„Az vagy, amit megeszel” (közmondás, érvényes és használatos a legtöbb kultúrkörben)
„Minden betegség a bélből ered” (Hippokratész, kb. i.e. 400-ban…)
„ A halál a belekben lakozik” (Paracelsus, kb. 500 évvel ezelőtt…)

…. hosszan folytathatnánk a sort…

A fenti, általunk ismert és tudott kijelentések ellenére MIÉRT NEM viszonyulunk jóval felelősségteljesebben a saját táplálkozásunkhoz? Miért olvassa el az élelmiszereken az „apró-betűs” leírást az emberek alig tizede? Miért nem tervezzük meg kicsit jobban a család étrendjét? Miért engedjük meg, hogy a gyerekeink -mindig- annak alapján választhassanak ételt, hogy mi ízlik nekik?

Ha a fenti idézeteket valóban komolyan vesszük, akkor miért bízunk mégis abban, hogy a betegségeinket egyedül a gyógyszerekkel tudjuk meggyógyítani? Miért nem előzzük meg inkább a betegségeinket? Miért nem ügyelünk arra, hogy VALÓBAN változatosan, valóban az idény szerint vigyük be a szervezetünk számára fontos makro- és mikro-tápanyagokat?

A nagyipari mezőgazdaság az elmúlt 40-50 évben alapjaiban forgatta fel a több száz-, vagy ezeréves termesztési és tenyésztési módszereket. A monokultúrás, csakis a költséghatékonyságot figyelembe vevő mezőgazdaság az ipari betakarítást lehetővé tévő, gyorsérlelésekhez és gyomirtáshoz használt glifozátokkal, a hosszú szállításokhoz és tároláshoz használt gombaölő szerekkel, a kis helyen, összeszorítva, mozgás és nap nélkül nevelt állatok betegségmegelőzéséhez használt és antibiotikumokkal és, féregtelenítő szerekkel végső soron minket, embereket tesznek beteggé.

 

Miért nem keressük a jó minőségű élelmiszert és alapanyagokat? 

Ha újra megtanulunk idény szerint, egyszerűen főzni, és kíméletesen (azaz hagyományosan) tartósítani, akkor végeredményben nem fogunk többet költeni az étkezésre. Ha nem vásárolunk feleslegesen, hagyva magunkat az üzletek és a reklámok kavalkádja által befolyásolni, ha paradicsomot csakis akkor eszünk, amikor -az amúgy is felesleges kalórián kívül is- van benne tápanyag, vitamin, nyomelem és fito-nutriens, ha a maradékokat kreatívan felhasználjuk, úgy, mint nagyanyáink, akkor bizony sokat takarítunk meg… És a megtakarított pénzt végre a MINŐSÉGre költhetjük, a MENNYISÉG helyett…

Az étkezés élmény, és ezzel nincs is semmi gond. De a táplálkozás felelősség. Saját magunkról van szó, a SAJÁT életminőségünkről. És ez a mi felelősségünk.

dr. Tkacsik Márta

(20) 4499300
www.patikakert.hu