Az bizony nagyon angol. A kifejezés hallatán nekem elsőre a Csengetett, Mylord? című örökzöld tv sorozat ugrik be, majd szorosan a nyomában Jane Austen regényei és világa. Ki ne ismerné a kimért Mr. Darcy-t, a vidám és okos Elisabeth Benett-et, vagy a kotnyeles, kissé elbizakodott Emmát? Mindegyik regényből számtalan filmfeldolgozás készült, melyekben szépen kidomborodik a szereplők lakókörnyezetének stílusa, ami meglepően kevéssé különbözik a 120 évvel később játszódó Csengetett, Mylord?-ban feltűnő házétól. Az épületek letisztultak, nem takarják el a táj szépségét. A berendezés sokféle: az egyik szoba világos falú, virágmintás, könnyed, a másik faburkolatú, aranykandallós, nehézkes, a harmadik szinte üres és fehér. Mindenhol sok a zöld növény és a tárgy, mégsem kelt rendezetlen, átgondolatlan hatást.

Mert az angolok ebben a legjobbak: hagyománytisztelet és praktikum. Megdöbbentő az a konokság, amivel ragaszkodnak a szokásaikhoz, hagyományaikhoz, mégis a gyakorlati szempontok, melyek szintén fontosak az angol stílusban ezzel párhuzamosan jelen vannak.

angol-stilus1

Az angol lakberendezést ezért nem formai jegyek alapján lehet meghatározni, inkább egyfajta gondolkodásmódot közvetít, melynek alapjai a már említett hagyománytisztelet és a célszerűség szem előtt tartása.

Fontos a tartósság, a jó alapanyagok és az aprólékos, igényes kivitelezés. A forma és a díszítés lehet puritán módon egyszerű vagy túlzó is. A lakások otthonosak, kényelmesek, de egy centivel sem nagyobbak a szükségesnél. Az angolok nemcsak szokásaikat, de tárgyaikat is őrzik. Ritkán dobnak ki bármit is, különösen, ha az már generációk óta a család tulajdona. Ezért egy tipikus angol otthon zsúfoltnak tűnő nappalija vagy ebédlője sokszor nemcsak a család, de egész Anglia történetét is elmeséli nekünk.

angol-stilus

A halvány, pasztell-lila falfelületek és a finom, virágos mintázatú függönyök tipikusan angol lakberendezési vonások. Általában sehol nincs két egyforma bútor, mindent egyesével választanak ki a lakás tulajdonosai vagy örökölt darabokkal rendeznek be egy-egy helységet, a színharmóniára azonban mindig ügyelnek.

A fémes-aranyozott intarziás díszítés is tipikusan angol, az anyagok nemesek, a stílus elegáns, időnkét „sok” is. Gyakori tartozéka a vidéki otthonoknak a letisztult formájú kandalló és a zongora.

Mint látjuk, meglehetősen sok minden belefér egy „angolos” enteriőrbe, ezért az egyik legsokoldalúbb lakberendezési forma; szinte mindenki megtalálhatja benne a neki tetsző vonásokat.

Farkas Bernadett