Mert hozzászokással nem kell számolni. Az allergiás reakciók is minimálisra csökkenthetők gondos felhasználás mellett. A természetes egészségmegőrzés és gyógyulás kiváló alternatívája az illóolajok használata. Ugye, nem felejted el: mi magunk is a természet része vagyunk? Így érthetővé válik, aki egyszer belecsöppen, nem akar szabadulni bámulatos életszebbítő hatásától. Csodás életmód válik belőle! 
 
„Semmi keresnivalónk a természet fölött. Benne, vele együtt kellene élnünk.” (Vavyan Fable)
 
Mi az illóolaj?
 
A vegyész bennem skandálja: szerves kémiai vegyületek, izoprénvázas és fenil-propánvázas szénhidrogének keveréke. Gyógynövényekben szintetizálódik. Egy-egy illóolaj több százféle molekulából tevődik össze, ennek köszönhető, hogy egyetlen növényből kivont illóolaj számos panaszt, tünetet enyhít egyidőben. Az illóolaj-szakértőnek az illóolaj a növény kvintesszenciája! Benne van minden, ami a növénykével rövidke vagy hosszabb élete során megesett. Benne a napsugár, mely őt nevelgette, az eső, mely őt táplálta, minden Holdtölte és fogyás, mely simította őt halovány fényével. S benne van még a méhecske kosárkájának a nyoma is!
 
Mire használjam?
 
Az egészség megőrzése a legfontosabb életfeladatunk. Ebben segítség. És segít szív- és érrendszeri panaszok esetén, női dolgokban, menopauza idején, bőrproblémákon (érett bőr, ekcéma, akne, herpesz, stb.) emésztőrendszeri betegségekben, légúti panaszok esetén, lelki megrekedésekben. Amikor hatalmába kerít valami megmagyarázhat fáradság, vállunkra telepszik valami megfoghatatlan, megmagyarázhatatlan bú, szomorú bágyadtság. Gondoljunk az illóolajokra! Ne hiányozzon a játékos édesnarancs, a derűs citrom és a lendületes borsmenta sem! Ha immunerősítés kell párologtass eukaliptusz radiata illóolajat!
 
 
Miért drága a jó minőségű illóolaj?
 
A valódi, természetes illóolaj gondos kezek munkájának eredménye. Sokszor kézi erővel takarítják be a gyógynövényt pontosan meghatározott időben és napszakban a legmagasabb hozam elérése érdekében. Az illóolaj kinyerése egy külön szakma: a desztillálás, sajtolás, enfleurage, szuperkritikus CO2-extrakció szaktudást igénylő tevékenységek. Így aztán gyanakodjunk, ha olcsó illóolajjal találkozunk.
 
Miért veszélyes a hamisítvány?
 
A szintetikumok gyakran fejfájást, ingerlékenységet, hányingert okoznak. A szintetikus, higított, kevert anyagok nem nevezhetők illóolajnak, helyes, ha nevezik aromaolajnak, vagy illatolajnak a vásárlókat nem megtévesztve. A pontos tájékoztatás csak a legritkább esetekben fordul elő.
 
8+1 Check-list – aminek feltétlen szerepelnie kell a fiolán, és biztos lehetsz abban, prémium minőségű illóolajat tartasz a kezedben!
  1. Latin név
  2. Forgalmazó
  3. Gyártási szám
  4. Lejárat
  5. Származási hely
  6. Mely növényi részből nyerték ki?
  7. Kémiailag bevizsgált
  8. 100% természetes
  9. llóolaj
Nagyon sok a félrevezető információ, de szerencsére Magyarországon is van több minőséget képviselő, terápiás hatású illóolaj a polcokon, köztük a HerbaTherpy olajai vegyész és orvos szakértelmével, ajánlásával.
 
Dr. Takács-Tóth Diána
illóolaj-szakértő
vegyész, a gyógyszertudományok doktora