Tapasztalhattad, ahogy feléled a kerted , s egyre jobb az idő, az elültetett és vágyott növényeid körül a természetes gyomok is megjelennek.
 
Mit tehetsz?
A NemesÖko-nál a valóban bio termékeket ellenőrzött körülmények között nevelik, termesztik. Ez a vegyszermentes gyomírtást is jelenti, azaz olyan technikával biztosítják a növények növekedését, ami semmilyen toxikus, szintetikus anyagot és műtrágyát sem tartalmaz. Kizárólag szerves eredetű lehet a tápanyagok utánpótlása, sőt a növényi kártevőket is mechanikus módon írtják.
 
Persze permetezni kell a növényeket, de azt is „bio-ul”. Mit is jelent ez? Ezek az anyagok engedélyezettek a bio gazdaságokban, nem szívódnak fel a növényekben, és vízzel könnyen le is moshatók.
 
Miért gyomlálunk?
Ha nem szereted a vadregényes kertet, vagy hasznos növényeket akarsz termeszteni, akkor bizony a gyomlálással is foglalkoznod kell. Nem csupán a szépészeti indokok miatt, hanem a gyom az elültetett növények elől a tápanyagot elszívja a földből, így lassítja, vagy teljesen meg is szünteti a vágyott növényed fejlődését. Hiába a meleg idő, hiába a sok eső vagy öntözés, nincs fejlődés!
Gyomlálhatsz kézzel, de nagyobb területet így rendszeresen karban tartani bizony fáradtságos munka.
 
 
Vannak házi praktikák?
Természetesen vannak, s körültekintően alkalmazva kedvedre is lesz az eredmény. Ha krumplit, rízst vagy akár tésztát főzöl, akkor a forró levet a gyomnövényre öntheted. Légy óvatos, hogy a kulturnövényt ne érje! A népi megfigyelések alapján a csalánlevélből készített elegy is alkalmas a földben lévő gombák és betegségek megfékezésére.
 
Mit jelent a mulcsozás?
Talajtakarást jelent, azaz a természetet másolva soha nem fedetlen a kert földje. Kertészboltokban beszerezhető a mulcs anyaga, ami lehet fa- vagy fenyőkéreg, de például szalma is, sőt a lenyírt fű is.
Méltán népszerű még a geotextil és az agroszövet is, melyeket a talajra terítve megoldódik a gyomlálás, mert nem kapnak fényt a gyomok, így egy idő után elhalnak.
 
Ha nincs kerted vagy a virágokat és a szép gyepet kedveled, akkor is van tökéletes és kényelmes megoldás, mert a NemesÖko a lehető legegészségesebb és legfinomabb zöldségeket biztosítja megrendelői számára! Élj velük! Egészségedre!
 
Nemes Gábor
biogazda
+36/70-701-7447