A Vintage életérzés, egy olyan, mára kiforrott stílus, mely áthidal két világháborút és a legmodernebb kortárs lakberendezés támaszkodik majd 100 éves múltjára. Divat az öltözködésben, a bútorok és a lakberendezés terén egyaránt. Kedvelt kreatív forrás régi bútorok felújításakor. 2019 lakberendezése nagy előszeretettel építi be a kreatív megoldásoknál használt természetes anyagok tekintetében ezt a stílust. Kortalansága miatt minden korosztályhoz illik. Ma igazi telitalálat, amikor az emberek a gyökereiket keresve ragaszkodnának a szülők, család bútoraihoz, de nehezen préselik bele a modern életük ritmusát és tevékenységeit mostani életük tereibe.

 


 

A vintage szó eredetileg is művészeti ágak kiemelkedő képviselői, a fotósok és a borászok között volt használatos. A magas minőséget és az eredetet jelölte mindig. Régi korok fotóinak első másolatát,  hívták vintage copy – nak. A boroknál pedig a fahordóban és a palackban is évekig érlelt borok minőségi jelzőjeként szerepel mai napig. A „Vintage Port” olyan portói, amely hordóban eltöltött 2-3 éve után a palackban további 10 évet érik, s még ezek után is tovább alakul, nemesedik. Ára és íze ezekkel arányos.  

 


 

A vintage-kor  az 1920-s évektől a „retro” kezdetéig 1975-ig tart. Ruhák tekintetében ez  csipkét, tüllt, selymet és damasztot jelent – majd a második világháború után megjelennek a műanyagok, később a szintetikus szálak –ami a lakástextíliáknál is nagy teret hódit újszerűsége és ára miatt. A lakberendezésben a régi, akár funkciót vesztett fabútorok újra hasznosítása kapcsán reneszánszát éli a vintage stílus, mert átfesti, részleteiben alkalmazza, vagy fenekestül felforgatja használatában is tárgyaink. A sokszor 50-100 éves művészien elkészített, sokszor nehézkesnek tűnő fa-bútorok mai színekkel és anyagokkal bevonva eredeti hatást keltenek egy modern lakásban, munkahelyen vagy nyaralónkban. A kidobásra ítélt fotel egy zsákvászonnal bevonva, frissen, divatos színekre festve újul meg. Egy karosszék művészi faragásai ajtófélfaként, vagy korlát-elemnek is jók például… Az így megőrzött múlt egyszerre patinát és könnyedséget lop a mindennapok szürkeségébe és felfrissíti otthonunk – ahová megpihenni térünk, s ahol szívesen időzünk megújult emlékeink között. 

 


 

Legolcsóbb és leggyorsabb kivitel az öntapadós, lemosható tapéta esete – mintás megoldások választása esetén javasolt – amivel fiókok belülről is megújíthatóak: válasszon ezüst csillogásút, mert akkor a fiók sötétjébe világosság és gazdagság képzetét kelti – ez igazi varázslat lesz!

Linka