„Piros pünkösd napján imádkoztam érted…”

Tisztán cseng a fülemben ma is nagyapám hangja, ahogy ezt a nótát énekli fel-alá sétálgatva a házban vagy főzés, borsófejtés és egyéb házi munkák közben. Illetve csak ezt a sort, mert tovább sohasem énekelte (szerintem nem is tudta). Gyerekként sokszor felmerült bennem a kérdés, vajon miért piros a pünkösd vagy a napja, de Papi erre sem tudott válaszolni, aztán valahogy elfeledkeztem róla.

Hamarosan újra itt a pünkösd és eszembe jutott ez a nóta(sor). Aztán a nagy kérdés is. Szóval utána néztem.

A pünkösd a keresztény világ legfontosabb ünnepei között szerepel, a húsvét utáni 7. vasárnapon és hétfőn ünnepelik. Ekkor áradt ki a Szentlélek Jézus tanítványaira, az apostolokra, és ezzel a napot új tartalommal töltötte meg a keresztények számára, gyakorlatilag ekkor született a keresztény egyház.

miert-piros-a-punkosd

A pünkösd piros pünkösd, mert „…lángnyelvekhez hasonlók jelentek meg előttük ( a tanítványok előtt), amelyek elkülönültek, és mindegyikükre leszálltak. Ők pedig mindnyájan megteltek Szentlélekkel…” (ApCsel 2,3-4). A piros a Szentlélek színe, sok helyen ilyenkor a templomok tetejéről vörös rózsaszirmokat szórnak, a papok pedig piros ünnepi öltözetben miséznek.

A középkorban pünkösdkor a templomok ormairól égő kóccsomókat is szórtak, megidézve ezzel a Szentlélek alászállását kísérő lángnyelveket.

Kis érdekesség: Pünkösdkor jellemzően nem szívesen tartanak a papok esküvőket és keresztelőket, hiszen ez egy kiemelten fontos keresztény ünnep. Ha mégis pünkösdre esik egy esküvő jellegzetes választás a hívő menyasszonyok körében a piros esküvői ruha.

miert-piros-a-punkosd1

Farkas Bernadett