A szaunát látogató közönség egy jelentős részénél még mindig kiveri a biztosítékot, ha előzetes tájékozódás nélkül csak úgy betévednek egy magyar fürdőbe, ahol mellesleg meglátogatják a szaunaparkot – mert milyen jó ott melegedni –, és kiderül, hogy a szauna részleg teljes területe fürdőruhamentes, továbbá bizonyos területei akár textilmentesek is.

 

Sok esetben már a fürdőruhamentesség és a textilmentesség közötti különbség megértése is nehézséget okoz.

 

A 80-90°C-os szaunában a műanyag alapanyagú fürdőruhák, textíliák elkezdenek bomlani, ezáltal mérgező anyagokat juttatnak részben a légtérbe, részben a bőrfelületre. Ha méregteleníteni szeretnénk a szaunában és nem mérgeződni, akkor alapvetés, hogy ezen a hőfokon semmilyen műanyagot tartalmazó eszközt, ruhaneműt ne vigyünk és ne tároljunk a helyiségben. Részben ezért nem visszük be a papucsot sem, no meg azért sem, mert annak talpára korábban olyan szennyeződések kerülhettek, melyek bomlása szintén nem kívánatos.

 

Kívánatos azonban, hogy legyen olyan textíliánk, amit a szaunában a fa felületre a teljes testfelület alá (a talp alá is) terítünk. Ezzel védjük a szaunát is, és biztosítjuk magunk számára a személyes higiéniát.

 

 

sauna

 

Ez az a pont, ahonnan két utat választhatunk:

 

1. Ha nem tudjuk, vagy nem merjük felvállalni saját meztelenségünket, akkor célszerű egy vászon lepedőt vagy pamut kendőt magunk köré csavarni. Megjegyzem, ez esetben védelmet kap a testfelület, így nem tud könnyen és hatékonyan beindulni az izzadás. DE! Ez még mindig jobb, mint a vizes, egyrészes fürdőruha, vagy a hosszúszárú beach nadrág, amely legalább fél liter klóros vizet tartalmaz….

 2. Ahogy a nagykönyvben meg van írva – és ahogy azokban az országokban teljesen természetes, ahol a szaunázásnak több évszázados hagyománya van –, fedetlen testtel, meztelenül szaunázunk. Ez esetben a szaunamester sem dolgozik hiába akkor, amikor keringteti a forró levegőt, hiszen már a nulladik perctől érzi a test, hogy meleg van, védekeznie kell, tehát izzadni fog.

 

Ott, ahol a szaunázás viselkedésének szabályait is betartják, nem érezzük magunkat kiszolgáltatva meztelenül sem. Pozitív hozadék lehet az egészségesebb testtudat és testkép –egy vagyok a sok közül, sem jobb, sem rosszabb… Mindeközben a lélek szintjén is gyógyító erőt adhat önmagunk határainak átlépése, a testiséggel kapcsolatos belénk nevelt bűntudat és szégyen elengedése.

 

A testet ugyanakkor szerintem könnyebb lemezteleníteni, mint a lelket. Ha valakinek már fizikai szinten is elakadása van, annak sokkal nehezebb a lélek mélyebb bugyraiba merülnie. A változáshoz viszont szükségünk van arra a bátorságra, ami kiléptet a megszokásainkból.

 

Talán könnyebb kezdetet jelent, hogy a Parázsfészek csak nőknek, védett környezetben kínálja az egészséges szaunázás élményét két helyszínen is, Magyarhertelenden és Szentendrén.

 

Kalandra fel! Ha szeretnéd kipróbálni, várlak szeretettel, légy nyitott és befogadó, merj olyan élményeket is megtapasztalni, amelyek kimozdítanak a komfortzónádból.

 

Ezt követően élvezhetjük, hogy a szauna egy intim közeg, ahol magunk közt lehetünk, hogy egyre mélyebbre áshassunk magunkban.

   

Aki Szentendrén az évad során 6 programon részt vesz, a 7. alkalmat fél áron veheti igénybe.

 

 Részvételi szándékot a [email protected] e-mail címen jelezhetsz!

 

Téged is várlak szeretettel:

Monoszlai Ági

szaunamester

E-mail cím:  [email protected]