácsadó
36 70 363 8094
[email protected]